Economic Local

Cum îți dai seama dacă ai nevoie de un coach financiar în viața ta?

Publicat: 16 feb. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cum îți dai seama dacă ai nevoie de un coach financiar în viața ta

Un coach financiar este o persoană cu studii aprofundate în domeniul finanțelor personale care oferă consultanță persoanelor fizice. Obiceiul de a angaja un specialist în finanțe care să ne ajute să gestionăm această parte a vieții noastre nu este unul des întâlnit în țara noastră, dar este ceva banal în viețile cetățenilor din vestul Europei și Statele Unite ale Americii.

În ultimii ani, din ce în ce mai mulți români apelează la serviciile unui coach financiar fie pentru că nu găsesc o cale de a ieși din datorii, fie pentru a concepe un plan de budgeting cu obiective clare, ușor de îndeplinit, care să ducă la prosperitate financiară.

Îți dorești să scapi rapid de datorii

Primul pas pe care cetățenii din țara noastră îl fac atunci când se găsesc într-un impas financiar este apelarea la un împrumut rapid sau la un credit de nevoi personale. Acest obicei poate deveni, însă, dăunător și poate duce la crearea unui cerc vicios în care trebuie să ne împrumutăm periodic pentru a plăti datorii anterioare. Specialiștii în finanțe de la comparatorul internațional de credite Finbino recomandă utilizarea acestei strategii doar ca ultim resort, după ce ai analizat toate celelalte variante disponibile.

Dacă deja ai acumulat o sumă considerabilă de bani sub forma datoriilor la bănci, IFN-uri sau prieteni, trebuie neapărat să apelezi la ajutor profesionist care să te ghideze către găsirea unei soluții. Utilizarea împrumuturilor ca metodă de a supraviețui nu este cea mai bună strategie financiară. În doar câteva ședințe de coaching vei reuși să găsești soluții realiste pentru a plăti rapid datoriile și pentru a evita acumularea lor pe viitor.

Îți dorești să îți pui ordine în viața financiară

Chiar dacă nu ai datorii uriașe, un coach financiar te poate ajuta să elimini cheltuielile inutile și să își optimizezi la maxim fiecare leu câștigat cu greu. Comanzi mâncare în fiecare seară și ieși la pranz cu prietenii aproape în fiecare zi? Nici nu îți imaginezi câți bani arunci pe geam în acest fel și cât de mult ai putea economisi dacă ai găti mai des acasă. Expresia „nu toți banii sunt la fel” poate părea contraintuitivă, dar are la bază un concept sănătos de educație financiară.

De exemplu, 10 lei cheltuiți pe o cafea în oraș rămân pierduți pentru totdeauna, dar aceiași 10 lei investiți într-un fond mutual au potențialul de a crește de 100 de ori în anii rămași până la bătrânețe. Astfel, chiar dacă inițial acești bani reprezentau tot 10 lei, modul cum ei au fost utilizați i-a diferențiat major.

Îți dorești să investești dar nu știi de unde să începi

În ultimul timp suntem asaltați de reclame pentru pagini de Facebook și conturi de Instagram și Youtube care se ocupă cu educația finaciară și metode de a investi banii în așa fel încât să le înmulțim valoarea în anii care urmează.

Dacă ți se pare mult prea complicat să începi această aventură pe cont propriu, un coach financiar este exact persoana de care ai nevoie. Acesta va analiza personalitatea ta financiară și va găsi o strategie perfectă de a investi banii pe care îi ai la dispoziție în așa fel încât să maximizezi randamentul în fiecare an.

Mai mult, un specialist în finanțe personale te poate ajuta și să găsești surse alternative de venit. Chiar dacă job-ul tău îți oferă stabilitate și un salariu decent, există întotdeauna și alte metode de a aduce venituri suplimentare fără prea mult efort.

Cea mai la îndemână metodă este monetizarea unei pasiuni deja existente. Îți place să croșetezi, să pescuiești sau să gătești? Un canal de Youtube care să atragă alți pasionați de același lucru este calea potrivită pentru a obține venituri pasive prin monetizarea hobby-ului tău.

Veniturile câștigate din surse alternative pot fi investite în diferite instrumente financiare, sprindu-ți astfel averea pe zi ce trece. Chiar dacă educația financiară este un domeniu care a ajuns recent în țara noastră, acest lucru nu înseamnă că nu ar trebui să luăm în considerar toate resursele pe care le avem la dispoziție pentru a profita la maxim de orice leu câștigat. O ședință de probă cu un coach financiar poate fi exact ce lipsește pentru ca viața ta să se transforme dintr-un haos economic într-o oază de relaxare finaciară și încredere în viitor.

 

Adauga un comentariu