Magazin

Cum ne asigurăm să alegem un constructor de încredere

Publicat: 30 mai 2023
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Cum ne asigurăm să alegem un constructor de încredere

Construirea sau renovarea unei case este o decizie importantă, care necesită multă atenţie şi planificare. Nu vrem să ne trezim cu surprize neplăcute, costuri suplimentare sau rezultate nesatisfăcătoare. De aceea, este esenţial să alegem un constructor de încredere, care să ne ofere garanţii şi calitate.

Dar cum facem asta? Cum putem să ne dăm seama dacă un constructor este serios, profesionist şi potrivit pentru proiectul nostru? Iată câteva sfaturi care te pot ajuta să iei cea mai bună decizie.

Fă o cercetare prealabilă aprofundată a pieţei

Înainte de a contacta un constructor, este bine să te informezi cât mai bine despre el şi despre lucrările pe care le-a realizat. Poţi căuta pe internet recenzii, testimoniale, portofolii sau alte dovezi ale reputaţiei sale. De asemenea, poţi cere recomandări de la prieteni, familie sau cunoştinţe care au apelat la serviciile lui.

Un alt mod de a verifica credibilitatea unui constructor este să consulţi site-ul Registrul Constructorilor (https://www.registrulconstructorilor.ro/), unde poţi găsi informaţii despre firmele de construcţii din România, precum date de contact, domenii de activitate, calificări profesionale, proiecte finalizate sau în curs etc. Acest site îţi permite să compari ofertele şi să alegi cea mai avantajoasă pentru tine. De exemplu, dacă eşti interesat de firme de construcţii Bucureşti, poţi accesa categoria corespunzătoare şi să vedea ce opţiuni ai.

Consultă și alte proiecte finalizate ale companiei de construcții pe care vrei s-o angajezi

Dacă ai găsit un constructor care pare să se potrivească nevoilor tale, nu te grăbi să semnezi contractul. Mai întâi, cere-i să îţi arate câteva exemple de lucrări pe care le-a făcut în trecut, care să fie similare cu proiectul tău. Astfel, vei putea să îţi faci o idee despre calitatea muncii sale, despre respectarea termenelor şi a bugetului, despre atenţia la detalii şi despre stilul arhitectural.

De asemenea, poţi cere să vizitezi personal unele dintre casele pe care le-a construit sau renovat, pentru a vedea cum arată în realitate. Dacă este posibil, discuta şi cu proprietarii acestora, pentru a afla cum a fost colaborarea cu constructorul, dacă au fost mulţumiţi de rezultat şi dacă au avut probleme sau reclamaţii.

Rămâi conectat la prezența în online a firmei respective

Un alt aspect important pe care trebuie să îl iei în considerare atunci când alegi un constructor este prezența lui în mediul online. Astăzi, majoritatea firmelor de construcţii au site-uri web, pagini de Facebook, Instagram sau alte platforme sociale, unde îşi promovează serviciile şi îşi prezintă portofoliul. Aceste canale de comunicare îţi pot oferi informaţii utile despre activitatea constructorului, despre feedback-ul clienţilor săi, despre noutăţile şi tendinţele din domeniu etc.

Discută și cu alți clienți ce au apelat la compania de construcții respectivă

În final, nu uita că cel mai bun mod de a afla dacă un constructor este de încredere este să vorbeşti cu cei care au lucrat deja cu el. Aceştia îţi pot spune din propria experienţă cum s-a desfăşurat colaborarea, ce avantaje şi dezavantaje au avut, ce sfaturi ţi-ar da etc. Poţi cere constructorului să îţi ofere datele de contact ale unor clienţi anteriori sau actuali, pe care să îi suni sau să le scrii un email. Sau poţi căuta tu singur pe internet recenzii sau păreri despre firma respectivă.

Criterii de care să ţii cont când alegi o firmă de construcţii

Iată câteva criterii pe care trebuie să le iei în considerare atunci când cauţi firme de construcţii Cluj sau în oricare altă localitate:

Experienţă şi reputaţie: verifică de cât timp este firma pe piaţă şi ce proiecte a realizat până acum;

Domeniu de specializare: asigură-te că firma pe care o alegi are experienţă în tipul de lucrare pe care îl doreşti;

Certificări şi autorizaţii: asigură-te ca firma are autorizaţie de funcţionare, certificat fiscal, asigurare etc.

Ofertă şi contract: cere mai multe oferte de la diferite firme şi compară-le în funcţie de preţ, termen, calitate etc. Citeşte cu atenţie contractul înainte de a-l semna şi asigură-te că include toate detaliile importante: materiale folosite, metodă de plată, garanţii, clauze de reziliere etc.

Comunicare şi transparenţă: alege o firmă care să fie disponibilă şi să comunice constant cu tine, să îţi răspundă prompt la întrebări sau nelămuriri şi să îţi ofere update-uri periodice despre stadiul lucrării. De asemenea, trebuie să existe o transparentă totală între tine şi constructor, în ceea ce priveşte costurile, schimbările de proiect sau întârzierile.

Comentarii
Adauga un comentariu