Prima pagină » Actualitate » Cum reacționează patronii din panificație: „Trebuie încurajat exportul de biscuiţi și cozonaci!“
Cum reacționează patronii din panificație: „Trebuie încurajat exportul de biscuiţi și cozonaci!“

Cum reacționează patronii din panificație: „Trebuie încurajat exportul de biscuiţi și cozonaci!“

13 apr. 2020, 16:45,
în Actualitate

După ce UE a criticat România că nu mai exportă cereale, ministrul Agriculturii a anunțat posibile schimbări. Președintele Patronatului Român din Industria de Morărit și Panificaţie (ROMPAN), Aurel Popescu, spune că nu era nevoie de interzicerea exporturilor de cereale.

Guvernul a decis prin Ordonanță Militară suspendarea exportului de produse agroalimentare în afara spaţiului comunitar pe perioada stării de urgenţă. Printre produsele care nu mai pot fi exportate se numără grâul, orzul, porumbul, dar şi uleiul de seminţe din floarea soarelui, zahărul din trestie de zahăr sau din sfeclă, precum şi produsele de brutărie, de patiserie şi biscuiţi.

„Nu aveau ce căuta în acea listă acele produse de brutărie, adică biscuiţi, paste făinoase, cozonaci. Nu au ce căuta acolo pentru că noi trebuie să încurajăm exportul de asemenea produse. A exporta produse procesate în loc de materie primă este un lucru nemaipomenit. E greşit să treci aceste produse într-o listă cu grâul. E contrar intereselor naţionale”, a spus Aurel Popescu.

El adaugă faptul că România face exporturi atât pe pieţe din vestul Europei, dar şi în SUA sau Australia, dar multe produse ajung şi pe pieţe precum Ucraina, Serbia, Republica Moldova sau Muntenegru, care nu fac parte din Uniune Europeană. De asemenea, preşedintele ROMPAN crede că interzicerea exporturilor afectează nu doar investiţiile româneşti din domeniu, ci şi cele străine.

„Sunt investiţii străine, cum este cazul Fornetti, o investiţie elveţiană, şi dacă noi suntem atenţi ei îşi pot muta investiţia în altă ţară. Din datele pe care le avem, jumătate din producţia lor ajunge în Ungaria, o parte în România, dar şi în Serbia sau Muntenegru, acolo unde acum nu mai pot exporta. Aceste companii străine pot lua decizia să mute investiţia în altă parte şi aşa pierdem locuri de muncă, bani la bugetul de stat etc.”.

Aurel Popescu spune că ROMPAN a propus scoaterea acestor produse din categoria celor pentru care se interzice exportul. Conform ROMPAN, consumul de produse de brutărie şi patiserie ajunge la circa 85 de kilograme per capita.

România a exportat anul trecut peste 4,7 mili­oane de tone de grâu pe pieţe din afara Uniunii Europene, adică mai bine de 70% din exportul total de grâu, arată calculele ZF pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică. Principalele pieţe pentru grâul românesc în afara spaţiului comunitar sunt Egipt, Iordania şi Sudan.

România s-a situat, anul trecut, pe primul loc în UE la producția de porumb și la floarea soarelui și pe locul patru la grâu, după Franţa, Germania și Polonia. Comparativ cu 2018, în 2019 suprafaţa cultivată cu cereale pentru boabe a crescut cu 3,3%, în timp ce producţia a scăzut cu 6,5%, faţă de anul precedent, în principal din cauza scăderii randamentelor la hectar (producţia medie la hectar). Producția de grâu a fost de 9,870 milioane tone (10,144 milioane tone în 2018), iar la porumb de 16.9 milioane tone, față de 18,6 milioane tone în 2018.

Suprafaţa cultivată cu porumb boabe în anul 2019, reprezintă 47,9% din suprafaţa cultivată cu cereale pentru boabe, iar cea cultivată cu grâu 38,8%.

Producţia de cereale a scăzut în principal din cauza reducerii cu 9,2% a producției la porumb boabe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`