Cum să încălzești casa. Una dintre cele mai importante probleme iarna este încălzirea locuinței, și aceasta fără prea mari cheltuieli.
Încălzirea centralizată este utilizată în proporţie covârşitoare pe întreg Mapamondul! Acest regim de distribuţie a energiei termice este la îndemână, însă nu e şi cel mai rentabil.
Cum să încălzești casa
Vă vine să credeţi sau nu, există ţări europene şi asiatice fără sistem de încălzire centralizată. În aceste state, oamenii nu suferă de frig! Mai mult, reuşesc să facă economii substanţiale.
1. Germania
Sistemul de încălzire centralizată nu există în această ţară pur occidentală. Fiecare neamţ se încălzeşte de sine stătător. În blocuri, există instalaţii speciale de gaz, iar casele deţin cazane. Astfel, fiecare cetăţean german plăteşte exact cât consumă. Temperatura din calorifere poate fi reglată după bunul plac. Mai mult, autorităţile oferă recomandări de economisire a energiei!
2. Cum să încălzești casa. Modelul britanic
După modelul german, britanicii îşi încălzesc, după voinţa proprie, casele! Aici energia termică este destul de costisitoare, astfel ca mulţi cetăţeni prefera să închidă încălzirea peste noapte! Pijamaua, plapuma groasă şi căldura acumulată peste zi sunt argumente suficiente pentru un somn liniştit. Băile britanicilor nu dispun de încălzire, temperatura în aceste încăperi nedepăşind 10-12 grade Celsius! Important! În perioada în care sunt plecaţi de acasă, britanicii opresc sistemul de încălzire!
3. Finlanda
Finlandezii au învăţat, mai nou, să folosească resursele pământului! Mai exact, se încălzesc cu energia generată de… stânci! Acestea înglobează căldura vara şi iarna o emit. Apoi intervin instalaţiile de energie geotermală care colectează respectiva energie!
Cum să încălzești casa. Pompa de căldură reprezintă un alt sistem de încălzire folosit de finlandezi! Aceasta funcţionează pe principiului frigiderului, doar că schimbul de energie se face în sens invers. Cu o astfel de instalaţie, economia lunară poate atinge şi 30%.
4. Franţa
Cetăţenii din Hexagon încălzesc locuinţele pe două căi: a. individual, prin intermediul instalaţiilor de curent sau de gaz; b. încălzire generală a blocului – în acest caz, apartamentele nu au sursa de încălzire autonomă.
Energia electrică e mai avantajoasă în Franţa. În intervalul orar 07-23.00, aceasta e mai ieftină de 1,5 ori. Statul francez încearcă să responsabilizeze cetăţeanul de rând: oricine doreşte să îşi izoleze locuinţa, poate primi o reducere de până 50% din investiţie! Tot ce trebuie să facă e să înregistreze cheltuiala respectivă la Fisc.
5. Modelul japonez
În marea majoritate a cazurilor, niponii se încălzesc cu ajutorul instalaţiilor de gaz şi de curent. În plus, oamenii obişnuiesc să se îmbrace bine înainte de somn şi să pună peste ei pături electrice. Un element de tradiţie niponă îl reprezintă kotatsu, o masă specială care are propria sursa de energie termică.