Prima pagină » Culinar » Cum se face maiaua de casă? Trucuri pentru o pâine gustoasă
Cum se face maiaua de casă? Trucuri pentru o pâine gustoasă

Cum se face maiaua de casă? Trucuri pentru o pâine gustoasă

09 dec. 2020, 12:49,
în Culinar

Ce este maiaua? Ei bine, vorbim despre ingredientul principal, datorită căruia creşte aluatul pentru pâine. Tehnica folosirii ei este foarte veche. Bineînţeles, acest agent de fermentare se poate folosi nu doar pentru aluatul de pâine, ci şi cel de cozonac şi biscuiţi. Hai să aflăm acum cum se face maiaua de casă.

Pâinea de casă este cea mai bună. Degeaba se face reclamă la diverse produse de panificaţie. Nimic nu este la fel gustos şi de aromat precum pâinea de casă. Ca să nu o faci cu drojdie din magazin, îţi recomand maiaua. Mai jos găseşti reţeta pentru ea şi modul de preparare.

Cum se face maiaua de casă

Chiar dacă ia un pic mai mult timp până e gata, te asigur că e mult mai bună din punct de vedere calitativ decât clasica drojdie verde sau uscată, de prin magazine.

Ingrediente:

  • 50 gr făină integrală
  • 60 ml apă la temperatura camerei

Mod de preparare:

Foarte simplu! Pune ambele ingredientele într-un borcan de circa 800 ml. Maiaua va începe să crească, în general, din a treia zi, de aceea ai nevoie de un recipient mai mare. Amestecă bine ingredientele în borcan, apoi pune un şervet peste gura borcanului. Astfel împiedici oxigenarea aluatului.

După 24 de ore se adaugă iarăşi 50 gr făină integrală şi 60 ml de apă la temperatura camerei. Cu alte cuvinte, nu faci decât să „hrăneşti” maiaua. Amestecă, acoperă şi lasă deoparte. A treia zi, adică după alte 24 de ore, repetă pasul. După maxim 4 zile, aşadar, vei fi pus în borcan cam 180 ml de apă şi 150 gr de faină.

De ce trebuie hrănită maiaua? Pentru a continua să fermenteze. Dacă nu îi adaugi nimic, procesul de fermentaţie se opreşte. Îţi dai seama când începe să fermenteze în momentul în care la suprafaţă se formează mici băşicuţe.

Din momentul în care vei folosi din maia, restul se depozitează în frigider. Ori de câte ori iei din ea, asigură-te că, mai apoi, o hrăneşti, adică adaugi 50 gr făină integrală şi 60 ml apă la temperatura camerei.

Trucuri pentru o maia reuşită

Ţine cont şi de următoarele lucruri, înainte de a te apuca de treabă:

  • ca să obţii o pâine bună, nu contează doar agentul de creştere, ci şi tipul de făină. Evită făina 000. Ideală este cea tip 450 sau făina 650;
  • vasul în care coci aluatul e bine să fie încins în prealabil;
  • în primele 20 de minute, poţi pune în cuptor, sub tava cu aluat, un vas cu apă. După 20 de minute e ok să-l scoţi;
  • crestează pâinea cu un cuţit înainte de a o băga în cuptor. Acest lucru ajuta la mărirea volumului pâinii, prin faptul că permite eliberarea mai rapidă a bulelor de aer;
  • nu tăia pâinea coaptă decât după 4-5 ore, adică atunci când s-a răcit;
  • imediat ce ai scos pâinea, acoper-o cu un prosop. Va fi mai fragedă şi mai gustoasă.

 

Donație lunară
Donează lunar pentru susținerea jurnalismului de calitate

Donație singulară
Donează o singură dată pentru susținerea jurnalismului de calitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
13 decembrie 2025
13 decembrie 2025
Articole similare
Noi controale ale polițiștilor rutieri în traficul din Iași. Iată cine au fost cei vizați
02:00
Noi controale ale polițiștilor rutieri în traficul din Iași. Iată cine au fost cei vizați
Un medic din Iași vorbește despre cazurile de lepră confirmate în România. Dr. Florin Roșu: „Situația actuală nu este una cu risc pentru populație”
02:00
Un medic din Iași vorbește despre cazurile de lepră confirmate în România. Dr. Florin Roșu: „Situația actuală nu este una cu risc pentru populație”
DSVSA Iași a dat primele amenzi înainte de sărbători. Inspectorii și-au pus mâinile în cap când au văzut produsele pe jos și că lipsesc documente
02:00
DSVSA Iași a dat primele amenzi înainte de sărbători. Inspectorii și-au pus mâinile în cap când au văzut produsele pe jos și că lipsesc documente
Pe această stradă din Iași, regulile de circulație sunt ignorate zilnic! Polițiștii au ridicat zeci de mașini, însă problema persistă: „Majoritatea aparțin studenților”
02:00
FOTO Pe această stradă din Iași, regulile de circulație sunt ignorate zilnic! Polițiștii au ridicat zeci de mașini, însă problema persistă: „Majoritatea aparțin studenților”
Apicultorii din Iași s-au săturat de măsurile luate împotriva lor: „Noi vrem să fim lăsați în pace. Politicienii au o problemă cu noi”
02:00
Apicultorii din Iași s-au săturat de măsurile luate împotriva lor: „Noi vrem să fim lăsați în pace. Politicienii au o problemă cu noi”
Investitorii din Iași încep să câștige procesele împotriva primăriei! Denisa Ionașcu, secretarul general, vinovată de haosul din urbanism
02:00
FOTO Investitorii din Iași încep să câștige procesele împotriva primăriei! Denisa Ionașcu, secretarul general, vinovată de haosul din urbanism
Gaborul încalcă ordinul de protecție?
02:00
Gaborul încalcă ordinul de protecție?
După ani de așteptări, primăria intervine pe strada Văleni! Drumul va fi închis până la finalul anului. Mihai Chirica: „Rețeaua de canalizare este funcțională, dar sunt convins că nu pentru multă vreme”
02:00
FOTOVIDEO După ani de așteptări, primăria intervine pe strada Văleni! Drumul va fi închis până la finalul anului. Mihai Chirica: „Rețeaua de canalizare este funcțională, dar sunt convins că nu pentru multă vreme”
Locatarii unui bloc din centrul Iașului sunt terifiați după ce un afacerist a cumpărat un teren în apropiere. Ce construcție plănuiește noul proprietar
02:00
FOTO Locatarii unui bloc din centrul Iașului sunt terifiați după ce un afacerist a cumpărat un teren în apropiere. Ce construcție plănuiește noul proprietar
Dr. Liviu Stafie, directorul DSP Iași, prima reacție cu privire la situația de la Spitalul de Copii „Sfânta Maria” din Iași
01:06
FOTO Dr. Liviu Stafie, directorul DSP Iași, prima reacție cu privire la situația de la Spitalul de Copii „Sfânta Maria” din Iași