Local

Cum pacalesc soferii fiola de Craciun

Publicat: 24 dec. 2014
1

Conform studiilor, in perioada sarbatorilor peste 30% din soferii cu varste cuprinse intre 18 si 30 de ani au condus cel putin o data sub influenta bauturilor alcoolice. Dintre metodele incercate pentru a pacali fiola se pot enumera: spalatul pe dinti, utilizarea gumei de mestecat, scortisoara tinuta pe cerul gurii, mestecatul de patrunjel, afirmarea ingestiei de acid acetic sub forma de otet (castraveti murati, salata etc) sau a ingestiei de medicamente sub forma de solutie alcoolica sau a bomboanelor ce contin alcool, incercarea de a sufla pe langa fiola. Conform specialistilor, metodele de a pacali fiola sunt doar simple mituri iar daca s-ar cunoaste metabolismul alcoolului si legislatia rutiera din Romania multi soferi ar scapa de multe impedimente. Din punct de vedere metabolic curba alcoolemiei urmeaza doua faze: cresterea rapida datorita absorbtiei digestive si scaderea progresiva datorita excretiei dar mai ales metabolizarii alcoolului.

Absortia este rapida iar dupa 20-30 minute alcoolul este decelabil in sange si e influentata de factori multipli: tipul de bautura, concentratia in alcool, continutul gastric, motilitatea gastrica, asocierea cu medicamente.

Spre deosebire de absorbtie care e dependenta de concetratie, eliminarea e independeta de aceasta – 90% din alcool este metabolizat hepatic, iar restul este excretat renal, pulmonar si prin piele. In medie se pot metaboliza 5-10 g/ora si dupa intreruperea consumului de alcool nivelul sanguin scade cu 10-25 mg/dl/ora. De aceea pentru disparitia completa a alcoolului etilic din sange, la o alcoolemie de 100 mg/dl (1 g°/00) sunt necesare 6-7 ore cu conditia stoparii consumului de alcool.

Pentru aceeasi cantitate de alcool nivelele alcoolemiei vor fi mai mari la cei cu volum corporal mai mic sau la cei cu activitate enzimatica mai scazuta (alcool dehidrogenaza, aldehid dehidrogenaza), femeile tinere fiind in principal afectate. „Reamintim ca alcoolul va afecteaza viteza de reactie, judecata si simtul orientarii si va face mai vulnerabil la accidente.  De aceea va recomandam ca atunci cand iesiti cu prietenii in oras si sunteti cu masina: nu cedati presiunilor anturajului; 3 pahare multiplica de 10 ori riscul accidentelor rutiere; iar daca ati consumat alcool alegeti alta modalitate de a ajunge acasa (transport public, taxi, un prieten in rolul «soferului de serviciu»”, a declarat dr. Tudor Ciuhodaru.

Din punct de vedere medicolegal

0,0 mg/l este nivelul de alcoolemie acceptat de legislatia româneasca;
0,4 mg/l de alcool pur în aerul expirat este limita peste care politistii au dreptul de a-i obliga pe conducatorii auto sa dea probe de sânge.
0,8 mg/l este limita concentratiei de alcool pur din sânge peste care conducatorilor auto li se întocmeste dosar penal.

Adauga un comentariu