Local

Cum să eviți capcanele imobiliare înainte de semnarea unui contract de vânzare cumpărare

Publicat: 20 ian. 2023
Cum să eviți capcanele imobiliare înainte de semnarea unui contract de vânzare cumpărare
BNR a decis majorarea dobânzii de referință cu 0,25%, până la 7%

Este un lucru intens dezbătut faptul că ratele românilor vor crește în anul 2023. În această lună, BNR a decis majorarea dobânzii de referință cu 0,25%, până la 7%. Ce înseamnă asta, care sunt soluțiile să te încadrezi într-un credit și cum poți să faci față noilor condiții? Specialiștii Imobiliare.ro vin cu soluții.

La prima întrebare, răspunsul este simplu. În acest an, românii vor trebui să se adapteze noilor condiții de creditare și să cântărească decizia de achiziție mult mai bine.

Daniel Crainic, directorul de marketing al Imobiliare.ro, spune că cel mai bun moment să cumperi o proprietate este atunci când îți permiți. “Într-un context economic, precum cel pe care îl traversăm, dacă dispui doar de avansul minim de 15% și atingi gradul maxim de îndatorare permis de bancă, probabil nu este cel mai bun moment să achiziționezi o locuință. În acest caz, cea mai bună soluție este să mai aștepți, să acumulezi avansul, pentru a nu te trezi într-o situație pe care nu ți-o permiți. Pe de altă parte, dacă ai contractat la un preț foarte bun, trebuie să fii conștient că prețul pe care l-ai oferit pentru o proprietate achizițonată, spre exemplu în anul 2019 sau 2020, nu va fi același în anul 2023 si e puțin probabil să îl mai obții vreodată. În acest caz, sfatul pe care l-aș da este să faci tot ce poți pentru a crește avansul. Nu în ultimul rând, este o perioadă cu multe oportunități și dacă deții o sumă de bani, o idee foarte bună este să cauți activ proprietăți și să ofertezi.”

La cea de-a doua întrebare – care sunt soluțiile să te încadrezi într-un credit și cum poți să faci față noilor condiții, soluțiile sunt oferite de experții juridici și de brokerii de credite.

Multe riscuri privind avansurile oferite pentru achiziția unei locuințe pot fi prevenite încă din stadiul promisiunii de vânzare cumpărare. Una dintre siuațiile în care se regăsesc cumpărătorii, în acestă perioadă, se referă la situația de a nu mai fi finanțabili, în condițiile în care au semnat promisiunea de vânzare-cumpărare a unei locuințe

Doru Iliescu, co-fondator DSA Advisor, brokerul de credite achiziționat de Imobiliare.ro, atenționează cumpărătorii să își ia toate măsurile de precauție și să fie atenți la contractele pe care le semnează. “Noi recomandăm tuturor clienților noștri să introducă întotdeauna în antecontract clauze care să îi protejeze și să îi ajute să recupereze avansul plătit în cazul, nedorit, în care creditul nu se poate acorda. Este adevărat că nu acesta este obiectivul, ci achiziția unei proprietăți, însă în felul acesta, măcar limităm pierderile și ne conservăm resursele în așteptarea unor momente mai prielnice, care cu siguranță nu se vor lăsa prea mult așteptate,” spune acesta.

Alexandra Hila-Antiu, avocat în cadrul biroului Hila Law recomandă introducerea în contract a unei clauze care prevede posibilitatea promitentului – cumpărător de a se retrage din angajament în situația în care nu obține finanțarea din partea instituției bancare/financiare. “Se prevede de asemenea că, o astfel de ipoteză, neținând de culpa cumpărătorului, îi va da dreptul acestuia să își recupereze integral avansul plătit vânzătorului,” explică aceasta.

Totuși, în situația în care ai semnat deja promisiunea, însă dorești să îți recuperezi avansul, iar în precontract nu au fost toate detaliile prevăzute privind recuperarea avansului, cumpărătorii mai au o șansă pentru a primi banii înapoi.

Avocata spune că și în acest caz, există două opțiuni: prima se referă la negocierea restituirii avansului – total sau parțial – cu vânzătorul, ori negocierea unei prelungiri a termenului pentru semnarea contractului final – termen până la care cumpărătorul să își poate asigura o finanțare din partea unei alte instituții sau să își găsească un nou loc de muncă (dacă aceasta a fost cauza pierderii finanțării).

În Iași, potrivit Indicelui Imobiliare.ro, prețurile pentru apartamentele din blocurile vechi au crescut cu 0,3% în decembrie 2022 comparativ cu luna anterioară. Mai precis, de la 1.198 de euro la 1.327 de euro pe metru pătrat util. Cu toate acestea, în decursul a 12 luni, prețurile apartamentelor vechi au crescut cu 10.8% (de la 1.198 de euro pe metru pătrat). Dacă vorbim de locuințele din cadrul noilor ansambluri rezidențiale, acestea au consemnat o creștere lunară de 0,5%, de la 1.206 la 1.335 de euro pe metru pătrat și o creștere anuală de 10.7% (de la 1.206 de euro pe metru pătrat).
Comentarii
  • Rata la banca și irc ul au crescut . Restul e în coborâre spre prabusire. Că dealtfel în întreaga Europa. In germania vNzarile au scăzut cu 50 de procente la rezidential . Nu mai mințiți oamenii va le dați sfaturi și defapt le împingeți niste sume sub nas . Numai la voi la Iași zboară preturile. Restul lumii știe realitatea.

  • Numărul tranzacțiilor a scăzut cu 35% față de luna Decembrie 2021.
    Acesta este doar efectul creșterii dobânzilor. Pe măsură ce va fi clar pentru bibani că scad prețurile, piața imobiliară se blochează de tot.
    Sfaturile habarniștilor citați, de fapt, sunt din categoria cumpără acum, șmenarii fierți au nevoie de tine să-i salvezi.

  • „Cum să eviți capcanele imobiliare”
    Articol educativ imobiliar în ziarul-fituica al unora care vand apartamente autorizate ilegal

Adauga un comentariu