Culinar

Cum să faci iaurt, ca să nu te mai duci la magazin

Publicat: 20 mart. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cum să faci iaurt ca să nu te mai duci la magazin

A-ți prepara singur acasă iaurtul este cea mai bună modalitate de a te asigura că produsul obținut nu conține aditivi dăunători. Află cum să procedezi din articolul de astăzi!

Unul dintre cele mai bune alimente pentru flora intestinală este iaurtul. Textura fină, proaspătă și delicioasă oferă organismului vitamine, minerale și mulți alți nutrienți. Dar de ce să cumperi unul de la magazin când poți să îți prepari singur un iaurt natural de casă simplu și gustos?

Ce faci cu mâna ta e bun făcut. Așa spune o vorbă înțeleaptă din popor. Vrei un iaurt de casă, ieftin și ușor de preparat? Fă-l chiar tu! Iaurtul este pur și simplu lapte fermentat. Cu alte cuvinte, acest produs conține milioane de bacterii care se transformă în acid lactic.

Dacă îl prepari acasă, poți controla ingredientele din iaurt, mai ales zahărul și conservanții. Ideea este să obții un aliment sănătos și gustos, care să nu conțină aditivi dăunători. Sortimentele din comerț sunt pline de coloranți și arome artificiale care ne atrag atenția, însă asta nu înseamnă că acestea sunt și sănătoase.

Este foarte plăcut să amesteci iaurtul cremos cu fructe și să vezi singur cum se combină culorile și texturile. Dar nu-ți face griji! Dacă nu ești un maestru bucătar, ți-am pregătit o rețetă foarte simplă, la îndemâna oricui.

Pentru a prepara un iaurt natural de casă, nu trebuie decât să urmezi trei pași simpli: pune ingredientele într-un vas, amestecă-le și așteaptă. Practic, ai putea spune că acest produs se prepară singur!

Ingrediente:

2 litri de lapte integral
½ cană de iaurt natural fără zahăr (100 g)
1 lingură de zahăr dacă dorești un preparat dulce (10 g)

Mod de preparare:

Toarnă laptele într-o cratiță și pune-l la încălzit. Nu îl lăsa să fiarbă în clocot, deoarece acest lucru va modifica gustul iaurtului. Ține-l la 90 °C timp de 10 minute pentru a-l pasteuriza. Chiar înainte să dea în clocot, ia-l de pe foc și lasă-l să se răcească. Folosește un termometru pentru a verifica dacă are o temperatură de aproximativ 40 °C. Dacă nu ai un termometru, înmoaie degetul mic în lapte. Dacă poți să numeri până la 20 de secunde fără să te arzi, este perfect!

Adaugă zahărul și amestecă. Adaugă iaurtul și bate amestecul până ce toate ingredientele sunt bine încorporate. Pune-l într-o formă și acoperă-l cu o folie de aluminiu, apoi înfășoară totul într-un prosop de bucătărie. Lasă forma să stea acoperită timp de 4 ore pentru că laptele să fermenteze.

Dă prosopul la o parte și strecoară lichidul, apoi bate amestecul cu o lingură. Toarnă-l apoi într-un recipient cu capac și lasă-l să stea la frigider peste noapte.  Când te trezești, iaurtul va fi gata!

Reține:

  • Laptele și iaurtul trebuie să fie proaspete.
  • Când adaugi iaurtul, laptele nu trebuie să fie rece, deoarece bacteriile au nevoie de căldură, dar nici prea fierbinte, deoarece temperaturile ridicate le ucid.
  • Nu întrerupe sub nicio formă procesul de fermentare după ce ai acoperit vasul.
Adauga un comentariu