Prima pagină » Magazin » Cum să crești un copil care să iubească matematica: 3 sfaturi
Cum să crești un copil care să iubească matematica: 3 sfaturi

Cum să crești un copil care să iubească matematica: 3 sfaturi

15 iun. 2022, 13:46,
în Magazin

Puține persoane apreciază matematica pentru ceea ce oferă în viața de zi cu zi și o tratează doar prin prisma materiei pe care o reprezintă și a notelor obținute la școală. Cu toate acestea, nu trebuie să neglijăm niciodată utilitatea matematicii, începând cu simpla sarcină de a face cumpărături dintr-un magazin și până la gestionarea finanțelor personale. 

Pentru a le oferi copiilor noștri un mediu în care să crească înconjurați de matematică, astfel încât să nu dezvolte teamă față de acest subiect, nu este nevoie decât de câteva trucuri simple. 

Dacă și tu te numeri printre părinții care nu sunt conduși de prejudecăți sau de propriile amintiri negative legate de experiențele din școală în legătură cu matematica, atunci cu siguranță te vei bucura să citești următoarele recomandări. Nu trebuie decât să te porți natural și să înțelegi că este vorba despre viitorul celui mic, iar o  viață fără teamă de matematică îi va deschide o lume plină de posibilități. 

Matematica pe placul copiilor

O variantă ideală este de a preda matematica pe placul copiilor cu jocuri matematice, dar la fel de importante sunt obiceiurile zilnice și activitățile amuzante în care îi atragem. Iată ce trebuie să reții:

1. Matematica este adecvată la orice vârstă

Nu trebuie să aștepți ca juniorul să ajungă la școală pentru a-i prezenta operațiile aritmetice. Încă din momentul în care  învață cifrele, puteți începe să numărați pietricele, jucării, pisici sau bomboane. Chiar și bebelușii găsesc fascinante stocarea lucrurilor, așezarea cuburilor în ordine crescătoare sau formele obiectelor. Roțile sunt rotunde, mingea e sferică, iar sticla de apă este un cilindru. Orice ocazie este potrivită pentru a face activități sau a discuta despre matematică. Excursiile la munte, plimbările în parc sau jocul cu păpuși oferă o mulțime de oportunități pentru a-i familiariza cu matematica.

2. Prezintă matematica într-o lumină favorabilă

Amintirile și sentimentele personale contează enorm în prezentarea anumitor lucruri. Matematica nu face excepție, așa că dacă ai avut parte de experiențe regretabile cu această materie, se poate să fii puțin subiectiv. Cu toate acestea, nu te lăsa influențat și permite-i copilului tău să își formeze propria părere. Până atunci însă, încearcă să-l pregătești pentru ca temele și exercițiile de mai târziu să nu îl ia prin surprindere și să-l descurajeze. Arată-i celui mic cât de importante sunt abilitățile matematice în viața de zi cu zi și cât de des le folosiți. Spre exemplu, cere-i să numere restul la magazin, să cântărească ingredientele pentru o rețetă ori să măsoare dimensiunea unui covor. Fiecare dintre aceste activități are legătură cu matematica și nu ar trebui să reprezinte un coșmar pentru nimeni. 

3. Fii un model pentru el

Învățarea nu se oprește niciodată, iar copilului tău îi va plăcea să învățați împreună. Poți fi un adevărat model pentru el și, de fiecare dată când căutați un răspuns la ceva, roagă-l să te ajute. Arată-i ce este un dicționar, un manual sau o fișă de lucru. Dacă ai de învățat pentru jobul tău sau dacă ai de urmat un curs de specializare, cu siguranță, îi vei oferi un bun exemplu despre cum va trebui să procedeze și el în viitor. 

Niciun copil nu se naște cu sentimente clare legate de matematică, totul având legătură cu modul în care primește informații de la părinți. Prin urmare, nu rata nicio șansă pentru a-i prezenta matematica și logica. Jocurile distractive de matematică îi vor arăta cât de grozave pot fi numerele și ce lucruri nemaipomenite se pot obține cu ele. Dacă nu va primi nicio idee preconcepută referitor la cât de grea este matematica, atunci o va percepe doar ca pe o altă materie dintre multe altele, cu care trebuie să se împrietenească și de care va beneficia toată viața. 

Foto

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`