Magazin

Cum își vor petrece românii REVELIONUL 2021 pe timp de pandemie

Publicat: 28 dec. 2020

Sărbătorile de iarnă se vor desfășura diferit în acest an special. Starea de alertă în vigoare interzice deplasarea în afara locuințelor după ora 23, concertele și petrecerile sunt interzise, așa că românii nu vor putea petrece în stradă trecerea dintre ani.

Prin urmare, revelionul inedit va putea fi petrecut în fața televizorului sau online, practicând diverse activități de divertisment, precum vizionarea unor programe pe YouTube, a unor filme, seriale sau documentare pe Netflix sau jucarea unor jocuri pe Slotv, printre altele.

Pe lângă restricțiile impuse din cauza pandemiei, autoritățile au ținut să reamintească și câteva puncte din lege care fac atingere la comercializarea și folosirea artificiilor și a altor articole pirotehnice:

  • Orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept;
  • Comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 și P 1 către persoane care nu an împlinit vârsta de 18 ani;
  • Comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni.

„De sărbători, gândiți-vă la sănătatea dumneavoastră, a familiei dumneavoastră și a celor în vârstă. Încercați cât de mult posibil să limitați numărul celor cu care va întâlniți”, a spus șeful Departamentului pentru Situații de Urgență Raed Arafat.

Secretarul de stat Raed Arafat le-a transmis un mesaj inclusiv românilor care ar putea să treacă cu vederea anumite restricții: “Ieșim pe balcon, ne uităm pe geam, ne uităm la televizor, unii sunt convins că vor coborî în fața blocului, dar va trebui să fie cu mască, pentru că asta este regula în spațiul public. Dar nu petreceri și nu concerte și așa mai departe. Acest lucru se știe că nu va fi posibil”, a specificat oficialul.

Dintr-un sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) reiese că majoritatea românilor se vor conforma acestor reglementări.

  • 63% dintre respondenți au declarat că vor petrece revelionul acasă, doar cu persoanele cu care locuiesc, respectând indicațiile autorităților;
  • Aproximativ 25% dintre români au spus că vor petrece noaptea dintre ani în casă, dar în compania unor rude sau prieteni cu care nu locuiesc;
  • Numai 8% dintre participanții la sondaj au mărturisit că vor fi singuri de revelion.

Și mai interesant este că procentul cetățenilor care au declarat că vor sărbători trecerea în anul 2021 într-o cabană, pensiune sau hotel este de necrezut: Numai 1% dintre cele 1.775 de persoane cu vârste de peste 18 ani, care au răspuns întrebărilor din chestionarul realizat de IRES, au spus că se vor caza undeva pentru a sărbători revelionul.

Peste jumătate dintre români au spus că pandemia le-a stricat planurile pentru Crăciun și Anul Nou, însă aceștia nu au renunțat la tradiții și datini.

Sănătatea și dispariția pandemiei sunt cele mai comune dorințe pe care le manifestă oamenii în această perioadă.

Sarmalele reprezintă cea mai populară alegere culinară a românilor din această perioadă, regăsindu-se printre preferințele a 49% dintre respondenți, în timp ce friptura de porc reprezintă o alegere mai puțin răspândită: numai 10% dintre români au avut-o pe listă.

Cadourile achiziționate pe final de an au provenit din supermarketuri și hipermarketuri (35%), magazine online (31%), mall-uri (28%) și de la micii producători sau diverse afaceri locale (6%).

Adauga un comentariu