Ministrul Energiei Sebastian Burduja se dovedește a fi indecis pe tema schemei de compensare-plafonare la gaze naturale și energie electrică. Într-o zi a spus că vor fi discuții cu specialiștii în vederea reducerii numărului de beneficiari ai plafonării prețului la energie. În următoarea zi, ministrul a revenit cu o declarație prin care cere românilor să nu se se lase păcăliți de vocile care încearcă să sperie, deoarece „nu se pune problema să renunțăm la schema de compensare-plafonare la gaze și energie electrică”.
Mai exact, în urmă cu două zile, Sebastian Burduja a declarat pentru Digi24 că a ridicat în coaliție problema modificării schemei de compensare-plafonare la energie și că urmează discuții cu specialiștii, în sensul în care să rămână beneficiari ai ajutoarelor doar consumatorii vulnerabili. Potrivit ministrului, o astfel de măsură este necesară în condițiile în care sunt presiuni majore asupra bugetului de stat.
„Trebuie să țintim măsurile de sprijin către consumatorii vulnerabili. Una e să ai un venit lunar de 1.000 de euro, și alta de 10 000 de euro. S-a decis să reunim toate părțile implicate, să găsim aceste variante. (…) Este o presiune majoră asupra bugetului de stat. Asta nu este o problemă a Ministerului Energiei, și ar fi ușor să ne spălăm pe mâini de ea. Este o problemă a Ministerului Finanțelor și a țării”, a declarat Burduja pentru Digi24.
Schema de compensare la energie adâncește gaura de la bugetul statului
Ca și cum nu ar fi făcut niciodată aceste declarații, ministrul a revenit a doua zi cu o nouă declarație, de data aceasta pe contul său de Facebook, susținând că nu se renunță la nimic.
„În acest context, am spus că la iarnă românii nu vor tremura nici de frig, nici de frica facturilor. Nu vă lăsați pacăliți de vocile care încearcă să vă sperie, dragi români. Nu se pune problema să renunțăm la schema de compensare-plafonare la gaze și energie electrică. Pe legislația actuală schema este în vigoare până în primăvara lui 2025. Obiectivul meu este să plătiți un preț corect la factură, iar companiile românești să fie cât mai competitive”, a scris Burduja pe Facebook.
Acesta a mai spus că stăm bine cu depozitele de gaze, gradul lor de umplere fiind de 85%, cu 570 milioane metri cubi mai mult ca în perioada similară a anului trecut. Astfel, vom trece peste o iarnă normală doar folosind gaz din producția și depozitele românești (100% independenți), a mai spus ministrul, adăugând că pentru o iarnă grea mai există și varianta gazelor care ar putea fi aduse din Azerbaidjan și Grecia. Însă aceasta este o variantă destul de incertă, având în vedere că mai trebuie rezolvată problema transportului lor.
Reamintim că până acum, factura către furnizorii de electricitate și gaze naturale, pe schema de compensare-plafonare a prețurilor, a depășit 18,7 miliarde lei. Sunt bani la care contribuie întreaga populație, având în vedere că sunt plătiți de la bugetul statului. Aceasta în condițiile în care gaura de la buget se adâncește tot mai mult, ajungând la circa 45 miliarde de lei, din care aprox. 25 miliarde de lei doar pe partea de cheltuieli.
A fost inaintea lui un mincinos, acum este unul si mai mincinos,de fapt unul mai nepregatit ca altul.Astia conduc destinele tarii.