Decizia unei investiții într-o locuință nouă nu este una ușoară. Iar primul pas pe care nu îl poți sări este documentarea. În fond, o bună documentare te poate ajuta să economisești bani și să te ferești de capcanele imobiliare.
În cazul în care ai început deja procesul de căutare a unui locuințe noi, în Iași, ai căutat prin multitudinea de oferte de la dezvoltatori, ai sunat prietenii, rudele, colegii, etc, înseamnă că ești pe drumul cel bun. Atunci când vine vorba despre găsirea unei locuințe online-ul este un prim punct de pornire foarte bun, site-ul Imobiliare.ro fiind una dintre sursele de încredere. Aici, pe lângă ofertele din piață, poți găsi o serie de informații practice legate de procesul de tranzacționare a proprietății imobiliare, sfaturi despre cum să califici ofertele, să îți organizezi căutarea, să evaluezi proprietățile, cum să negociezi, precum și consultanță gratis în procesul creditării. Detalii aici.
Însă până la acest pas, cum îți găsești locuința perfectă? În primul rând, alegerea unei locuințe trebuie să se potrivească nevoilor și stilului tău de viață. După ce ai trecut de primul pas – documentarea din on-line, deplasarea în teren este al doilea pas important.
1. Alegerea zonei
Vizitează fiecare zonă în care ți-ar plăcea să locuiești. Petrece câteva ore bune și observă detaliile din jurul tău. Observă vecinii, vezi care sunt mijloacele de transport pe care le ai la dispoziție, care sunt facilitățile (supermarketuri, cabinete medicale, parcuri).
2. Calitatea construcției
Calitatea construcției se referă la modul în care va îmbătrâni o clădire. Iar ceea ce cauți este o construcție durabilă. Ultimii ani au însemnat un progres impresionant în ceea ce privește materialele de construcții, iar folosite corect, acestea pot însemna o economie la facturile de la sfârșitul lunii. Cu toate acestea, realitatea din piață este alta, iar uneori, constructorii, din grabă sau lipsă de experiență, nu ajung la rezultatul dorit. Pe lângă elementele ce țin de zidărie (tencuieli, placări), termoizolație, hidroizolația fundației, balcoanelor, băilor, materialele folosite, finisaje, trebuie verificate circuitele electrice, instalațiile sanitare, țevile de apă, centrala, radiatoarele etc. Ține cont că la achiziția unui imobil nou ar trebui să primești Cartea Construcției (document ce include toate etapele procesului de construcție, informații cu privire la materialele folosite etc.). Pentru siguranța ta, pentru a te asigura de calitatea neîndoielnică a unei locuințe ar fi bine să apelezi la un specialist în domeniu.
3. Verifică actele proprietății
Înainte să semnezi contractul de vânzare-cumpărare al unei locuințe, verifică toate actele de proprietate. De la actul de proprietate al imobilului, certificatul fiscal, documentația cadastrală (cadastru și intabulare), extras de carte funciară (atestă situația juridică a apartamentului), certificat de performanță energetică, adeverință eliberată de la asociația de proprietari, până la ultimele facturi ale utilităților, toate trebuie să fie în regulă. Pentru siguranța ta, cel mai indicat este să iei legătura cu un specialist.
4. Contactează un broker – este gratis și te va scuti de mult efort
Potrivit unui studiu derulat recent de Imobiliare.ro, obținerea unei finanțări bancare reprezintă o necesitate pentru mai bine de jumătate dintre cumpărătorii de locuințe din marile orașe și împrejurimile acestora. Deoarece întregul proces pentru obținerea unui credit este dificil, iar documentația este una stufoasă este indicat să iei legătura cu un broker de credite.
Poți lua legătura direct de pe site-ul Imobiliare.ro, în mod gratuit, cu un broker, care te poate ajuta în accesarea unui credit.
Marcam si noi publicitatea? Nu va faceti griji, imobiliarele duduie. Cumpara acum!
Local? Poate reclama!