Prima pagină » Culinar » Cum se face scrobul românesc? O rețetă veche de peste 100 de ani!

Cum se face scrobul românesc? O rețetă veche de peste 100 de ani!

22 iul. 2025, 12:57,
Redacția BZI în Culinar

Scrobul sau omleta este o mâncare pe bază de ouă bătute și prăjite în grăsimi vegetale sau animale la care se poate adăuga, în funcție de preferință, brânză, smântână, șuncă, mezeluri și verdețuri precum mărar, ceapă verde, spănac și sparanghel.

Scrobul preparat ca în Moldova îți lasă gura apă, mai ales dacă ești un fan al mâncărurilor tradiționale. Este gătit în untură topită de la carnea la garniță, fiind un adevărat deliciu.

Cum se face scrobul românesc?

Gătirea scrobului la flacără mare poate face ouăle să devină cauciucate. Optează pentru a regla flacăra la intensitate mică sau medie. Dacă uleiul sau untura, în cazul de față, este prea multă ca și cantitate, alege să separi o parte din ea și să o pui într-un alt vas, gătind scrobul corect pentru a nu ieși prea gras.

Poți mânca scrobul cu carne la garniță alături de: brânză rasă, ciuperci, ceapă, șuncă și alte ingrediente, în funcție de preferințe. Cele prezentate în acest articol sunt orientative.

Dacă trăiești în vest, vei observa că scrobul se consumă, de obicei, cu ardei verde, ceapă și bacon. O ompletă de acest fel, asezonată cu brânză cheddar, poți pune la masă dacă ai oaspeți care nu sunt obișnuiți cu mâncărurile cu multă grăsime.

Dacă nu îți place carnea la garniță, poți opta pentru a consuma scrobul clasic alături de verdețuri proaspete, tocate sub formă de salată sau încorporate în ou. Poți încerca și alte umpluturi pe bază de avocado, roșii sau cartofi. Pentru rețeta de față ai nevoie de 6 ouă; condimente: sare, piper; carne la garniță (cârnați, carne, șuncă) și murături.

Prima dată se sparg ouăle într-un vas de bucătărie și se adaugă sarea și piperul, se bat cu ajutorul unei furculițe și se pun deoparte. Pe aragaz se pune o tigaie cu ulei și se adaugă carnea de garniță.

Se lasă carnea pe foc până când untura se topește complet, adică în jur de 2-3 minute. Se adaugă ouăle bătute cu sare și piper și se întoarce scrobul ușor, fără să fie distrus prea tare, împreună cu carnea.

Cât de sănătoase sunt ouăle?

Ouăle oferă senzația de sațietate și conțin proteine care transmit creierului semnale care ne ajută să ne săturăm mai repede, așadar sunt ideale atunci cand ne alcătuim o dietă ce se încadrează într-un anumit număr de calorii.

În plus, consumul lor prezintă  beneficii pentru sănătate. Ele conțin proteine de bună calitate, ajută la reglarea colesterolului HDL („bun”) și scad riscul unui atac cerebral. Ouăle sunt o alegere excelentă într-o dietă sănătoasă și echilibrată. Pe lângă faptul că sunt o sursă de proteine, ele conțin și vitamine și minerale.

Oul rămâne un produs alimentar de înaltă calitate nutrițională pentru adulți, inclusiv bătrâni și copii, și este consumat pe scară largă în întreaga lume. În paralel, există dovezi convingătoare că oul conține, de asemenea, mulți compuși bioactivi încă neexplorați, care pot fi de mare interes în prevenirea și vindecarea bolilor.

În prezent, este bine stabilit că oul poate contribui la sănătatea generală pe toată durata vieții, deși persoanele care suferă de tulburări metabolice, cum ar fi diabetul, hipercolesterolemia și hipertensiunea arterială trebuie să fie precaute cu aportul de colesterol din dietă. Prin urmare, poți consuma scrob fără griji.

Donație lunară
Donează lunar pentru susținerea jurnalismului de calitate

Donație singulară
Donează o singură dată pentru susținerea jurnalismului de calitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
06 decembrie 2025
06 decembrie 2025