Prima pagină » Informații utile » Cum pui corect urzicile la congelator? Păstrează prospețimea și gustul plantei

Cum pui corect urzicile la congelator? Păstrează prospețimea și gustul plantei

06 feb. 2025, 13:50,
în Informații utile

Dacă le pui corect urzicile la congelator, acestea rămân un remediu popular în diverse tradiții de medicină naturală, fiind folosite pentru a sprijini sănătatea sistemului imunitar, pentru a combate oboseala sau pentru a trata probleme ale pielii și ale articulațiilor.

Urzicile sunt plante perene care pot fi întâlnite aproape în orice colț al lumii și sunt apreciate atât pentru beneficiile lor nutriționale, cât și pentru utilizările lor medicinale. Aceste plante verzi, acoperite cu peri care pot provoca senzația de arsură la contact, sunt o adevărată comoară a naturii, având un conținut ridicat de vitamine, minerale, fibre și antioxidanți.

Cum pui corect urzicile la congelator

Una dintre cele mai bune metode de a păstra urzicile pe tot parcursul anului este congelarea acestora. În acest fel, putem beneficia de nutrienții urzicilor chiar și în afara sezonului lor de creștere, care este, de obicei, primăvara și vara. Procesul de congelare este simplu și eficient, ajutându-ne să avem întotdeauna la îndemână această plantă prețioasă pentru diverse preparate culinare, de la supe și tocănițe, la ceaiuri și smoothie-uri.

Pentru a congela urzicile, primul pas este să le culegem în momentul în care sunt tinere și fragede, înainte ca ele să devină prea mature și să dezvolte un gust amar. Urzicile se culeg de preferință dimineața, când temperatura este mai scăzută și plantele nu au fost expuse la soarele puternic. Este important să se culeagă doar urzicile care nu sunt contaminate cu praf sau alte impurități. După ce le adunăm, urzicile trebuie curățate de frunzele uscate sau deteriorate și se spală bie în apă rece, pentru a îndepărta orice murdărie.

După ce au fost curățate și spălate, urzicile trebuie oprite de la procesul de oxidare și de menținerea culorii și a valorii nutriționale. Acest lucru se realizează printr-un proces numit blanșare. Blanșarea constă în scufundarea urzicilor într-un vas cu apă clocotită pentru 2-3 minute, urmată de o imersie rapidă într-un recipient cu apă rece sau cu gheață. Acest pas ajută la păstrarea vitaminei C și a altor substanțe nutritive valoroase, prevenind în același timp pierderea texturii frunzelor.

Pregătirea pentru înghețare

După blanșare, urzicile se scurg foarte bine și se așază într-un singur strat pe o tavă, pentru a le congela inițial separat, astfel încât să nu se formeze un bloc mare de urzici, care ar fi mai greu de porționat mai târziu. După ce urzicile s-au congelat complet, ele pot fi puse într-o pungă de congelator sau într-un recipient ermetic. Este important ca punga sau recipientul să fie etanșate, pentru a preveni arderea de congelator și pierderea calității urzicilor.

Urzicile congelate pot fi păstrate până la un an, dar este recomandat să le consumați în 6-8 luni pentru a vă bucura de toți nutrienții lor. Când doriți să le folosiți, nu este necesar să le dezghețați înainte de gătire, cum e cazul și fasolei verde. Puteți adăuga urzicile direct în supe, tocănițe sau alte preparate, iar acestea își vor păstra aroma și textura, oferind aceleași beneficii nutriționale ca atunci când sunt proaspete. Oferind o sursă constantă de vitamine și minerale, acestea sunt un ingredient minunat în multe rețete, iar consumul lor regulat poate contribui la îmbunătățirea stării generale de sănătate.

Astfel, punerea urzicilor la congelat este o metodă excelentă de a le păstra pentru o perioadă îndelungată, fără a pierde din proprietățile lor benefice.

Bugetul.ro
Adio, ANPC pentru Cristian Popescu Piedone! Curtea de Apel București i-a dat vestea, după ce a fost acuzat de nepotism
redactia.ro
Luminita Anghel a ajuns la capatul puterilor! Isi striga durerea pe internet dupa ce ani de zile a tacut: "𝘔𝘪-𝘢 𝘧𝘰𝘴𝘵 𝘧𝘳𝘪𝘤ă 𝘱𝘦𝘯𝘵𝘳𝘶 𝘤𝘰𝘱𝘪𝘭𝘶𝘭 𝘮𝘦𝘶 𝘣𝘪𝘰𝘭𝘰𝘨𝘪𝘤. 𝘈𝘮 𝘵𝘳ă𝘪𝘵 𝘶𝘯
Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
a1.ro
Chefi la cuțite, lider de audiență ieri. Diseară, Diana Mureșan, fostă sportivă medaliată care a devenit Chef, intră în audiții
Playtech.ro
Ce obligaţii ai când te opresc poliţiştii de la Rutieră? Actele pe care trebuie să le arăţi
observatornews.ro
Decizia SUA de a amâna eliminarea vizelor pentru România, fără precedent. În cât timp poate fi obţinută în regim de urgenţă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Chihciță în Codul Rutier. Când sunt amendați pietonii
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
Transfer de 5 stele! Denis Alibec, lângă Alex Mitriță la Craiova
Playtech.ro
Ingredientul secret pentru salata de vinete de post sănătoasă şi pufoasă. Nu este nevoie de maioneză
Dailybusiness.ro
Călătoria cu trenul din Europa pe care nu ar trebui să o ratezi! Ai ocazia să vezi 3 țări, iar prețul biletului este accesibil
RomaniaTV
Peste 10.000 de bugetari vor fi concediaţi, anunţul de la Ministerul de Finanţe
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
SUBIECTE ROMÂNĂ SIMULARE BAC 2025 EDU.RO. Subiectul care a dat bătăi de cap elevilor. Doi profesori corectează fiecare lucrare
redactia.ro
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`