Magazin

Cum să-ți faci profitabil centrul logistic în 2020

Publicat: 12 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cum să-ți faci profitabil centrul logistic în 2020

În calitate de proprietar al unui centru logistic, unul dintre obiectivele tale principale poate fi și optimizarea aspectului și a spațiului de depozitare. Pentru asta specialiștii recomandă câteva sfaturi pentru a crește capacitatea de stocare și a profita de fiecare metru pătrat.

Reamenajarea spațiului

În zona de depozitare, din centrul logistic, poți crește capacitatea de depozitare pe verticală, astfel vei profita la maximum de spațiul pe care îl ai la dispoziție. Nu mai trebuie să faci alte investiții suplimentare, care țin de o posibilă extindere a clădirii. Poți folosi doar un sistem de rafturi metalice industriale, care au mai multe niveluri, ce servesc pentru depozitarea produselor. Acestea se aleg în funcție de structura depozitului, de tipul echipamentului de manipulare, dar și de standardele de securitate în vigoare. Acest tip de rafturi se pot achiziționa online la cel mai mic preț de pe Bigg.ro.

Sistemele de rafturi industriale pentru paleți pot optimiza spațiul disponibil, deoarece elimină culoarele. Acest sistem de stocare este ideal pentru produsele omogene, cu un număr mare de paleți. Managerii de depozite îl preferă pentru densitatea stocării care este chiar remarcabilă. Îl folosesc pentru produsele care nu sunt perisabile sau sensibile în timp, sau pentru paleții care sunt rotiți frecvent. În acest caz operatorii trebuie să fie atenți să nu deterioreze rafturile pentru paleți.

Construirea unui depozit independent

Dacă ai în plan să construiești un nou depozit, atunci poți lua în calcul și achiziționarea unui sistem de rafturi care de fapt ar constitui o structură metalică ce susține clădirea. Inițial, la întocmirea proiectului, poți avea în vedere capacitatea de depozitare. De exemplu, în cazul unui depozit logistic pentru depozitarea cărnii, vei avea nevoie de spații pentru depozitarea produselor, pentru necesarul de utilaje, pentru controlul direct al produselor.

Depozitarea acestor produse se face conform normelor de siguranță alimentară. Asta înseamnă și amenajarea interioară a depozitului, cu echipamente specializate, rampe de încărcare-descărcare, asigurarea unor condiții adecvate în funcție de specificul produselor. Trebuie respectate cerințele de lumină, umiditate, temperatură, etc.

Optimizarea stocurilor

Organizarea inventarului este o necesitate în centrele logistice, pentru că astfel acestea devin mai profitabile. În anumite situații, structura slabă a depozitului se datorează lipsei de organizare. Prin urmare, optimizarea stocurilor contribuie la optimizarea aspectului depozitului. Implementarea unor metode de stocare corecte poate îmbunătăți structura depozitului.

Alte soluții prin care îți faci mai profitabil centrul logistic

Poți reduce lățimea culoarelor, dacă folosești echipamente de manipulare corespunzătoare. Acestea trebuie să fie moderne și să asigure operatorilor deplasarea în condiții de siguranță.

În anumite centre logistice se folosesc rafturi stivuite cu sistem Pallet Shuttle. Asta este o soluție de stocare care maximizează spațiul disponibil din centrul logistic.

Sistemul Pallet Shuttle este apreciat de manageri de depozite de produse în vrac, pentru că se remarcă prin performanță ridicată, capacitatea mărită, flux crescut de intrări de marfă și ieșiri de marfă, scăderea costurilor de întreținere și a riscului de incidente.

Rafturile stivuite cu sistem Pallet Shuttle cresc foarte mult capacitatea de stocare în depozit, pentru că elimină culoarele. Ele au sisteme care reduc numărul de mișcări manuale și sunt utilizate în diferite tipuri de depozite: frigorifice, pentru mărfuri voluminoase și mărfuri speciale.

De asemenea, rafturile mobile și pasarelele industriale sunt soluții ideale de optimizare a spațiului, pentru că astfel se creează acces direct la bunuri.

Dacă ai propriul depozit, atunci trebuie să asiguri disponibilitatea fiabilă a mărfurilor pe rafturi. Asta înseamnă să ai suficient personal care va pune marfa pe rafturi, în timp util. Logistica are rolul de a proteja vânzările cu stocuri mari. Același principiu este valabil și în cazul magazinelor comerciale, care dacă nu sunt dotate cu spații mari de depozitare, folosesc rafturi magazin pentru stocarea cât mai eficientă a produselor.

Livrările de spații logistice și de depozitare au scăzut cu 30%, mai ales în primul trimestru al acestui an, comparativ cu anul 2019. Totuși, pandemia de coronavirus nu a schimbat foarte mult planurile de afaceri ale dezvoltatorilor în acest domeniu, care au de gând să creeze noi centre logistice și depozite industriale în următorii ani.

Adauga un comentariu