Magazin

Cum sa murezi varza ca un specialist! Reteta care nu poate da gres

Publicat: 16 oct. 2018
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cum sa murezi varza ca un specialist Reteta care nu poate da gres
1

Cand alegi o varza pentru pus la murat, trebuie sa tii cont sa fie bine coapta, alba si cu foi subtiri, capatanile sa fie indesate, pline, iar frunzele ferme, neafectate de insecte. Sunt cateva dintre sfaturile cunoscatorilor, care te ajuta sa ai cea mai gustoasa varza murata, buna de mancat pana in Postul Pastelui. Nu toata varza e buna: Atunci cand te apuci sa pui varza la murat e bine sa stii ca nu toata varza este buna pentru a fi astfel conservata. Pentru a fi buna la sarmale, trebuie sa ai mare grija ce alegi. Varza trebuie sa fie din recolta de toamna, cu frunza mai fina, mai subtire decat cea de vara. Capatanile trebuie sa fie indesate, pline, iar frunzele sa fie ferme si neatacate de boli ori de insecte.

”La sarmale, cea mai buna varza trebuie sa aiba frunzele subtiri si fine, cu nervuri cat mai mici, ca sa puteti rula compozitia din carne”. Pregatirea saramurii, etapa importanta: Saramura se pregateste pe cantar. Astfel, la fiecare 10 litri de apa adauga cate 500 grame de sare grunjoasa, din cea potrivita pentru muraturi, Pregatirea recipientului este, de asemenea, o etapa importanta. Cureti bine butoiul, il speli si-l zvanti, dupa care asezi pe fundul lui cativa butuci de lemn. Deasupra lor pui condimentele, de la crengute de cimbru, piper legat in saculete de tifon, marar uscat. Cureti si tai morcovi si radacini de telina in felii rotunde, tai pe lungime radacini de hrean dupa care le pui si pe ele in butoi.

 

Conopida murata: 5 beneficii pentru sanatate

”La varza murata, pastrarea ei un timp mai indelungat este posibila daca adaugam din cand in cand cate o bucata de zahar. Varza nu se acreste tare in cazul in care in butoi se pune o bucata de lemn de mesteacan”, este sfatul bucatarului buzoian Cristi Dobre.

”Dimensiunea capatanii conteaza si ea. Aceasta trebuie sa aiba maxim 20 de centimetri in diametru dar nu mai mica de zece centimetri. Apoi, e bine sa stii ca primele doua, trei straturi de frunze trebuie indepartate neaparat pentru ca acestea sunt fie deteriorate de la transport, fie de la insecte.”, spune Loredana Tanase. Unii bucatari recomanda ca varza sa fie pusa la murat intreaga, dar cu cotorul scos. Saramura se pregateste pe cantar, la fiecare 10 litri de apa se adauga cate 500 de grame de sare grunjoasa, speciala pentru muraturi. Fiecare varza se taie drept de la cotor, apoi se scobeste inauntru, unde se adauga sare. Pune varza in butoi numai cu cotorul in sus. Pentru un gust desavarsit, butoiul in care pui varza la murat trebuie sa fie din stejar. De asemenea, este indicat sa aiba fixata o cana de metal sau lemn, prevazuta cu un robinet. Butoiul se opareste si se lasa o zi cu apa si 1 kilogram de var nestins in el, pentru a se curata de impuritati. Se spala apoi iar, in cateva ape clocotite. Procesul acririi verzei: Pe fundul butoiului se presara un strat de sare, cimbru, marar, boabe de porumb si cateva felii de gutui. Trebuie sa vanturi varza o data sau de doua ori si tine butoiul inauntru, la temperatura camerei, ca sa fermenteze. Dupa aproximativ doua saptamani, cand a inceput sa se acreasca bine, dizolva in putina zeama din butoi plicul de conservant si toarna-l peste varza, ca sa nu prinda floare. Muta apoi butoiul la rece si din cand in cand vantura varza. Pentru a pastra zeama limpede tot timpul, introdu apoi in butoi, cat mai adanc, un furtun mai subtire si sufla in el cateva minute. De ce este benefica varza cruda sau murata: Varza alba este bogata in vitamine, mai ales in provitamina A, vitaminele C si E, dar si in fibre, elemente care asigura sanatatea celulelor. Vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B9 sunt si ele foarte bine reprezentate. Fibrele sunt compuse in cea mai mare parte din celuloza, iar gama de minerale este formata din calciu, magneziu, fier, dar si oligoelemente precum iod, cupru, mangan, sulf. De exemplu, consumul a 200 de grame de varza asigura necesarul zilnic de vitamina E si vitamina A. De asemenea, varza rosie contine o cantitate de antioxidanti de patru ori mai mare decat varza alba si de 6-8 ori mai multa vitamina C.

Adauga un comentariu