Dopamină este unul dintre cei mai importanţi neurotransmiţători care controlează starea de fericire. În continuare îţi prezentăm 10 moduri naturale prin care îţi poţi amplifica substanţial nivelurile cerebrale de dopamină ca să alungi tristeţea şi dispoziţia proastă.
Dopamină reglează centrul plăcerii şi rasplatei din creier, fiind astfel esenţială pentru inducerea şi menţinerea sentimentelor pozitive.
Iată cele 10 moduri naturale în care poţi încărca nivelurile acestui hormon:
1. Spune „nu” adicţiilor
Activităţile preferate ne produc plăcere prin creşterea nivelului de dopamină, dar aceasta recompensa pozitivă la nivel cerebral este şi motivul pentru care există atât de multe comportamente adictive.
Recompensa instantanee la satisfacerea nevoilor şi impulsurilor de moment produce o creştere de scurtă durată a dopaminei, ceea ce nu influenţează însă pozitiv obiectivele pe termen lung. Dacă ai o problemă cu alcoolul, cu drogurile recreaţionale, sau cu substanţele medicamentoase, încearcă să înlocuieşti treptat adicţia cu activităţi constructive în sensul îndeplinirii planurilor de lungă durată. Pune în mişcare lucrurile care te inspiră şi te fac cu adevărat fericit.
Fă zilnic plimbări în aer liber, apucă-te de fotografie sau de pictură şi petrece mai mult timp cu prietenii. Întrucât dependentele se instalează adeseori în urma traumelor, în cazul în care problemele sunt grave este bine să ceri ajutorul unui profesionist.
2. Bifează pe hârtie sarcinile simple îndeplinite în fiecare zi
Oricine se simte uşurat după ce îndeplineşte o sarcină, indiferent de gradul ei de importantă. Asta pentru că creierul ne răsplăteşte cu o doză de dopamină de fiecare dată când realizăm ceva. Trece pe hârtie mai multe treburi de îndeplinit, indiferent de importantă şi de natura lor, apoi bifează-le când le duci la capăt.
Creierul lucrează cel mai bine atunci când trebuie să depună efort pentru a realiza un scop, cu condiţia ca acesta să fie tangibil. Experţii susţin că eforturile de sub 10% peste pragul normal sunt o provocare prea mică, iar cele de peste 25% sunt o provocare prea mare, aşa că stabileşte scopuri compatibile cu gradul de efort cuprins între aceste praguri.
3. Creează ceva
În ziua de astăzi, cu greu ne mai găsim timp şi pentru hobby-uri sau activităţi de relaxare. Totuşi, fă tot posibilul să reiei sau să creezi noi activităţi de petrecere a timpului liber ca să fii mai fericit.
Învaţă să cânţi la un instrument, sau să pictezi, de exemplu. Important este să faci ceva creativ.
4. Fă mişcare
Mişcarea se număra printre cele mai bune moduri naturale de a determina creşterea nivelurilor de dopamină. Atleţii se simt „în extaz” după ce se antrenează, iar acest extaz nu are nimic de a face cu alcoolul sau drogurile. Dacă ţi-ai ieşit din formă, chiar şi o alergare uşoară poate să te facă să te simţi excelent.
Bineînţeles, un avantaj suplimentar este satisfacţia data de aspectul mai plăcut al corpului.
5. Îndeplineşte toate sarcinile „pe termen lung”
Nu e neapărat ceva complicat! Poţi pur şi simplu să duci mai departe ideea de a bifa zilnic mai multe sarcini menţinând „palmaresul” pozitiv pe o perioadă mai îndelungată. Activităţile repetitive sunt foarte potrivite în acest sens.
Dacă începi să practici un sport, de exemplu, exersează în aceeaşi zi în fiecare săptămână şi ţine o evidenţă a evoluţiei. Repetiţia şi progresele obţinute creează un ciclu continuu de eliberare a dopaminei, astfel că vei ajunge să te simţi tot mai mândru şi mai mulţumit de realizările tale.
6. Suplimentează tirozina
Tirozina este cel mai important aminoacid implicat în generarea dopaminei, aşa că se recomandă să suplimentezi aportul zilnic de această substanţă. Produsele cu conţinut mare de tirozina sunt migdalele, avocadourile, ceaiul verde, lubeniţa şi ciocolată neagră.
7. Ascultă muzica
Muzica poate induce un efect similar celui consumului de droguri puternice, susţin studiile clinice asupra creierului.
Ascultarea muzicii preferate este un mod excelent de a creşte dopamină şi de a intensifica sentimentele de bucurie şi mulţumire.
8. Meditează
Practicarea meditaţiei este un mijloc excelent de relaxare, de întărire a sănătăţii şi de creştere a producţiei de dopamină. Practicate zilnic, exerciţiile scurte de meditaţie pot alunga stresul şi îţi pot reda bună dispoziţie.
Meditaţia calmează mintea şi corpul, te echilibrează, creează mai multă energie mentală şi te ajuta să menţii un sentiment permanent de împlinire şi pace interioară.
9. Ia suplimente alimentare
Dacă alte metode nu dau rezultatele scontate, şi suplimentele naturale te pot ajuta să creşti nivelurile de dopamină.
Printre acestea se numără:
• Acetil-l-tirozina este o sursă excelentă de dopamină, iar o doză sănătoasă poate stabiliza producţia naturală de dopamină la nivel cerebral.
• Ginkgo Biloba este un supliment foarte popular care este considerat a creşte şi a menţine ridicate mai mult timp nivelurile dopaminei.
• L-teanina amplifica neurotransmiţătorii din creier, printre care şi dopamină. Ceaiul verde este o sursă excelentă de l-teanina.
10. Detoxifiaza organismul
Toxinele acumulate zilnic în organism ne expun unui risc crescut de a suferi dezechilibre cerebrale. Acestea pot interfera cu semnalele normale din creier, printre care şi producţia de dopamină.
Încearcă pe cât posibil să menţii o alimentaţie organică şi fă cât mai des cure de detoxifiere cu fructe şi legume.