Magazin

Cum împrietenești un câine cu o pisică 

Publicat: 07 ian. 2020

Ai acasă un animal de companie, dar te gândești să-ți mărești familia cu încă un patruped? Dacă ești deja stăpânul unei pisici și vrei să aduci acasă și un câine, atenție!  De obicei, animalele sunt pe cât de geloase, pe atât de posesive și este foarte posibil ca „frățiorii” să nu se înțeleagă chiar din prima zi. Uite cum ar trebui procedat în această situație delicată!

Înainte de a aduce acasă încă un animal de companie, asigură-te că cel pe care deja îl ai este sănătos, vaccinat și deparazitat corespunzător. Dacă nu, grăbește-te să mergeți la un cabinet veterinar pentru un consult de rutină și recomandări din partea specialiștilor. Dacă vaccinurile se fac o singură dată, trebuie să știi că deparazitarea externă trebuie efectuată regulat. Cumpără produse de calitate, de la branduri cunoscute

Pune pisicuța la curent cu noutățile 

Mai în glumă, mai în serios, pisica ta trebuie într-un fel înștiințată de ce urmează să se întâmple în familia voastră. Ar fi bine ca timp de câteva zile să îi aduci să miroasă o jucărie de pluș impregnată cu mirosul câinelui ce urmează să vină la voi acasă. La început, va fi foarte curioasă, suspicioasă și nemulțumită. Cu timpul, se va obișnui cu mirosul și nu-i va mai da importanță. Însă, nu ar trebui să sari peste acest pas deoarece este foarte important ca felina să fie pregătită din timp și într-un mod cât mai puțin stresant pentru ea.

Câinele trebuie ținut într-o încăpere separată

Este momentul mult așteptat, când câinele poate fi adus acasă. Însă, trebuie în continuare să-ți iei măsuri de precauție. Cazează animalul pentru o perioadă de câteva zile în altă încăpere, pentru a nu intra din prima zi în contact cu ghearele ascuțite ale felinei. Acest lucru este absolut obligatoriu mai ales dacă este vorba despre un puiuț neajutorat. El trebuie să se obișnuiască cu tine, cu familia ta, cu încăperea respectivă, cu mediul nou în care este adus. Nu-l supune unui stres în plus făcându-i cunoștință din prima zi cu pisica. 

Ne cunoaștem din vedere….

Este mai greu să urmezi acest sfat dacă în locuința ta nu există o încăpere cu ușă din geam termopan. La balcon, în schimb, cu siguranță s-ar putea să ai. Recomandat este ca timp de alte câteva zile și pentru perioade scurte de câte 5-10 minute să le faci cunoștință celor doi colocatari prin geam. Se vor vedea pentru prima oară, dar nu te aștepta să fie foarte bucuroși de întâlnire. Însă, repetiția este mama învățăturii. Vei vedea că, cu timpul, vor încerca să se atingă prin geam, se vor studia reciproc și, în acest fel, dacă nu se vor împrieteni, măcar se vor obișnui unul cu prezența celuilalt. 

Fă-le cunoștință de la distanță 

Este momentul să aduci cele două animale în aceeași încăpere, dar va trebui să respecți și aici câteva reguli. Camera ar trebui să fie un spațiu neutru, atât pentru câine cât și pentru pisică. Dacă locuiești la casă și ai o grădină sau o curte, ai putea să le dai întâlnire chiar afară. Dacă stai într-un apartament, alege o cameră în care, de obicei, cele două animale nu au intrat. În acest fel, pisica nu-și va cere drepturile asupra spațiului și nici cățelul nu va avea astfel de pretenții. Un alt sfat foarte important: cele două animale trebuie ținute la distanță. Lasă-le să se privească, să se cerceteze reciproc, dar fără să se apropie foarte mult una de alta. Pisica, de exemplu, poate fi ținută în brațe. Cu timpul, pe zi ce trece, distanța dintre animale ar putea să scadă până când vor ajunge să se atingă. 

Lasă animalele să se studieze și să se accepte reciproc

După alte câteva zile, timp în care ai ținut pisica și câinele în aceeași cameră, dar la distanță, în așa fel încât să previi orice tentativă de încăierare, a venit și ziua cea mare. Lasă animalele libere, să se plimbe în voie prin cameră. Dacă ai adus acasă un câine adult, recomandat ar fi să îi pui, pentru început, o botniță. Nu poți să știi, până la urmă, ce reacție poate să aibă. Animalele pot deveni foarte imprevizibile în condiții de stres sau dacă le este foarte frică. Botnița va împiedica orice încercare de a răni sau agresa pisicuța. Jurnaliștii de la petspyjamas.com, o revista online dedicată iubitorilor de animale, recomandă să ții câinele, pentru o perioadă, în lesă. În acest fel, pisica va fi ferită de orice pericol și va avea răgazul de a se obișnui cu prezența noului venit. 

Sursa foto: Pixabay loading...

Adauga un comentariu