Este foarte important să colectăm corect hârtia și să îmbunătățim cantitatea de deșeuri reciclată.
De ce? Colectarea corectă a hârtiei și reciclarea acesteia este una dintre cele mai bune metode pentru a arăta că ne pasă de mediul înconjurător!
Odată cu ascensiunea cumpărăturilor online a crescut și numărul cutiilor de carton folosite. Ce trebuie să facem? Cartonul (hârtia) trebuie să fie curat, necontaminat de resturi de mâncare, diverse băuturi, ulei, vopsea, ș.a. Acestea vor fi aruncate în containerul albastru destinat hârtiei și cartonului și în pubela maro deținută de utilizatorii de la case.
De asemenea, trebuie menționat că ambalajele de tipul cutii tetra pack se vor colecta tot în recipientul albastru destinat deșeului hârtie/carton iar capacele acestora se vor arunca în recipientul galben destinat plasticului.
Ce sunt cutiile tetra pack? Sunt acele ambalaje din carton laminat, care au proprietăți impermeabile. Pe interior cartonul este dublat de alte materiale precum aluminiul și polietilena iar cartonul dă forma și stabilitatea ambalajului.
Hârtia (cartonul) colectată cât mai compact, fară părți metalice sau plastic va fi aruncată în containerul albastru aflat la punctele gospodăresti și în pubela maro deținută de utilizatorii de la case.
Ce colectăm? Hârtie – Carton – pungi de hârtie, cutii de carton (de la electrocasnice, de la pantofi), cărți, caiete, ziare, maculatură, plicuri de hârtie (fără plastic sau lipici), fotografii, cărți poștale, cartoane de ouă, etc.
NU se colectează selectiv deșeuri de ambalaje din hârtie sau carton umede, contaminate cu diverse substanțe sau materii de altă natură (acestea se aruncă în recipientul de culoare neagră destinat deșeului menajer), hârtia cerată sau plastifiată, plicuri cu plastic sau lipici, cutii de prânz, pahare hârtie, șervețele, prosop de hârtie, autocolante, hârtie de ambalat lucioasă.
Reținem culoarea albastră, pentru recipientele speciale de colectare selectivă a deșeurilor de hârtie și carton!
De ce nu ne spune nimeni noua, celor care colectam selectiv, care anume sunt beneficiile concrete in urma efortului nostru. Pentru ca gogosile cu „salvam planeta” si „ne pasa” sunt nutret pentru cretini.
faceti si saci de menaj pe culorile respective …………….
Aha. Si eu la mine acasa trebuie sa am camera speciala unde sa tin un sac pentru sticle, unul pt. cartoane, altul pentru plastic si metal, menajer, radioactiv. Dorm in balcon. Ca oricum doar 95% din ce aruncam, selectat sau nu, poate fi reciclat. Deci pierdere de vreme si harneala de 3 lei. Mai erau si mesaje cu „sa spalati borcanele si produsele din plastic, pentru ca altfel nu pot fi reciclate”. Pai, ba, ce aparatura aveti voi pt. reciclare daca nu puteti recicla borcane murdare de zacusca? Era la tv unu, acu 20 de ani, prin SUA, si avea el o fasola de masinarie de recicla si separa gunoiul fara sa fie separat. Si facea masinaria aia separarea, curatarea, faramitarea etc. Acu’ 20 de ani. Si azi, trebuie sa speli borcanu, sa dai cu uleiuri esentiale la bidonul de plastic etc. Nu va e rusine, ba, cu harneala asta?
Colectarea deseurilor de catre firme e o problema principală.
Selectarea acestora din locuinta fiecaruia ajuta foarte mult și nu este greu, doar sa respectam zilele fixate de ridicare al deseurilor.
O informare corecță a cetatenilor, ma refer la un calendar zilnic de colectare al acestuia: organic, plastic, carton, sticla… și respectarea acestuia ar ajuta foarte mult.
Am observat ca intr.un spatiu pentru colectarea deseurilor selectiv, colorat, nu sunt separatore in interiorul acestora,…, ceea ce înseamnă muncă degeaba.
Simplu: selectarea deseurilor începe din locuinta fiecaruia, respectarea zilelor de depozitare a acestuia si colectarea acestuia in zilele stabilite ar duce la evitarea unor mormane de gunoaie lângă casale noastre.
Altul care a halit peoziile astora cu reciclarea si salvarea planetei. Mai erau si aia cu „sa strangem uleiul in sticle si sa-l ducem la centre de colectare”. Pai evident ca ala de are centrul de recrutare nu mai trebuie sa plateasca angajati ca sa vina la tine sa-l ridice, masini pt colectare si depozitare, combustibil, asigurari, avize etc.. Dar lumea a halit-o. O haleste si pe asta. Mai sunt si astia cum e Curat Peste Tot, care are impresia ca daca pui plasticul separat de cojile de cartofi ajuti planeta. Nu tot plasticul poate fi reciclat, iar cel reciclabil poate fi reciclat de 4 ori maximum. Deci, solutia nu este sa ai acasa 20 de cosuri de gunoi separate, ci sa se elimine plasticul din ambalaje sau produse de unica folosinta.
O modalitate de a creste pretul nejustificat ! Doar atat !