Prima pagină » National » Cum prepari cea mai delicioasă pastramă de porc. Rețetă tradițională românească

Cum prepari cea mai delicioasă pastramă de porc. Rețetă tradițională românească

23 dec. 2024, 09:35,
în National

Pastrama de porc este un preparat tradițional românesc, cunoscut pentru gustul său savuros și textura sa fragedă. Se poate consuma atât ca gustare, cât și în preparate mai complexe, fiind foarte apreciată în bucătăria țării noastre, în special în perioada sărbătorilor sau la mesele festive.

Rețeta de pastramă de porc implică un proces de marinare și afumare care face ca carnea să capete un gust unic și o aromă inconfundabilă.

Cum se face pastrama de porc

Ingrediente necesare: 1 kg de carne de porc (de obicei se folosește mușchi sau cotlet), 2 linguri de sare, 1 lingură de zahăr, 2 linguri de boabe de piper negru, 4-5 căței de usturoi, 2-3 frunze de dafin, 1 linguriță de cimbru uscat, 1 linguriță de boia de ardei dulce sau iute, in funcție de preferințe, 100 ml de vin alb (opțional, dar recomandat), 1-2 linguri de ulei.

Pentru a face o pastramă de porc de calitate, primul pas este alegerea unei bucăți de carne de porc potrivită. De regulă, se folosesc mușchiul sau cotletul, deoarece aceste bucăți au o textură mai fragedă și mai ușor de feliat. Carnea trebuie să fie curățată de pielițe sau grăsimi excesive, apoi se taie în bucăți mari, car vor fi mai ușor de manevrat pe parcursul procesului de marinare și afumare.

Marinarea este esențială pentru obținerea unei pastrame de porc delicioase. Într-un bol mare, amestecă sarea, zahărul, boiaua, cimbrul și piperul măcinat. Adaugă usturoiul pisat fin și frunzele de dafin sfărâmate. Dacă dorești, poți adăuga și puțin vin alb, care ajută la frăgezirea cărnii și îi conferă un gust subtil. Amestecă bine toate ingredientele pentru a obține o marinadă uniformă.

Așază bucățile de carne într-un vas mare, acoperindu-le complet cu marinadă pregătită. Acoperă vasul cu folie alimentară sau un capac și lasă carnea la frigider timp de 48 de ore, pentru ca aromele să pătrundă bine în carne. Este important să întorci carnea din când în când, astfel încât marinada să ajungă uniform pe fiecare bucată.

Afumarea și uscarea cărnii

După marinare, pastrama de porc poate fi afumată, un pas esențial care îi va conferi aroma caracteristică. Poți alege să o afumi acasă, într-un afumător sau într-un cuptor cu funcție de afumare, dacă ai această opțiune. Pregătește focul cu lemne de esență tare (lemn de fag sau de stejar, de preferință), care să producă un fum dens, dar rece.

Atârnă bucățile de carne într-un loc bine ventilat, deasupra focului, fără ca acestea să intre în contact direct cu flăcările. Afumarea durează, de obicei, între 6 și 12 ore, în funcție de intensitatea fumului și grosimea bucăților de carne. Dacă nu ai un fumător, poți folosi o metodă mai simplă, punând carnea pe grătar într-un cuptor preîncălzit la temperaturi scăzute, astfel încât procesul de afumare să fie lent și uniform.

După afumare, pastrama trebuie lăsată să se usuce. Acesta este un pas esențial pentru a obține o textură mai fermă și un gust mai intens. Carnea poate fi lăsată într-un loc răcoros și uscat, de preferință într-o cameră bine ventilată, pentru câteva zile. Uscarea poate dura de la 3 la 7 zile, în funcție de condițiile de mediu și de grosimea cărnii.

Odată ce pastrama de porc este complet uscată și afumată, este gata pentru a fi tăiată și servită. În mod tradițional, aceasta se feliază subțire și se servește alături de pâine, brânzeturi, murături sau legume proaspete. Poate fi un ingredient excelent pentru diverse mâncăruri, cum ar fi supe sau tocănițe.

Pastrama de porc se păstrează destul de bine, mai ales dacă este afumată corespunzător și depozitată într-un loc răcoros și uscat. Se poate consuma și după câteva săptămâni, dar este recomandat că o mănânci cât mai proaspăt, pentru a te bucura de toate savoarea sa.

Donație lunară
Donează lunar pentru susținerea jurnalismului de calitate

Donație singulară
Donează o singură dată pentru susținerea jurnalismului de calitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
13 decembrie 2025
13 decembrie 2025
Articole similare
Noi controale ale polițiștilor rutieri în traficul din Iași. Iată cine au fost cei vizați
02:00
Noi controale ale polițiștilor rutieri în traficul din Iași. Iată cine au fost cei vizați
Un medic din Iași vorbește despre cazurile de lepră confirmate în România. Dr. Florin Roșu: „Situația actuală nu este una cu risc pentru populație”
02:00
Un medic din Iași vorbește despre cazurile de lepră confirmate în România. Dr. Florin Roșu: „Situația actuală nu este una cu risc pentru populație”
DSVSA Iași a dat primele amenzi înainte de sărbători. Inspectorii și-au pus mâinile în cap când au văzut produsele pe jos și că lipsesc documente
02:00
DSVSA Iași a dat primele amenzi înainte de sărbători. Inspectorii și-au pus mâinile în cap când au văzut produsele pe jos și că lipsesc documente
Pe această stradă din Iași, regulile de circulație sunt ignorate zilnic! Polițiștii au ridicat zeci de mașini, însă problema persistă: „Majoritatea aparțin studenților”
02:00
FOTO Pe această stradă din Iași, regulile de circulație sunt ignorate zilnic! Polițiștii au ridicat zeci de mașini, însă problema persistă: „Majoritatea aparțin studenților”
Apicultorii din Iași s-au săturat de măsurile luate împotriva lor: „Noi vrem să fim lăsați în pace. Politicienii au o problemă cu noi”
02:00
Apicultorii din Iași s-au săturat de măsurile luate împotriva lor: „Noi vrem să fim lăsați în pace. Politicienii au o problemă cu noi”
Investitorii din Iași încep să câștige procesele împotriva primăriei! Denisa Ionașcu, secretarul general, vinovată de haosul din urbanism
02:00
FOTO Investitorii din Iași încep să câștige procesele împotriva primăriei! Denisa Ionașcu, secretarul general, vinovată de haosul din urbanism
Gaborul încalcă ordinul de protecție?
02:00
Gaborul încalcă ordinul de protecție?
După ani de așteptări, primăria intervine pe strada Văleni! Drumul va fi închis până la finalul anului. Mihai Chirica: „Rețeaua de canalizare este funcțională, dar sunt convins că nu pentru multă vreme”
02:00
FOTOVIDEO După ani de așteptări, primăria intervine pe strada Văleni! Drumul va fi închis până la finalul anului. Mihai Chirica: „Rețeaua de canalizare este funcțională, dar sunt convins că nu pentru multă vreme”
Locatarii unui bloc din centrul Iașului sunt terifiați după ce un afacerist a cumpărat un teren în apropiere. Ce construcție plănuiește noul proprietar
02:00
FOTO Locatarii unui bloc din centrul Iașului sunt terifiați după ce un afacerist a cumpărat un teren în apropiere. Ce construcție plănuiește noul proprietar
Dr. Liviu Stafie, directorul DSP Iași, prima reacție cu privire la situația de la Spitalul de Copii „Sfânta Maria” din Iași
01:06
FOTO Dr. Liviu Stafie, directorul DSP Iași, prima reacție cu privire la situația de la Spitalul de Copii „Sfânta Maria” din Iași