National

Cum să alegem masca de protectie respiratorie impotriva coronavirusului? Iată ce trebuie să știi

Publicat: 23 apr. 2020

Cum alegem masca de protectie respiratorie impotriva coronavirus COVID 19: ffp3, ffp2 sau reutilizabila? Iata un ghid de alegere si folosire a mastilor de protectie devenite obligatorii in spatii publice din data de 15 mai 2020. Președintele Romaniei, Klaus Iohannis, a anunțat pe 22 aprilie 2020, că după data de 15 mai 2020, când expiră starea de urgență, românii vor putea să se deplaseze liberi în spațiile publice, fără ca actuale restricții de circulație să mai fie aplicate, doar ca vor fi obligati să poarte măști de protecție impotriva virusilor (coronavirus COVID 19) în spațiile publice închise și în mijloacele de transport în comun.

„Măsura nu este limitată în plan și vom putea renunța poate la anul când pandemia este sub control și nu mai este riscul infectării”, a punctat presedintele Iohannis in declaratia sa oficiala despre purtarea mastilor de protectie respiratorie, declaratie care poate fi urmarita integral pe pagina de facebook oficiala a PNL, partidul aflat la guvernare.

Cum se transmite Coronavirusul:

World Health Organization (Organizatia Mondiala a Sanatatii) informeaza ca infecțiile respiratorii cu COVID 19 pot fi transmise prin picături de saliva de diferite dimensiuni:
– când particulele de picături au diametrul > 5-10 μm sunt denumite picături respiratorii
– când diametrul

Conform dovezilor actuale, sustine WHO, virusul COVID-19 este transmis în primul rând între oameni prin picături respiratorii și căi de contact. Transmiterea picăturilor se produce atunci când o persoană este în contact strâns (la 1 m) cu cineva care are simptome respiratorii (de exemplu, tuse sau strănut) și, prin urmare, riscă să aibă mucoasele (gura și nasul) sau conjunctiva (ochii) expuse la picături respiratorii potențial infecțioase. Transmiterea poate apărea și prin obiecte contaminate în mediul imediat din jurul persoanei infectate.

Prin urmare, transmiterea virusului COVID-19 se poate produce prin contact direct cu persoanele infectate și prin contact indirect cu suprafețe din mediul imediat sau cu obiecte utilizate la persoana infectată. (de exemplu, stetoscop sau termometru).

Ce distanta minima trebuie sa avem intre doua persoane:

Pasionatii de matematica pot urmari aici calculele de impact ale particulelor de saliva expirate sub diverse forme (normal, stranut, tuse), iar siteul www.raportuldegarda.ro, printr-un articol semnat de dr. Amelia Voinea, descrie simplu situatia alaturi de un grafic foarte bine realizat: împrăștierea picăturilor respiratorii și aerosolilor a arătat că particule respiratorii mari pot ajunge la mai mult de 6 metri prin strănut, la mai mult de 2 metri prin tuse și la sub 1 metru prin expir normal.

Cum alegem masca de protectie impotriva coronavirus COVID 19:

Mastile de protectie respiratorie care se gasesc la vanzare in Romania sunt de diverse feluri. Simple, medicale/chirugicale, cu factor de protectie N95, FPP2, FPP3 etc.

Centrul de Prevenție și Control al Bolilor din America (CDC- Center for Disease Control and Prevention) susține în continuare ca măștile chirurgicale și N-95 să fie folosite doar de cadrele medicale, însă recomandă folosirea măștilor textile în zone publice, mai ales în regiunile cu transmitere comunitară ridicată.

Exista in acest moment 3 tipuri de masca de protectie pe piata din Romania.

1. Masca respiratorie de protectie simpla: se realizeaza diin material textil si se utilizeaza în anumite sectoare în scopuri de igienă, cum ar fi în industria alimentară sau a restaurantelor. Nu sunt concepute pentru a proteja tractul respirator al purtătorului printr-un sistem foarte eficient de filtrare. Sunt mai bune decat daca n-am purta nimic, dar nu dau o garanție de protecție împotriva infecțiilor.

2. Masca respiratorie de protectie chirurgicală: sunt concepute tocmai pentru a reduce riscul de infecție în rândul cadrelor medicale. Există diferite tipuri, cu un grad de protecție din ce în ce mai mare în funcție de numărul de straturi de filtrare. Sunt utile deoarece protejează împotriva stropilor și secrețiilor fluide

3. Masca respiratorie de protectie cu filtru: este capabilă să ofere protecție chiar și împotriva virușilor. Eficiența filtrării este indicată cu abrevierile FF de la P1 la P3. FFP2 are au o eficiență de filtrare de 92%, iar FFP3 de 98%, astfel ca sunt cele mai potrivite pentru protecția împotriva virusului.

Mastile cu flitru. Ce inseamna si de ce ne protejeaza:

Standardele in lume le putem vedea in cele de mai jos si putem să spunem că măștile KN95, AS / NZ P2, clasa I Coreea și DS FFR-urile japoneze sunt echivalentul respiratorilor americani NIOSH N95 și FFP2 europeni:

• N95 (United States NIOSH-42CFR84)
• FFP2 (Europe EN 149-2001)
• KN95 (China GB2626-2006)
• P2 (Australia/New Zealand AS/NZA 1716:2012)
• Korea 1st class (Korea KMOEL – 2017-64)
• DS (Japan JMHLW-Notification 214, 2018)

Masca respiratorie de protectie cu filtru FFP1: Protecție împotriva pulberilor netoxice și non-fibrogene. Acestea filtrează aproximativ 80% din particulele găsite în aer cu o dimensiune de până la 0,6 μm. În sectorul construcțiilor sau în industria alimentară, măștile respiratorii din clasa FFP1 sunt aproape întotdeauna suficiente.

Masca respiratorie de protectie cu filtru FFP2: Protecție împotriva prafului, fumului și aerosolilor solizi și lichizi, dăunători sănătății. Sunt potrivite pentru mediile de lucru în care aerul respirabil conține substanțe dăunătoare sănătății și capabile să provoace modificări genetice. Acestea trebuie să capteze cel puțin 94% din particulele găsite în aer cu o dimensiune de până la 0,6 μm.

Masca respiratorie de protectie N95: blocheaza eficient peste 95% din virusuri și bacterii, polen sau praf.

Masca respiratorie de protectie cu filtru FFP3: Protecție împotriva prafului, fumului și aerosolilor solizi și a lichidelor toxice și nocive pentru sănătate. Această clasă de protecție filtrează substanțele nocive cancerigene și radioactive și micro-organisme patogene precum virusuri, bacterii și ciuperci. Oferă protecția maximă, cel puțin 99%, la particule cu dimensiuni de până la 0,6 μm, si sunt, de asemenea, capabile să filtreze particulele toxice, cancerigene și radioactive.

De stiut:

– Forma 3D a mastii este proiectata pentru forma fetei umane, asigura etanseitatea si creste capacitatea de respiratie a mastii

– Cei cu barbă sau mustață ar fi bine sa aiba grija ca masca trebuie să acopere bine nasul, obrajii și bărbia pentru a fi eficienta

– pentru cei care fac efort fizic (respirație intensă) sau poartă ochelari, poate fi util să alegeți un model cu supapă, care să permită o evacuare mai eficientă a aerului expirat și, prin urmare, un confort mai bun de utilizare

Măștile trebuie purtate întotdeauna corect, altfel sunt doar inutile si nu protejeaza. Iată câteva reguli de urmat:

1. Spală-te pe mâini cu apă și săpun sau freacă-le cu o soluție alcoolică înainte de a pune masca;

2. Evită să atingi masca în timp ce o porți;

3. Acoperă-ți nasul și gura, asigurându-te că nu există spații între față și mască;

4. Când se udă, înlocuiește filtrul cu unul nou și nu-l reutiliza;

5. Îndepărtează masca luând-o de pe elastic și nu atinge partea din față;

6. Daca e de unica folosinta arunc-o într-o pungă și spală mâinile din nou.

Daca nu este de unica folosinta, pentru dezinfectarea, igienizarea și sterilizarea măștilor de protecție, se recomandă 30 de minute de expunere la lumină UV, aburi fierbinți timp de 10 minute sau 30 de minute în cuptor special conceput la 70°C. ATENTIE! NU folosiți metode de dezinfectare pe bază de alcool și clor. Acestea vor elimina încărcarea statică din microfibrele măștilor faciale N95, reducând eficiența filtrării. În plus, clorul păstrează gazul și după decontaminare, iar acești vapori pot fi dăunători, se scrie pe siteul producatorului 3M.
Adauga un comentariu