Deși este o tradiție deosebită care marchează sosirea primăverii și reînnoirea speranței, sărbătoarea prinde un gust aparte atunci când este reinterpretată în bucătărie, cu un mărțișor dulce. Desertul nu doar încântă papilele gustative, ci și aduc un omagiu culorilor specifice, roșu și alb.
Prăjitura mărțișor dulce
Această prăjitură aduce în prim-plan culorile și spiritul mărțișorului într-un blat pufos cu o cremă delicată și un decor în nuanțe de roșu și alb. Un alt desert pe care trebuie să-l încerci neapărat și ce poate fi decorat sunt biscuiții fără gluten.
Pentru blat ai nevoie de 200 de grame de făină, 150 de grame de zahăr, 4 ouă, 100 de mililitri de lapte, 100 de mililitri de ulei, 1 plic de praf de copt, 1 linguriță de esență de vanilie și coaja rasă de la o lămâie. Ingredientele necesare pentru cremă sunt 250 de mililitri de frișcă lichidă, 150 de grame de cremă de brânză, 50 de grame de zahăr pudră, 1 linguriță de esență de vanilie și colorant alimentar roșu. Pentru decor poți folosi zahăr pudră, zmeură și fulgi de migdale, în nuanțe de roșu și alb.
Înainte de toate, preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius, apoi bate ouăle împreună cu zahărul într-un bol mare până când amestecul devine spumos și deschis la culoare. Ulterior, adaugă uleiul, laptele, esența de vanilie și coaja rasă de lămâie, apoi încorporează făina cernută cu praful de copt, amestecând ușor cu o spatulă pentru a nu pierde textura aerată. Toarnă compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și coace timp de aproximativ 25-30 de minute sau până când o scobitoare introdusă în centru iese curată. Lasă blatul să se răcească complet, iar între timp, într-un bol rece, bate frișca până obții o consistență fermă. Separat, mixează crema de brânză cu zahărul pudră și esența de vanilie. Combină cele două compoziții, adăugând treptat câteva picături de colorant roșu pentru a crea o nuanță festivă. Taie blatul în straturi orizontale, apoi întinde un strat generos de cremă între ele. Acoperă întreaga prăjitură cu restul cremei, netezind suprafața cu o spatulă. Pentru decor, presară zahăr pudră și adaugă zmeură, fulgi de migdale și, dacă dorești, mici mărțișoare comestibile din ciocolată. Aceste detalii vor crea un adevărat mărțișor dulce. Dacă vrei să oferi și un cadou creativ pe lângă ceva dulce, poți încerca să faci brățări de 8 martie.
Turtă dulce ornată de mărțișor
Turta dulce este un alt desert clasic ce poate fi decorat cu simboluri ale mărțișorului. Această rețetă îmbină aromele condimentelor cu o textură moale și pufoasă. Pentru aluat trebuie să pregătești 300 de grame de făină, 150 de grame de miere, 100 de grame de zahăr brun, 100 de grame de unt, 3 ouă, 1 linguriță de praf de copt, 1 linguriță de scorțișoară, jumătate de linguriță cuișoare măcinate, un praf de nucșoară și coaja rasă de la o portocală. Ca să faci glazura îți trebuie 150 de grame de zahăr pudră, 2-3 linguri suc de lămâie și colorant alimentar roșu. Pentru decor poți folosi fructe de pădure proaspete și migdale feliate sau alte nuci decojite.
Într-o cratiță mică, încălzește mierea, zahărul brun și untul până se topesc și se omogenizează. Lasă compoziția să se răcească puțin, după adaug-o peste ouăle bătute într-un bol mare. Amestecă bine, apoi încorporează făina cernută împreună cu praful de copt și scorțișoara, cuișoarele, nucșoara și coaja de portocală. Frământă aluatul până devine neted și elastic și împarte-l în două părți egale, modelează-le sub formă de discuri, învelește-le în folie alimentară și lasă-le la frigider pentru cel puțin 2 ore. Preîncălzește cuptorul la 170 de grade Celsius, scoate discurile de aluat din frigider și aplatizează-le ușor pe o suprafață presărată cu făină. Ulterior, așază-le pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, apoi coace-le timp de aproximativ 15-20 de minute, până când turta dulce capătă o culoare aurie și margini ușor crocante. Lasă-le să se răcească înainte să le decorezi. Într-un bol, amestecă zahărul pudră cu sucul de lămâie până obții o glazură omogenă, ușor de întins, împarte glazura în două porții și colorează una cu câteva picături de colorant roșu. Aceste nuanțe vor reda perfect tematica sărbătorii de primăvară. Aplică glazura pe suprafața turtei dulci cu ajutorul unei spatule sau pensule alimentare, creând un efect de dantelă sau modele inspirate din motivele tradiționale ale mărțișorului. Completează decorul cu fructe de pădure proaspete și migdale feliate, iar dacă ai la dispoziție mici modele comestibile în nuanțe de roșu și alb, le poți folosi. Rețetele de mărțișor dulce impresionează atât prin gust, cât și prin aspect.
Adica noi toti trebuie sa intelegem ca traditiile s-au schimbat, odata cu vremurile … Acum, in epoca feminista a matriarhatului, barbatii nu mai primesc martisoare de 1 martie, ca sa rasplateasca femeile cu bomboane de 8 martie … In aceste vremuri barbatii dau martisoare de 1 martie, si tot barbatii dau cadouri de 8 martie …
Oricum ziua oficiala de 19 noiembrie ”dedicata” barbatilor, a fost trantita in rromanistan – asta tot la dorinta doamnelor, exact in postul craciunului, ca sa nu poata bea si ei o bere impreuna … Iar de ”ziua barbatului” nu veti vedea spectacole sau sarbatori dedicate acestei zile, barbatii nu vor avea liber platit de la locurile de munca, nu veti auzi nicaieri cantece si poezii dedicate tatilor, fratilor, sotilor, ”iubitilor”, nu veti vedea in trafic politiste care sa imparta barbatilor sucuri si ciocolata … In cazul unor probleme sociale sau de familie acestia sunt la fel de defavorizati … mai deunazi in cluj napoca un medic a fost batut cu bestialitate in casa lui proprie de catre sotie si de catre fiul acesteia, dupa care aceeasi tanti a sunat la 112 cum ca este agresata si terorizata psihic … Urmarea a fost ca acel om a fost evacuat in toiul noptii din casa sa proprietate personala cu ordin de restrictie, fara bani si in hainele sumare cu care era imbracat, si timp de cateva zile a dormit pe strazi … Asta deoarece in rromanistan nu exista institutii, ong-uri sau locuinte sociale care sa protejeze barbatii aflati in situatii delicate si dificile!
Nu scriu acestea nicidecum din frustrare, ci doar pentru ca toate femeile sa stie ca nu toti barbatii sunt suficient de incuiati si de dobitoci, ca sa nu realizeze care le este de fapt statutul social in aceasta colonie, adica acela de paria societatii!
Cat despre noi, barbatii, ce sa mai zic, traim in societatea pe care o meritam din plin, deoarece am acceptat de bunavoie toate privilegiile pe care femeile si le-au cerut! Ba inca la acestea am mai adaugat si noi privilegii in plus, mai intai din politete si din grandomanie, ca mai apoi – dupa ce ele au apucat haturile – din conformare si din dorinta de a fi macar bagati in seama … Jalnic …
Frustratule