Magazin

Cum să scapi de frica de zbor atunci când călătorești cu avionul: 4 soluții utile

Publicat: 30 oct. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cum să scapi de frica de zbor atunci când călătorești cu avionul 4 soluții utile

Frica de zbor este un sentiment destul des întâlnit, de obicei în rândul celor care nu călătoresc foarte des cu avionul. Deși de obicei aceasta apare ca urmare a unei temeri legate de siguranță, există și alte motive care o declanșează, cum ar fi claustrofobia sau lipsa de control.

Din fericire, atunci când astfel de temeri sunt nefondate, există câteva soluții pe care le poți aplica pentru a te bucura de un zbor plăcut și liniștit. Iată ce poți face.

Planifică-ți zborul în avans

Atunci când planifici zborul în avans, până la momentul plecării deții toate informațiile de care ai nevoie pentru a te asigura că vei avea parte de un zbor plăcut. Acest lucru îți poate oferi o stare de calmitate și de siguranță pentru că știi că deții situația sub control.

În cazul în care ai un zbor direct, situația este destul de simplă: este important să cunoști din timp data și ora decolării, dar și locul pe care o să stai. În cazul în care pornești într-o călătorie mai lungă și ai zbor cu escală, atunci va trebui să te asiguri că ai suficient timp între zboruri. Amintește-ți că pot exista întârzieri care îți pot da programul peste cap, motiv pentru care este recomandat să îți aloci cel puțin 2 ore între zboruri, astfel încât să poți să te îmbarci în timp util în cel de-al doilea avion.

Pentru a facilita planificarea, multe companii aeriene, inclusiv Wizz Air, EasyJet și Ryanair, oferă o aplicație mobilă care nu numai că permite rezervarea anticipată a biletelor, ci și trimite notificări despre întârzierile zborurilor. Dacă totuși se întâmplă ca un zbor să întârzie sau chiar să fie anulat, poți să soliciți despăgubiri Wizz Air.

Alege locul potrivit în avion

Alegerea locului potrivit în avion poate să fie un alt aspect important care să îți diminueze frica de zbor, pe lângă planificarea zborului în avans. De exemplu, poți alege un loc la geam care să-ți ofere libertatea de a privi în exterior. Atunci când observi norii, munții sau oceanele, vei observa că timpul trece mai repede și te vei simți mai liniștit.

De asemenea, în cazul în care călătorești singur, un loc potrivit ar putea fi și unul dintre cele dispuse la culoarul de trecere deoarece îți poate oferi senzația unui spațiu mai deschis. Într-o astfel de situație, evită locurile din mijloc deoarece asta înseamnă că în stânga și în dreapta ta vor sta alți pasageri, iar spațiul poate fi ușor înghesuit.

Dacă, însă, călătorești cu prietenii, atunci puteți să alegeți împreună locurile dorite deoarece cu siguranță timpul va trece mai repede și într-un mod mai plăcut atunci când interacționați și stați aproape unul de celălalt.

Folosește-te de tehnici de relaxare în timpul zborului

O altă metodă la care poți apela pentru a evita anxietatea și frica de zbor, indiferent de locul pe care stai în avion, sunt tehnicile de relaxare. Iată câteva exemple pe care le poți folosi:

  • Respirație profundă: inspiră adânc pe nas, menține aerul timp      de câteva secunde, iar apoi expiră pe gură. Repetă acest proces de mai      multe ori deoarece îți oferă o oxigenare mai bună a creierului și      contribuie la instaurarea unei senzații de calmitate.
  • Meditează: Alege una sau mai multe înregistrări cu meditații      ghidate și descarcă-le pe telefonul tău pentru a le putea accesa offline.      Folosește căștile pentru a asculta fără să-i deranjezi pe ceilalți și      bucură-te de o stare de relaxare timp îndelungat.
  • Folosește-ți imaginația: Închide ochii și imaginează-ți un      scenariu relaxant și plăcut. Poate fi un loc în care deja ai fost și de      care îți amintești cu plăcere sau un loc în care îți dorești să mergi.      Imaginează-ți detalii despre locul respectiv și concentrează-te asupra      simțurilor tale pentru a te detensiona.

Evită cafeina

Un alt sfat potrivit pe care îl poți urma pentru a scăpa de anxietatea și frica legate de zbor este de a evita consumul de cafeină. Acest lucru trebuie avut în vedere cu cel puțin 24 de ore înainte de zbor deoarece în caz contrar poți avea o stare de agitație. Totodată, este recomandat să eviți alimentele care conțin cafeină și pe timpul zborului.

Cafeaua, ceaiul verde și alte băuturi carbogazoase care conțin cafeină pot fi înlocuite cu alternative, precum apa plată, ceaiurile din plante sau sucurile naturale. Dacă totuși îți dorești să îți menții un nivel optim de energie pentru momentul în care vei ajunge la destinație, poți să consumi alimente bogate în carbohidrați, cum ar fi nucile, batoanele cu cereale, fructele proaspete sau pâinea integrală.

Concluzionând, planificarea zborului în avans, alegerea locului potrivit în avion, folosirea tehnicilor de relaxarea și evitarea alimentelor care conțin cafeină sunt 4 dintre cele mai eficiente soluții care îți pot diminua frica de zbor. Pune-le în aplicare pe cele care consideri că se potrivesc cel mai bine cu stilul tău de a călători și bucură-te de fiecare dată de un zbor liniștit singur sau alături de cei dragi.

Adauga un comentariu