Rețeta de supă de linte este una dintre cele mai apreciate pentru iubitorii acestei plante leguminoase. Are o textură fină și cremoasă, iar combinația dintre lintea roșie, ceapa caramelizată, morcovul dulce și condimentele orientale creează un gust echilibrat, bogat și ușor condimentat.
Supa de linte este și extrem de sănătoasă, fiind o sursă excelentă de proteine vegetale și fibre. Are o explozie de arome calde și plăcute. Lintea roșie oferă o bază cremoasă și ușor dulce, echilibrată de condimentele orientale.
Cum să prepari o rețetă delicioasă de supă de linte
Ceapa și usturoiul caramelizate adaugă o notă profundă, care se îmbină perfect cu morcovul ușor dulce. Pasta de roșii și boiaua dulce conferă un gust ușor afumat. Chimenul și coriandrul măcinat sau supei un parfum exotiv, tipic bucătăriei orientale. Zeama de lămâie adaugă prospețime, echilibrând aromele bogate.
Textura supei este catifelată, fină și plăcută, iar fiecare lingură te duce în cu totul altă lume. În Istanbul, această supă este servită în restaurante mici, alături de pâine proaspătă și un ceai fierbinte.
Pentru această rețetă vei avea nevoie de 250 g linte roșie; 1 ceapă; 1 morcov; 1 cartof; 2 căței de usturoi; 1 lingură pastă de roșii; 1 linguriță boia dulce; 1/2 linguriță chimen; 1/2 linguriță coriandru; sare și piper după gust; 1.200 ml supă de legume și 2 linguri ulei de măsline sau unt.
Vei începe cu pregătirea legumelor pe care le cureți, le clătești bine cu apă rece și le toci ca pentru oricare altă supă. Clătește și lintea sub jet de apă rece și las-o într-o sită la scurs.
Într-o oală mare, încinge uleiul de măsline sau untul la foc mediu. Adaugă ceapa tocată și călește-o timp de 3-4 minute, până devine translucidă. Se adaugă usturoiul tocat și morcovul rondele, apoi le lași la sotat încă 2 minute, până când aromele se intensifică.
Când trebuie să încorporezi celelalte ingrediente
Încorporează pasta de roșii, boia dulce, chimenul și coriandrul, amestecând bine timp de un minut, astfel încât condimentele să-și elibereze aroma. Adaugă lintea roșie, cartoful și supa de legume sau apa. Amestecă bine și lasă ingredientele să fiarbă la foc mc timp de 25-30 de minute, până când lintea și legumele sunt complet moi.
Se amestecă ocazional și, dacă supa devine prea groasă, mai adaugă puțină apă fierbinte sau supă fierbinte. Oprește focul și folosește un blender de mână pentru a pasa supa până devine fină și cremoasă.
Dacă nu ai blender, o poți pasa și cu un tel, obținând o textură mai rustică, însă dacă îți place să fie totul fin și omogen e neapărat să dai totul apoi printr-o sită. Gusta supa și asezoneaz-o cu sare, piper și puțină zeamă de lămâie pentru a echilibra aromele.
Pentru servire se toarnă supa în boluri și se presară deasupra fulgi de ardei iute sau boia afumată, pentru o aromă intensă. Adaugă puțin pătrunjel proaspăt tocat și stropi de zeamă de lămâie, pentru un contrast răcoritor.
Supa de linte se servește alături de crutoane dleicioase sau pâine proaspătă, astfel vei avea o experiență culinară delicioasă. Poți face chiar și niște lipii de casă care vor merge de minune cu această rețetă de supă de linte.