Actualitate

Cum pastrezi florile proaspete mai mult timp

Publicat: 22 apr. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cum pastrezi florile proaspete mai mult timp
Cum păstrezi florile proaspete

Cum păstrezi florile proaspete. Sunt unele trucuri care ne ajută să păstrăm florile din vază proaspete pentru o perioadă cât mai mare.

Cu toții ne dorim ca florile proaspăt tăiate să ne bucure ochii și inima cât mai mult timp. Ce păcat însă că își pierd repede toată frumusețea și prospețimea.

Cum păstrezi florile proaspete

În cele ce urmează vă prezentăm câteva sfaturi și trucuri utile cu ajutorul cărora puteți prelungi viața florilor.

Puneți florile într-un recipient mare și curat

Utilizați întotdeauna o vază curată pentru a reduce riscul apariției unor bacterii și microorganisme dăunătoare. Recipientul trebuie să aibă gura largă pentru a nu strânge tulpinile.

Puneți florile în apă caldă

Nu puneți florile în apă clocotită. Temperatura trebuie să fie de aproximativ 43-44ºC. Și puneți vaza cu flori într-un loc răcoros pentru câteva ore. Moleculele de apă fierbinte se mişcă mai repede, alimentând floarea, în timp ce aerul rece reduce pierderile de umezeală. În acest fel are loc “călirea” florii, în urma căreia durata de viaţă a acesteia creşte considerabil. Acest proces se numește „călire”.

Îndepărtați frunzele din partea inferioară

Pentru a prelungi viaţa florilor, înlătură toate frunzele care nimeresc în vază. Frunzele situate sub apă putrezesc foarte repede şi provoacă dezvoltarea bacteriilor, care vor dăuna întregii flori.

Cum păstrezi florile proaspete. Schimbați apa

Schimbați apa în fiecare zi pentru a păstra prospețimea florilor. Îndepărtați toată murdăria din vază înainte de a turna apă proaspătă. Acest lucru va reduce riscul apariţiei unor infecţii.

Tăiați tulpina în unghi

Nu uitați să tăiați vârful tulpinii. Faceți acest lucru cu un cuțit ascuțit sub un unghi de 45°. În acest mod floarea va absorbi umiditatea mult mai ușor. E de dorit ca această procedură să fie făcută nemijlocit înainte de a pune floarea în apă.

Iar dacă e vorba de trandafiri, cel mai indicat este ca tulpina să fie tăiată chiar sub apă: trandafirii sunt deosebit de sensibili la acţiunea bacteriilor din aer, care mai apoi încetinesc absorbţia de apă şi scurtează viaţa florii.

Folosiți conservanți pentru flori

Cum păstrezi florile proaspete. Pot fi cumpărați în magazinele specializate, dar pot fi făcuți şi în condiții casnice. Datorită conservanților, florile vor rămâne proaspete mult timp, deoarece primesc tot ceea ce este necesar pentru viață. În componența conservanților intră biocidele, care împiedică dezvoltarea bacteriilor.

Reţeta unui conservant universal este amestecul dintre înălbitor de rufe şi suc carbogazos din citrice. Adăugați în apă orice băutură carbogazoasă (3:1) cu conținut de zahăr şi acid citric, după care adaugă şi câteva picături (nu mai mult!) de înălbitor, pentru a nimici microorganismele dăunătoare. Această soluţie este mult mai eficientă decât mulţi conservanți speciali.

Cum păstrezi florile proaspete. Protejați-le de soare, căldură și fructe

Florile nu trebuie expuse la acțiunea directă a razelor solare. De asemenea, ele nu trebuie ţinute în apropierea surselor de căldură, dar şi a vaselor cu fructe. Fructele emit etilen, care este un gaz ce accelerează căderea petalelor.

Scăpați de florile ofilite

Florile care au început deja să se ofilească trebuie îndepărtate repede din vază. În caz contrar, restul florilor vor începe să se ofilească. Cauza este etilenul, care este emis nu doar de fructe, dar şi de florile ofilite.

Creați corect compoziţiile florale

Nu toate florile pot coabita bine în aceeași vază. Narcisa și zambila elimină substanțe dăunătoare pentru alte flori, de aceea ar fi bine să le țineți într-o vază separată.

Dacă în ciuda tuturor eforturilor floarea începe să se ofilească, țineți-o timp de câteva minute în apă caldă. Asta e ultima șansă de a o readuce la viață.

Adauga un comentariu