Mierea crudă este un produs deosebit de valoros, obținut direct din stup și păstrat în forma sa pură, neprocesată. Spre deosebire de produsele procesate, care trec prin diverse etape de filtrare și pasteurizare, această miere își păstrează integral toți nutrienții și compușii bioactivi benefici.
Datorită proprietăților sale curative, mierea a fost folosită încă din timpuri străvechi atât ca produs alimentar, cât și ca medicament. Însă, pentru a nu-și pierde calitățile sale excepționale, mierea trebuie să fie consumată în forma ei crudă, neprelucrată.
Cum deosebim mierea crudă de cea contrafăcută?
Mierea crudă este mierea de albine extrasă la rece și ambalată în starea ei naturală, fără a fi procesată termic, păstrându-și astfel toate proprietăților benefice.
Aceasta este considerată singurul tip de miere naturală, descrisă ca fiind direct extrasă din stup, a fost utilizată de-a lungul timpului de către om în tratarea simptomelor ușoare ale răcelii, precum tusea sau durerea de stomac, dar și a afecțiunilor bacteriene. Odată cu industrializarea, în comerț a apărut un tip diferit de miere, prelucrată de om, supusă unor procese de pasteurizare și filtrare.
Mierea crudă reprezintă mierea colectată, care nu a fost pasteurizată sau prelucrată de către apicultor, ci doar curățată de resturi, printr-un procedeu ce implică strecurarea mierii printr-o sită.
Comparativ, mierea pasteurizată este încălzită și îmbuteliată în fabrici, pentru a fi împiedicat procesul de cristalizare al acesteia și pentru a putea fi păstrată pe perioade mai lungi de timp.
Procesul de pasteurizare, deși prelungește valabilitatea mierii, elimină nu doar impuritățile, ci și o parte din substanțele nutritive. În plus, rafinarea suplimentară sau adăugarea de zahăr ori alți îndulcitori în miere poate elimina, de asemenea, substanțe nutritve benefice precum polenul, enzimele și antioxidanții.
Din acest motiv, a fost lansată o ipoteză, care spune că beneficiile oferite de mierea crudă pentru sănătate sunt semnificativ mai mari. Deși nu există suficiente studii controlate care să confirme ipoteza, anumite surse arată că mierea pasteurizată oferă mai puține beneficii sănătății.
Mierea crudă conține o varietate de ingrediente benefice pentru sănătate, precum antioxidanți, aminoacizi, fitonutrienți, enzime, vitamine și minerale, într-o cantitate mai mare decât mierea prelucrată.
Iată ce beneficii are acest aliment natural
Mierea crudă este bogată în antioxidanți, cum ar fi fenolii și flavonoidele, care ajută la neutralizarea radicalilor liberi din organism. Acești compuși protejează celulele de deteriorările oxidative, reducând riscul de boli cronice precum bolile de inimă și cancerul.
Deoarece conține peroxid de hidrogen, mierea crudă are proprietăți antibacteriene și antifungice. Aceasta poate inhiba creșterea bacteriilor și fungilor, fiind utilă în tratarea rănilor, arsurilor și ulcerelor.
Aceasta este o sursă rapidă de energie datorită conținutului său de zaharuri naturale, precum fructoza și glucoza. În plus, este ideală pentru sportivi sau pentru persoanele active care au nevoie de un boost de energie natural și sănătos.
Mierea crudă conține enzime naturale care pot ajuta la digestie. De asemenea, are proprietăți prebiotice, promovând creșterea bacteriilor bune din intestin, ceea ce poate îmbunătăți sănătatea digestivă și funcția imunitară.
Consumul de miere crudă poate ameliora simptomele de tuse și răceală. Studiile au arătat că mierea poate fi la fel de eficientă ca unele medicamente de tuse, ajutând la calmarea gâtului iritat și reducerea tusei nocturne.
Aplicată local, mierea crudă poate hidrata și vindeca pielea. De asemenea, aceasta este folosită în diverse măști și tratamente cosmetice pentru a oferi pielii strălucire, hidratare și pentru a reduce inflamațiile și iritațiile.