Local

Fostul primar al Iaşului, Gheorghe Nichita, aruncă în aer DNA: „Procurorul Claudia Roșu mi-a cerut să-i denunț pe Liviu Dragnea, Victor Ponta și Lia Olguța Vasilescu”

Publicat: 05 iun. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Fostul primar al Iaşului Gheorghe Nichita aruncă în aer DNA Procurorul Claudia Roșu mi-a cerut să-i denunț pe Liviu Dragnea Victor Ponta și Lia Olguța Vasilescu
Fostul lider al PSD Liviu Dragnea a fost condamnat, în data de 27 mai 2019, la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, în dosarul angajărilor fictive de la Direcţia de Protecţie a Copilului Teleorman

Fostul primar al municipiului Iași, Gheorge Nichita, a povestit cum a fost obligat de DNA să facă denunțuri grele pentru a scăpa de ani grei de închisoare, pentru care ar fi fost acuzat pe nedrept. Jurnaliștii de la Lumeajustitiei au scos la iveală cazul lui Gheorghe Nichita, fostul edil al municipiului Iași, care la prima vedere pare a fi instrumentat de fostul procuror DNA Claudia Roșu. În primul rând, Gheorghe Nichita ar fi demonstrat public că acuzațiile care i se aduc nu sunt solide, demontând în fața instanței întreg cazul. Pe parcursul unei declarații de aproape 4 ore, fostul primar a povestit cu lux de amănunte cum s-a desfășurat ancheta, în urma căreia soacra sa a murit din caza stresului, iar soția s-a îmbolnăvit și a fost nevoită să treacă din nou printr-o operație.

Edilul a făcut declarația pe data de 4 iunie 2020 în fața judecătorilor Adina Adriana Radu și Alin Benone Raduinea, de la Curtea de Apel București și a demontat punctual toate acuzațiile aduse de DNA în dosarul UTI-IBC. Acesta a mai făcut cunoscut și faptul că Claudia Roșu i-ar fi cerut „verde în față” să facă anumite denunțuri grele pentru a scăpa de anii de închisoare. Printre cei care ar fi trebuit turnați se numără Victor Ponta, Olguța Vasilescu, dar mai ales Liviu Dragnea.

De asemenea, procurorul i-ar fi lăsat la „libera alegere” și un ministru cu greutate pentru a completa denunțurile și a scăpa de pușcărie.

Acuzațiile de luare de mită i se aduc în contextul proiectului cu fonduri europene privind Sistemul de Management al Traficului din municipiul Iași, în legătură cu care DNA susține că fostul edil ar fi tras foloase materiale, dar realitatea ar fi alta. Complexitatea proiectului care a implicat un număr foarte mare de persoane ar fi făcut imposibilă luarea de mită de care se vorbește, la mijloc fiind implicată și foarte multă birocrației, care l-ar fi împiedicat pe Nichita să-i influențeze cu ceva pe cei implicați. Proiectul fiind finanțat din fonduri UE, Uniunea Europeană impusese niște criterii stricte pentru finanțare și monitoriza îndeaproape licitația și implementarea.

Dar aspectul cel mai important relevat de Gheorghe Nichita în fața completului de judecată îl reprezintă faptul că, potrivit legislației, el nu putea nici să se implice în negocierea și implementarea proiectului, nici să refuze ori să tergiverseze implementarea până la primirea presupusei șpăgi. Altfel, fostul primar ar fi fost acuzat de abuz în serviciu. Dar aceste lucruri au fost deja confirmate de către toți angajații Primăriei Municipiului Iași care au dat declarații de martori în acest proces. Cu toții au arătat că întreaga procedură s-a derulat între UTI-IBC și departamentele de specialitate din primărie.

Declarația în care fostul primar explică cum ar fi stat, de fapt, lucrurile

„Nu am comis niciuna dintre faptele care-mi sunt imputate. Nu am pretins niciun procent din contractul încheiat intre Primăria Municipiului Iaşi cu asocierea UTI-IBC. Nu am cerut bani, nu am primit bani şi nici alte beneficii de la ceilalţi doi inculpaţi. La începutul urmăririi penale şi în faza de arest preventiv, atât la Arestul Central, cât şi la Rahova, în repetate rânduri i-am spus doamnei procuror Claudia Roşu că doresc să colaborez, să dau declaraţii şi să aduc probe pentru a-mi arăta nevinovăţia. Mi-a replicat foarte tăios ca nu o interesează, ci ca o interesează un singur lucru: întâi şi întâi, să recunosc învinuirile care mi se aduc şi că dacă fac acest lucru, următoarea fază este să fac denunţuri. Mi-a şi indicat ce denunţuri o interesează: Victor Ponta, cumnatul lui Victor Ponta (n.r. Iulian Hertanu), Lia Olguta Vasilescu (primar în funcţie), Liviu Dragnea.

După 3 luni de arest preventiv, mi-a spus că accepta şi un ministru greu, la alegerea mea

Mi-a spus că dacă nu fac aceste lucruri, nu mai ies din puşcărie, pentru că sunt foarte multe dosare împotriva mea. A încercat să-mi sugereze că urmează să fac 60 de ani şi că până atunci fracţia pe care o s-o fac în arest preventiv mă va conduce la doar câteva luni de puşcărie, după care voi fi eliberat. La începutul lunii ianuarie 2016, doamna procuror Claudia Roşu mi-a spus că Mardarasevici a făcut foarte bine ceea ce a făcut, pentru că altfel îi aresta toată familia, având în vedere afacerile pe care le făcea cu firmele pe care le avea. A fost foarte vulcanică în clipa în care mi-a vorbit despre acest lucru.

În toată această perioadă, am suportat foarte multe presiuni în arestul preventiv. Familia mea a fost supusă unor presiuni foarte mari. Fetele mele şi ginerele au fost filaţi, urmăriţi. Fiica mea cea mică a oprit în trafic pentru a se confrunta cu ei. Soţia mea s-a îmbolnăvit şi a fost de două ori operată. Soacra mea, care a asistat la percheziţii, după scurt timp a murit. În tot acest context, doamna procuror Claudia Roşu mă mai scotea din puşcărie, ducându-mă la DNĂ, să vadă dacă nu aleg calea propusă de dumneaei. Am refuzat, ştiindu-mă nevinovat şi sperând că va veni momentul când adevărul va ieşi la iveală”, a spus fostul primar din Iași, Gheorghe Nicita.

Adauga un comentariu