Actualitate

Cum să reacționezi la insulte. 5 modalități de a face față situației

Publicat: 10 dec. 2019

Cum să reacționezi la insulte. În urmă cu 150 de ani se spunea că insultele pot fi șterse doar cu sânge – al tău sau al dușmanului. Însă barma fatală în această situație este: «nu răspunde», «nu ierta» și «nu coborî la nivelul lor».

O mulțime de sfaturi «înțelepte», argumentate cu pilde ciudate, ne învață cum să reacționăm «corect» la insulte. Din câte se pare, este mai simplu să pleci mândru și să ierți. Un lucru este clar: există persoane asupra cărora insultele nu au impact. Pe ei, insultele îi fac mai puternici și mai buni.

Cum să reacționezi la insulte

Însă în cazul oamenilor simpli, de la început crește adrenalina, care ridică tensiunea arterială. În cele ce urmează, vă prezentăm câteva strategii care vă vor ajuta să reacționați corect la insulte.

1. Acceptați insulta

În unele cazuri, merită să analizați cuvintele care vi se par ofensatoare. Mai ales dacă vin de la persoanele apropiate. În acest caz, luați-le drept observații sau critici care vă pot face mai buni.

Gândiți-vă care ar fi motivele acestor oameni, și ce i-au determinat să folosească cuvinte dure la adresa dvs. Poate că aceasta este o reacție la comportamentul dvs.?

2. Reacționați la intenție, nu la cuvinte

Orice insultă are întotdeauna un scop ascuns. Încercați să-l descoperiți. De exemplu, ca răspuns la cuvintele jignitoare, spuneți: „Vai! S-a întâmplat ceva foarte grav, dacă ai decis să îmi faci rău.”

În primul rând, veți dezarma persoana care vă jignește. Pe de altă parte, așa aflați motivul atitudinii sale negative.

3. Cum să reacționezi la insulte! Păstrați-vă calmul

Dacă insulta nu vine de la o persoană dragă, nu arătați niciodată că vă afectează cuvintele lui. Cel mai probabil, în spatele lor se ascunde frustrarea, nemulțumirea față de propria viață. Tot ce trebuie să faceți este să reacționați calm și cu un zâmbet.

4. Ignorați persoanele care vă insultă

Cum să reacționezi la insulte! Adesea, cel mai bun răspuns este să ignorați persoanele care vă insultă. Dacă cineva vă jignește în mediul online, este mai simplu să un răspundeți la comentariile lor sau să îi blocați.

Un exemplu din istoria Romei Antice… Cândva, într-o baie publică, cineva l-a lovit pe înțeleptul Cato cel Bătrân. Când infractorul a venit să-și ceară scuze, Cato cel Bătrân i-a răspuns: „Nu-mi amintesc lovitura”.

Această frază poate fi interpretată astfel: „Sunteți un om de nimic, încât nu numai că nu îmi pasă de scuzele dvs.”

5. Insulta este pedepsită prin lege

Insulta și calomnia sunt fapte penale care pot fi pedepsite. Nu uitați: nimeni nu are dreptul să lezeze onoarea, demnitatea și reputația dvs.loading...

Comentarii
Adauga un comentariu