Magazin

Cum obtii fisa medicala auto? Analizele si documentele necesare

Publicat: 10 oct. 2023
_____ Vizualizări 2 Comentarii
Cum obtii fisa medicala auto Analizele si documentele necesare
fisa medicala auto

Un pas premergator obtinerii dreptului de a conduce un autoturism pe drumurile publice este reprezentat de efectuarea unor analize medicale amanuntite. Rolul acestora este de a dovedi ca esti apt sa participi la trafic fara a pune in pericol viata, sanatatea si integritatea corporala a propriei persoane, a pasagerilor, a altor conducatori auto ori a pietonilor.

In urma efectuarii analizelor, obtii un document cunoscut sub numele de fisa medicala auto. Ai nevoie de el cand obtii prima data carnetul de sofer, dar si cand il reinnoiesti pentru ca a expirat, a fost furat, pierdut sau deteriorat.

Pentru ca totul sa decurga cu maxim profesionalism si sa nu pierzi timp pretios, iar actul obtinut sa fie recunoscut de autoritati, trebuie sa te prezinti pentru examinare doar la clinici medicale acreditate. Iata cum decurg lucrurile!

Care sunt analizele necesare pentru a obtine fisa medicala auto?

Candidatii pentru obtinerea sau reinnoirea permisului de conducere sunt supusi examinarilor de catre medici apartinand urmatoarelor sase specializari: Oftalmologie, ORL, Medicina interna, Ortopedie/Chirurgie, Psihiatrie si Neurologie.

Daca rezultatul este satisfacator si se constata ca totul este in ordine, intri in posesia documentului dorit in numai cateva ore si fara a fi nevoie sa faci mai mult de un singur drum. Daca, pe de alta parte, se constata existenta unor probleme serioase, actul necesar nu este eliberat. Este vorba despre afectiuni neurologice sau neuropsihice grave, despre boli care afecteaza in mod semnificativ organele de perceptie sau locomotia, precum si despre constatarea abuzului sau a dependentei de alcool.

Aptitudinile necesare conducerii unui autovehicul pe drumurile publice din Romania sunt stabilite in principal prin Ordinul 1 162 / 2010, modificat ulterior prin Ordinul 2049 / 2019. Acest text prevede, la Articolul 2, alineatul 1, conditiile in care se realizeaza examinarea pentru a obtine fisa medicala auto.

Conform legii, candidatii pentru obtinerea permisului de conducere a autovehiculelor prevazute in grupele 1 si 2 sunt obligati sa efectueze un examen medical in scopul depistarii uneia sau a mai multor afectiuni prevazute in normele minime cuprinse intr-o anexa speciala a textului legislativ mentionat.

De asemenea, se prevede faptul ca toti candidatii pentru obtinerea permisului de conducere a autovehiculelor sunt obligati sa efectueze examinarile medicale inainte de eliberarea initiala a acestui act. Apoi, conducatorii auto sunt obligati sa efectueze examinarile ori de cate ori permisul de conducere este reinnoit. Texte speciale vizeaza si criteriile efective referitoare la starea de sanatate.

Care sunt documentele necesare pentru a obtine fisa medicala auto?

Atunci cand mergi la clinica, trebuie sa ai asupra ta cartea de identitate sau buletinul, precum si fisa de scolarizare, in cazul persoanelor care se pregatesc pentru obtinerea permisului si urmeaza cursurile scolii de soferi.

Este necesara si o adeverinta eliberata de medicul de familie, in care acesta mentioneaza daca pacientul respectiv figureaza sau nu in evidenta sa ca suferind de boli cronice.

Suferinzii de diabet de tip 1 au nevoie si de o scrisoare medicala de la un diabetolog, in care trebuie trecute diagnosticul, tratamentul si recomandarea daca pacientul este sau nu apt sa conduca un autovehicul pe drumurile publice in conditii de siguranta.

Purtatorii de ochelari de vedere trebuie sa aiba si aceste dispozitive medicale asupra lor, atunci cand se prezinta la examinarea oftalmologica.

Mergi la o clinica acreditata si vei obtine rapid fisa medicala auto, dupa care vei putea sa urci la volan respectand deplin legea!

fisa medicala auto
Comentarii
Adauga un comentariu