Magazin

Cum să scapi de cartite într-un mod eficient. Citește până la final acest articol

Publicat: 28 apr. 2021

Cârtița este un dăunător sălbatic care trăiești sub pământ și care poate fi foarte dificil de observa și prins. Cârtițele sunt animale solitare, care se întâlnesc doar atunci când se împerechează, în rest fiecare animal în parte își sapă propriul tunel. Cârtița își petrece aproximativ tot timpul în subteran și iese la suprafață foarte rar și doar accidental.

Chiar dacă prezența lor atrage după sine și o serie de avantaje, acestea distrug straturile de flori sau legume, iar movilele produse din pământul scos la suprafață de ele au un aspect neîngrijit și distrug o curte pavată cu gazon.

Astăzi îți vom prezenta câteva metode verificate pentru a combate cârtițele, așa că dacă te confrunti cu această problemă, citește acest articol până la final.

Capcane pentru cârtițe – cea mai eficientă metodă

Combaterea cartitelor cu ajutorul capcanelor este cea mai eficientă metodă. Acestea se montează de cele mai multe ori pe porțiuni ale tunelurilor de suprafață. Atunci când cartita se deplasează și nimerește o porțiune de tunel blocată, are instinctul de a redeschide galeria împingând pământul spre tavan. Succesul sau eșecul în folosirea acestei metode depinde de cunoștințele despre comportamentul cartitei cât și a cunoașterii mecanismului de declanșare a capcanei. Pentru a monta o capcană în mod corect, selectează o zona cu semne de activitate recentă și alege o porțiune a galeriei care este dreaptă. Nu trebuie să uiți că multe galerii sunt abandonate imediat după săpare și doar câteva sunt folosite în mod regulat. Capcanele vor fi eficiente numai dacă sunt montate în tunelurile active. Pentru a afla acest lucru, surpă cu piciorul câteva galerii iar a doua zi verifică dacă au fost refacute. Dacă în capcană nu a căzut nimic după doua zile, cauzele pot fi :

  • cartita și-a schimbat galeriile de vanatoare,
  • capcana a fost montată greșit sau a fost detectată.

În ambele cazuri este recomandat să se schimbe locul capcanei. Totodată, îți recomandăm capcane pentru cartite de la FITOMAG.

Uleiul de ricin – o metodă tradițională

Uleiul de ricin reprezintă o metodă tradițională folosită pentru a îndepărta micile mamifere din grădină. Nici cârtițele, dar nici popândăii nu suportă mirosul acestui ulei. Mai mult decât atât, uleiul de ricin ucide și o mare parte din insectele din sol, privând astfel cârtițele de sursa principală de hrană. Pentru a obține o soluție potrivită, amestecă uleiul de ricin cu apă în părți egale și aplică soluția obținută în găuri și mușuroaie.

Alungarea cartitelor cu ajutorul sunetelor

În prezent, există mai multe dispozitive care produc vibrații în pământ, neplăcute pentru auzul fin al cartitei. Acestea sunt privite ca fiind o metodă modernă și eficientă în combaterea lor.

Pe Fitomag găsești capcane pentru cârtițe și alte soluții care te vor ajuta în combaterea lor. De asemenea, foarte importantă este și răbdarea deoarece cârtițele nu vor dispărea peste noapte. Însă, la final vei avea o grădină frumoasă și o cultură roditoare.

 

Adauga un comentariu