Cum poţi scăpa de mătreaţă. Această problemă inestetică, care te pune în ipostaze proaste adeseori, poate fi ținută sub control cu soluții naturale. Nimic nu este mai enervant decât fulgii albi de mătreaţă pe o îmbrăcăminte închisă la culoare.
Ceea ce trebuie să știi este că nu trebuie să fii jenat(ă) dacă ai mătreaţă. Una din două persoane are probleme cu mătreaţa într-un moment sau altul al vieţii. Formarea mătreţei este un proces mai degrabă normal şi sănătos, deoarece pielea noastră se regenerează mereu.
Însă înainte de a căuta soluţii pentru această problemă trebuie să înţelegi care sunt cauzele ei. Mătreaţa poate fi generată de:
– şampoanele nepotrivite,
– tratamentele cosmetice de îngrijire a părului,
– lipsa unor vitamine şi minerale din dietă,
– apa dură cu care ne spălăm părul.
Cum poţi scăpa de mătreaţă
În cele ce urmează, vă prezentăm câteva sfaturi pentru a îndepărta mătreaţa cu ajutorul unor soluții naturale.
– Toarnă o lingură de urzici uscate într-o ceaşcă de apă fierbinte. Lasă urzica în apă fierbinte pentru cel puţin o oră. Apoi trece amestecul printr-o strecurătoare astfel încât să îndepărtezi urzicile. Spală-ţi părul. Unge-ţi apoi podoaba capilară cu apă cu urzică şi rămâi aşa timp de 30-40 de minute. Repetă procedura de cel puţin trei ori pe săptămână.
– Încălzeşte patru linguri de ulei de măsline într-un bol. Stoarce apoi jumătate de lămâie în ulei. Aplică mixtura pe păr şi scalp. Apoi spală-ţi părul cum o faci în mod obişnuit.
– Amestecă trei linguri de oţet, indiferent că este de mere sau din vin, într-o ceaşcă cu apă fierbinte. Foloseşte mixtura pe post de balsam după ce te-ai şamponat. Oţetul şi apa nu doar că te vor scăpa de mătreaţă, însă părul va deveni mătăsos şi va fi uşor de pieptănat.
– Înainte de a te da cu şampon, aplica oţet alb pe par. Lasă-l să acţioneze câteva minute, clăteşte şi apoi şamponează ca de obicei părul. Poţi, de asemenea să schimbi etapele: întâi şamponezi, clăteşti, apoi aplici oţetul şi limpezeşti părul.
– Fierbe câteva coji de lămâie timp de 15-20 de minute într-un sfert de litru de apă. Toarnă-ţi mixtura pe cap şi stai aşa timp de 20 de minute înainte de a te şampona.
Berea sau apa de gură te scapă de mătreață
– Şi berea este un remediu bun împotriva mătreţii. Băutura furnizează o doză bună de vitamina B şi conţine drojdie. Iar aceasta luptă împotriva infecţiilor pe care le-ai putea avea pe scalp.
– Fă un amestec de două părţi de apă şi o parte de apă de gură şi toarnă-l într-un recipient cu pulverizator. Spreiază amestecul pe părul ud pe toată suprafaţa capului. Lasă să acţioneze 30 de minute şi apoi clăteşte. Aplică acest tratament o dată la două zile timp de o săptămână şi repetă dacă mai este necesar.
– Fă un mix dintr-o lingură de ulei de arbore de ceai cu o ceaşcă de apă fierbinte într-un recipient cu pulverizator. Agită bine, apoi pulverizează din belşug pe părul proaspăt spălat (şampon şi balsam). Masează scalpul temeinic apoi lasă să acţioneze câteva minute.
– Prepara un mix dintr-o ceaşcă de apă fiartă, o ceaşcă de oţet de mere şi o mână de frunze proaspete de mentă. Lasă la macerat două ore, apoi pune amestecul într-un recipient cu pulverizator. Aplică pe părul proaspăt spălat, masează scalpul. Nu trebuie să clătești!
– Zdrobeşte 3 pastile de aspirină şi dizolvă-le într-un recipient cu pulverizator în care ai turnat apă fierbinte. Lasă să se răcească, apoi aplica mixul pe scalp. Şamponează părul ca de obicei. Agită bine recipientul înainte de fiecare utilizare.
Pentru a preveni mătreaţa este indicat să păstrezi curate şi ustensilele cu care îţi perii părul. Piaptănul şi agrafele de păr le poţi ţine o noapte într-un recipient cu apă de gură sau oţet obişnuit. De asemenea, poţi spreia periile de păr cu apă de gură sau oţet.