Prima pagină » Actualitate » Cum se calculează noul impozit pe locuințe, care se aplică din 2025. În unele cazuri, sumele s-ar putea tripla
Cum se calculează noul impozit pe locuințe, care se aplică din 2025. În unele cazuri, sumele s-ar putea tripla

Cum se calculează noul impozit pe locuințe, care se aplică din 2025. În unele cazuri, sumele s-ar putea tripla

14 aug. 2024, 10:39,
în Actualitate

Multă lume se întreabă cum se calculează noul impozit pe locuințe, care se aplică din 2025, deoarece acesta va fi stabilit la valoarea reală a imobilului. Cu toate acestea, sistemul de calcul al valorii de piață a imobilelor nu va fi finalizat în acest an, ceea ce va duce la o amânare. Însă, potrivit unor simulări făcute de specialiști, sumele plătite de proprietari s-ar putea tripla în unele cazuri.

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a explicat că impozitul va fi stabilit la valoarea reală a imobilului şi nu în funcţie de unii indicatori din Codul Fiscal. Aplicarea noului sistemul de calcul al valorii de piaţă a imobilelor care să faciliteze noul mod de impozitare a proprietăților, plătit anual către primării, se amână pentru anul viitor.

Cum se calculează noul impozit pe locuințe, care se aplică din 2025

Un aspect pozitiv pentru moment este că noul sistem de impozitare a proprietăților din România nu va intra în vigoare prea curând. Cu toate că majorarea taxelor pe proprietate, prin impozitarea lor la o valore corelată cu cea de piaţă, este şi printre obiectivele stabilite în cadrul PNRR, această masură, inițial prevăzută pentru 1 ianuarie 2025, va fi amânată.

Sistemul de calcul al valorii de piață a imobilelor, care ar urma să stabilească impozitul pe proprietate în funcție de valoarea reală și nu pe baza unor indicatori din Codul Fiscal, nu va fi finalizat în acest an, a anunțat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

„e-Proprietatea este un subiect extrem de important pentru ce înseamnă digitalizarea impozitului pe proprietate, de la sistemul de declaraţii care încă se mai depun în formă scrisă, până la modalitatea de determinare a acestui impozit, cu ajutorul valorilor de piaţă.

Ca perspectivă de modernizare şi digitalizare, sigur că trebuie intensificate eforturile de operaţionalizare a structurilor pentru impozitul pe proprietate, dar şi a sistemelor informatice necesare pentru acest tip de impozit. Perspectiva de a avea o strategie de digitalizare completă o văd cu 1 ianuarie 2026. Respectiv asigurarea sistemului de declaraţii digitale, determinarea valorii de piaţă şi a impozitului.

În legislaţia actuală este 1 ianuarie 2025, însă probabil că termenul trebuie amânat, pentru că posibilitatea de a asigura logistica necesară modernizării acestui tip de impozit pe proprietate nu este una care să fie cu perspectivă de operaţionalizare până la finalul anului. Vom putea discuta despre modernizarea sistemului de impozit pe proprietate începând cu 1 ianuarie 2026”, a declarat ministrul Finanţelor.

Calcule orientative pentru impozitul pe proprietate din 2025

Potrivit unor calcule făcute de specialiști, valoarea unui apartament cu 2 camere, de 50 mp, construit într-un bloc nou este în medie de 150.000 euro. Dacă se va aplica o cotă minimă, de 0,1%, impozitul anual va fi de 150 euro, adică 750 de lei, ceea ce înseamnă aproape de 3 ori mai mult decât în prezent.

Totodată, în cazul Capitalei, impozitul pentru un apartament de 3 camere dintr-un bloc situat în Bucureşti e de peste 300 de lei pentru o locuință considerată ca valorând 120.000 de euro. Însă de anul viitor, taxa s-ar putea dubla. Românii care deţin proprietăţi scumpe vor plăti însă cel mai mult, arată sursa citată.

Impozitul pentru o vilă din centrul Capitalei, în valoare de 4 milioane de euro, va fi de 4.000 euro, adică 20.000 lei pe an, mai spun specialiștii. Măsura ar fi menită să aducă mai mulţi bani la bugetele locale. În acest context, anul trecut, administraţiile locale au avut venituri de 130 de miliarde de lei, din care doar 8 miliarde din impozitele pe proprietăti.

Astfel, până în 2025, statul trebuie să stabilească şi care este valoarea de piaţă a locuinţelor. Pentru a face acest lucru, Ministerul finanțelor pregăteşte un sistem informatic nou cu bani europeni. Dan Schwartz, expert fiscal, a declarat pentru Observator News că „într-un an electoral nu se dorește creșterea acestor impozite pe proprietate. Sunt cele mai detestate de către contribuabili la nivel european.”

Bugetul.ro
Orașul în care nu a mai plouat de 600 de ani. Una dintre cele mai exotice capitale de pe planetă se bucură și de un fenomen meteorologic neobișnuit
redactia.ro
«TURUL DOI INAPOI» Cristela Georgescu primul mesaj dupa decizia judecatorilor
Bugetul.ro
Trei luni de foc în România. Explozia profețită de specialiștii în economie se referă la prețurile produselor din țara noastră în perioada următoare
a1.ro
Artista din România care și-a asumat relația cu o fată. Cum s-a filmat alături de noua ei iubită | VIDEO
Playtech.ro
Fără pensii majorate pentru aceşti bătrâni. Lovitura de după Paşte pentru pensionari
observatornews.ro
Cât costă să devii pilot în România. Salariul poate ajunge la 100.000 de euro pe an
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Construcția istorică de la granița României care unește destine. Lucrările încep sâmbătă
SportpeSurse
George Simion i-a surprins pe toți cu gestul său! Ce a făcut cu o săptămână înainte de alegeri
Playtech.ro
Orașul din România unde nu plouă cu lunile, este cel mai secetos. Localnicii se bucură și la câțiva stropi
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Dispare garanţia de 50 de bani! Schimbare majoră la punctele de reciclare, ce se întâmplă cu sistemul SGR
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Era retragerilor de la bancomat devine istorie. Cum faci rost de numerar dacă îți ții economiile pe card
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO
Comentarii
  • Și dacă prețul apartamentelor scade, cum s a întâmplat in 2009, 2010 va scădea și valoarea impozitului pe clădire!???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 aprilie 2025
25 aprilie 2025