Prima pagină » Radio » Actualitate » Cum se construieste o centrala bio cu compost. Aceasta este cea mai ieftina sursa de incalzire
Cum se construieste o centrala bio cu compost. Aceasta este cea mai ieftina sursa de incalzire

Cum se construieste o centrala bio cu compost. Aceasta este cea mai ieftina sursa de incalzire

20 aug. 2018, 16:08,
în Radio
a:3:{s:7:"site_id";i:17;s:6:"old_id";i:20451;s:8:"site_url";s:12:"radio.bzi.ro";}

Centrala bio cu compost este o inventie atribuita francezului Jean Pain (1928-1931) si poate fi construita de catre orice gospodar, cu o investitie minima.

Sistemul inovativ pe baza de compost poate sa asigure fermei, casei de la tara si solarului toata caldura si apa calda necesara pe timp de iarna, facilitati generate in mod 100% natural.

La baza centralei verzi se afla, asa cum va puteti da seama, proprietatea compostului de a genera caldura, temperaturile din interior putand atinge si 65 de grade Celsius. Mai este nevoie de o pompa, de teava si de plasa de otel, iar sistemul bio poate asigura nevoile de incalzire pentru o suprafata de 1.500 de metri patrati, timp de cel putin 12-16 luni – dupa care compostul trebuie schimbat.

Dimensiunea standard recomandata pentru acest sistem este cea cu un diametru de 5 metri si inaltime de 2,5 metri.

Sistemul este folosit in multe gospodarii si ferme din intreaga lume, iar in strainatate se organizeaza chiar si seminarii in care toti cei interesati invata cum sa isi contruiasca singuri sursa de apa calda si caldura.

Ca si material de baza apreciat ca fiind cel mai eficient, fermierii europeni recomanda frunzele si lemnul tocat de foioase (se pot folosi ramurile ramase in urma lucrarilor sezoniere din livezi sau parcuri). Cel mult 15% din compost poate fi reprezentat de lemn de pin, considerat mult prea "acru" pentru microorganismele "angajate" in descompunere.

In general, ca materiale de baza se foloseste lemn verde bine tocat, o teava care conduce usor caldura, o pompa si plasa de otel de constructie folosit la garduri sau chiar gard din otel galvanizat. Odata ce lemnul este tocat, ridicarea sistemului se poate face in doar 6 ore, daca se foloseste si tractor cu un incarcator de mici dimensiuni.

Cum se construieste

Deloc de ignorat, "centrala" este construita avand la baza o folie de plastic groasa, precum cele folosite la amenajarea iazurilor, si care va asigura mai ales succesul primei faze de amenajare, cand compostul este bine alimentat cu apa pentru a determina putrezirea lemnului. Peste folia de plastic se pune lemn tocat, apoi teava in forma circulara si fixata de structura pentru a-si mentine forma concentrica. Se repeta apoi procedeul pentru alte patru straturi de teava si cinci de lemn tocat (ultimul deasupra).

In privinta secretelor care asigura functionarea centralei cu compost, fermierii francezi spun ca este important ca lemnul sa nu fie tocat foarte fin, pentru ca bucatile sa permita oxigenarea in interior si stimularea procesului de descompunere. Un alt element important este udarea permanenta in primele patru zile, in asa fel incat compostul sa fie cel putin 70% bine inmuiat. Se pare ca o greseala frecventa ce poate da peste cap planurile fermierului este ca acesta sa nu ude suficient sau sa nu aiba lemn crud in componenta ”centralei”.

Frumusetea acestui sistem este ca materialele initiale – teava, gardul, pot fi refolosite timp de 10-15 ani, cu aceeasi eficienta. Centrala cu compost este o solutie si pentru incalzirea solariilor pe timp de iarna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`