International

Cum se desfășoară exercițiile militare din Belarus. Ministerele Apărării de la Moscova și Minsk vin cu detalii

Publicat: 10 feb. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cum se desfășoară exercițiile militare din Belarus. Ministerele Apărării de la Moscova și Minsk vin cu detalii
Există temeri că Rusia ar putea lansa o invazie în Ucraina, după ce a concentrat la frontierele acestei ţări zeci de mii de militari şi un mare număr de echipamente

Forțele militare din Belarus și Rusia au început astăzi exerciții militare de dimensiuni impresionante, conform anunțului făcut de Ministerele Apărării de la Moscova și Minsk.

Antrenamentele se desfășoară în sudul Belarusului, pe o durată de zece zile.

În acest interval, militarii vor acționa în cinci zone de instrucție, unde vor exersa „suprimarea agresiunii externe și apărarea împotriva acesteia”, conform Ministerului rus al Apărării.

Exercițiile desfășurate în comun sporesc tensiunile în criza legată de Ucraina

În paralel, au loc numeroase eforturi diplomatice ale liderilor occidentali pentru evitarea unui război în regiune. Cea mai recentă acțiune în acest sens este vizita la Moscova a ministrului britanic de Externe, Liz Truss; aceasta s-a întânit astăzi la Moscova cu omologul său rus, Serghei Lavrov.

Există temeri că Rusia ar putea lansa o invazie în Ucraina, după ce a concentrat la frontierele acestei ţări zeci de mii de militari şi un mare număr de echipamente. Moscova a negat de mai multe ori că ar avea astfel de intenţii.

Ce spun comandanții militari care desfășoară exercițiile

Comandanţii militari implicaţi în exerciţiile din Belarus au subliniat că acestea au doar obiective de instrucţie, nu reprezintă ameninţări şi respectă legislaţia internaţională.

În același timp, Rusia a deplasat în ultimele săptămâni în Belarus echipamente militare grele, inclusiv sisteme de apărare antiaeriană S-400. Avioane de vânătoare Suhoi Su-25SM au fost aduse din regiunea Primorie, de la Marea Japoniei, cale de peste 7000 de km, până în regiunea Brest de la frontiera cu Polonia. Ministerul rus al Apărării a difuzat imagini video cu tancuri camuflate cu crengi de brad; pe filmări se văd şi se aud tiruri cu muniţie de război.

Moscova a afirmat că la sfârşitul exerciţiilor militarii ruşi se vor întoarce la bazele lor.

Zeci de mii de militari prezenți la exercițiile comune

Aproximativ 30.000 de militari ruși sunt așteptați să participe la exercițiile cu Belarus. Liderul din Belarus, Alexander Lukașenko, este un aliat al președintelui Vladimir Putin. La rândul său, Putin l-a susținut pe Lukașenko când au izbucnit proteste uriașe în Belarus în 2020, în timp ce majoritatea țărilor occidentale au impus sancțiuni și au refuzat să recunoască rezultatele alegerilor despre care se credea că au fost manipulate în favoarea liderului de multă vreme. Un purtător de cuvânt al Kremlinului a descris exercițiile comune ca fiind serioase, spunând că Rusia și Belarus sunt „confruntate cu amenințări fără precedent”.

Acțiunile Rusiei, văzute în Occident ca o încercare de a destabiliza Ucraina

Truss a acuzat Rusia că încearcă să destabilizeze democraţia ucraineană printr-un „război hibrid” şi prin desfăşurarea la frontiere a peste 100.000 de militari, „în mod ameninţător”, arată Asociaţia Presei Britanice. Ea le-a declarat jurnaliştilor, la Moscova, că „agresiunea guvernului rus şi încercările de a redisputa trecutul subminează grav poziţia internaţională a Rusiei”.

Aflat alături de ea, Lavrov a fost vizibil deranjat de aceste comentarii şi a criticat cererea Londrei ca trupele ruse să fie retrase, pe propriul teritoriu, din apropierea frontierei.

Săptămâna viitoare sunt programate şi exerciţii navale ruse în Marea Neagră. Ministerul de externe de la Kiev susţine că acestea vor perturba grav traficul maritim comercial, însă Kremlinul a respins acuzaţiile şi a susţinut că navigaţia civilă nu va fi afectată în niciun fel.

 

Cursă nebună pentru achiziția de apartamente noi, indiferent de preț

Adauga un comentariu