National

Cum se calculează pensia și care este valoarea punctului de pensie

Publicat: 03 iul. 2020
ALT=
Cum se calculează pensia și care este valoarea punctului de pensie

Cum se calculează pensia și care este valoarea punctului de pensie. În condițiile în care au apărut multe erori la calculul pensiilor de către Casele Județene de Pensii, mulți bătrâni se întreabă cum se calculează corect pensia.

Cei interesați se pot adresa Caselor Județene de Pensii pentru a solicita buletinul de calcul. Potrivit acestuia, cel interesat poate aflaelementele care stau la baza stabilirii drepturilor de pensie.

Vârsta de pensionare se schimbă în România. Cât privește bărbații, vârsta standard de pensionare este de 63 de ani, ar stagiul de cotizare de 34 de ani.

Potrivit Legii Pensiilor, atât în cazul bărbaților, cât și în cazul femeilor, se stabilește pensia pentru limita de vârstă în condițiile unui stagiu de cotizare de minimum 15 ani.

De asemenea, femeile care au născut și au educat până la vârsta de opt ani cinci sau mai mulți copii pot beneficia de reduceri ale vârstei standard de pensionare. Astfel că se pot pensiona cu trei ani înainte de vârsta standard. De asemenea, mai sunt vizați de excepții și cei care au lucrat în condiții speciale de muncă. Și ei pot ieși mai devreme la pensie.

Potrivit Legii 127/2019, pentru a putea calcula pensia este necesară cunoașterea valoarii punctului de pensie. La data de 1 septembrie 2019 a crescut 1.265 lei de la 75 lei, urmând ca la 1 septembrie 2020 să ajună la 1.775 lei. În luna septembrie a nului viitor, valoarea punctulu ide pensie va fi de 1.875 lei.

Începând cu anul 2022, valoarea punctului de referință se majorează anual cu rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat.

Cum se calculează pensia: Este important stagiul de cotizare

În sistemul public de pensii, cuantumul pensiei pentru limita de vârstă se calculează pe baza stagiului de cotizare efectuat pe parcursul activității de muncă a solicitantului și a veniturilor care au constituit baza de calcul pentru contribuțiile de asigurări sociale.

Conform CNAS, la stabilirea pensiei nu se mai prezintă certificatele de salariu de la activitățile realizate până la data de 1 ianuarie 1999, pensia fiind calculată doar în baza venitului asigurat, realizat după data respectivă, reflectat în contul personal de asigurări sociale al persoanei asigurate din Registrul de stat al evidenței individuale, în sistemul public de asigurări sociale. Astfel, se ia în considerare stagiul de cotizare realizat în perioada de activitate trecută pe carnetul de muncă.

Cuantumul pensiei se determină prin înmulţirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie (punct de referință).

Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numarul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare.

Ce este numărul de puncte realizate lunar

Numărul de puncte realizat în fiecare lună se însumează, iar prin împărţirea la 12 rezulta punctajul anual al asiguratului în anul respectiv.

Punctajul lunar se calculează prin raportarea câştigului salarial brut sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul National de Statistică.

 

Adauga un comentariu