Prima pagină » National » Cum se cultivă corect pomii columnari
Cum se cultivă corect pomii columnari

Cum se cultivă corect pomii columnari

30 aug. 2021, 09:33,
în National

Livada cu pomi fructiferi din gospodărie este o adevărată oază de sănătate. Fructele coapte și gustoase sunt un adevărat deliciu oferit de mama natură. Însă, înainte de a avea parte de toate acestea, trebuie să te preocupi de plantare. Pomii columnari, spre exemplu, sunt ideali pentru cultivarea spațiilor restrânse, fiind un soi preferat de micii pasionați de horticultură.

Aceștia poartă denumirea de columnari deoarece coroana lor se dezvoltă exclusiv pe verticală. Pomii fructiferi columnari au randament crescut și pot fi plantați în câmp deschis, dar și în ghivece. Întreținerea se realizează cu ușurință, iar cantitatea de fructe pe care o pot produce este de până la 12 kg.

Pentru a avea și tu plantații îmbelșugate, află de specialiștii GrădinaMax cum se cultivă corespunzător pomii columnari.

Unde și când plantăm pomii columnari

Datorită faptului că nu reprezintă un soi pretențios, hibrizii columnari pot fi plantați pe teren întins, dar și în ghivece. Tu alegi locul potrivit, în funcție de spațiul pe care îl ai la dispoziție și de expunerea suficientă la lumină. Acest aspect este important deoarece este recomandat ca pomii columnari să fie plantați în locuri luminoase, pentru a se putea dezvolta corespunzător.

Perioada potrivită de plantare este estimată spre sfârșitul lunii februarie, după ce înghețul și temperaturile extrem de reci încep să dispară. Ulterior alegerii locației optime, următorul pas este portaltoirea.

Plantarea corespunzătoare a pomilor columnari

Având un sistem radicular destul de dezvoltat, altoirea se realizează cu ajutorul unor portaltoi obișnuiți, de vigoare redusă. După acest pas, este timpul să te ocupi de săpatul gropilor pentru plantarea propriu-zisă. Experții magazinului online cu produse pentru grădinărit GrădinaMax spun că dimensiunile ideale de plantare sunt de cel puțin de 50×40 cm. Distanța recomandată între puieți este de aproximativ 250 cm, iar în cazul ghivecelor diametrul potrivit este de 50 cm.

Introdu pomișorul columnar în sol, cu punctul de altoi deasupra și acoperă cu mult pământ rădăcinile.

Lucrări necesare după plantarea în pământ

După ce puiul nostru de pom columnar este așezat corespunzător, mai sunt câteva mici lucrări pe care trebuie să le ai în vedere pentru ca totul să fie făcut ca la carte. Ca atare, este necesar să uzi din abundență arborele proaspăt plantat și să aștepți până ce apa se îmbibă bine în sol.

Acest lucru este necesar pentru ca soiul hibrid să se dezvolte într-o perioadă optimă de timp. După ce apa s-a infiltrat, tot ce trebuie să mai faci este adunarea unei grămezi de pământ în jurul pomișorului, în formă de mușuroi.

Soiurile preferate de pomi columnari

Bineînțeles că pentru a realiza întreaga schemă de plantare, este esențial să alegi soiurile preferate în funcție de fructele pe care le adori. Cele mai iubite specii de pomi columnari sunt următoarele:

  • mărul columnar Tuscan;
  • mărul columnar Telamon;
  • cireșul columnar Victoria;
  • părul columnar Concorde;
  • prunul columnar Imperial.

Ai grijă de ei în permanență și vei avea parte de recolte îmbelșugate.

Cumpără de la furnizori de încredere

Cumpărarea unui material săditor de calitate se numără printre cei mai importanți pași. Ca atare, îți recomandăm că iei legătura doar cu furnizori acreditați. Cei de la GrădinaMax au o experiență semnificativă pe piața din România, de peste 10 ani în livrarea produselor pentru grădinărit.

În catalogul online găsești o mulțime de soiuri de pomi columnari, având calitate dovedită. Înainte de efectuarea oricărei comenzi de pomi, sistemul radicular este ambalat într-un substrat umed de turbă și îmbogățit cu minerale și hidrogel. De asemenea, echipa GrădinaMax îți oferă suport permanent și garanție 100%.

Spor la plantat pomi columnari și recolte de fructe copioase!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 ianuarie 2025
18 ianuarie 2025