Prima pagină » Culinar » Cum se marinează carnea – Sfaturi în funcție de tipul cărnii
Cum se marinează carnea - Sfaturi în funcție de tipul cărnii

Cum se marinează carnea – Sfaturi în funcție de tipul cărnii

22 dec. 2020, 20:29,
în Culinar

De pe masa de sărbători nu lipseşte clasica friptură. De curcan, de pui sau de porc, o servim împreună cu un sos şi murături. Cele mai bune fripturi sunt cele care ne ies suculente şi fragede. Dacă nu ştii cum să procedezi, citeşte aici cum se marinează carnea.

Friptura perfectă se obţine doar dacă respecţi cu stricteţe reţeta de marinare. Da, acesta e secretul: marinarea. În general, carnea se marinează 1-2 ore. În unele cazuri însă e bine să o ţii chiar şi 24 de ore, în frigider. Hai să vezi exact cum se marinează carnea, în funcţie de tipul ei.

Ştiai că… marinarea era folosită în trecut drept tehnică pentru conservarea cărnii?

Cum se marinează carnea – Sfaturi pentru gospodine

Când faci marinata, mai întâi amestecă bine toate condimentele cu lichidul şi abia apoi cufundă carnea în el. Asigură-te că marinata acoperă carnea n întregime. Iar dacă ai mai multe bucăţi, o dată la ceva timp, întoarce-le şi pe partea cealaltă.

E bine să marinezi carnea pentru că:

  • va căpăta culoare şi aromă, asta datorită condimentelor;
  • friptura devine suculentă, întrucât carnea absoarbe lichid şi nu se usucă în timpul preparaţii termice;
  • reacţiile din timpul marinării provoacă ruperea fibrelor, astfel carnea devenind mai fragedă;
  • marinada e de două feluri: enzimatica (cu ananas, ghimbir, papaya) şi acidă (vin, oţet, suc de lămâie).

Cum se marinează carnea de porc

Dacă ai o bucată de carne de porc, uite ce sfaturi să pui în aplicare:

  • foloseşte: salvie, cimbru, maghiran, rozmarin;
  • salvia este ideală când vine vorba de carne de porc, pentru că aroma ei contrabalansează grăsimea cărnii;
  • marinarea cărnii de porc se face în bere şi în vin (cel mai des în vin);
  • se foloseşte sare din belşug, ienibahar, piper negru, foi de dafin şi mult usturoi.

Cum se face marinada pentru carne de pui

Sfaturi:

  • încearcă marinarea în iaurt şi condimente (oregano, cimbru, tarhon, busuioc, rozmarin);
  • pentru carnea de pui şi de curcan poţi folosi şi: turmeric, coriandru măcinat, boia dulce, boia iute, scorţişoară măcinată, chimion pudră, piper alb;
  • foloseşte suc de lămâie, ca să frăgezeşti bine carnea şi ca să se şi rumenească frumos.

Dacă vrei să prepari friptură de vită, nu uita să cumperi cimbru şi rozmarin. Iar ca să îi dai o aromă specială, adaugă: coriandru, sos de soia, zahăr brun, 5 spices şi sos Sichuan.

Donație lunară
Donează lunar pentru susținerea jurnalismului de calitate

Donație singulară
Donează o singură dată pentru susținerea jurnalismului de calitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
12 decembrie 2025
12 decembrie 2025
Articole similare
Angajări în Iași, înainte de sărbători. Cele mai multe posturi disponibile sunt în domeniile servicii, construcții și industrie
02:00
Angajări în Iași, înainte de sărbători. Cele mai multe posturi disponibile sunt în domeniile servicii, construcții și industrie
„Restaurantul American” din Valea Lupului a câștigat, la minut, contractele cu Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Iași. Scandalul cu firma de catering a luat amploare în urma revoltei părinților
02:00
FOTO „Restaurantul American” din Valea Lupului a câștigat, la minut, contractele cu Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Iași. Scandalul cu firma de catering a luat amploare în urma revoltei părinților
„Datini și obiceiuri de iarnă” este noua expoziție de la Palatul Culturii. Muzeul Etnografic al Moldovei readuce magia sărbătorilor de altădată
02:00
FOTO „Datini și obiceiuri de iarnă” este noua expoziție de la Palatul Culturii. Muzeul Etnografic al Moldovei readuce magia sărbătorilor de altădată
Astăzi, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei. De ce sunt schimbate veșmintele moaștelor sale în fiecare an
02:00
Astăzi, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei. De ce sunt schimbate veșmintele moaștelor sale în fiecare an
Cum a reacționat un controlor de la CTP când a găsit o femeie fără bilet în tramvai! Toată lumea a rămas surprinsă: „Mi s-a rupt sufletul când am văzut”
02:00
Cum a reacționat un controlor de la CTP când a găsit o femeie fără bilet în tramvai! Toată lumea a rămas surprinsă: „Mi s-a rupt sufletul când am văzut”
O singură ofertă a fost depusă la licitația de la Aeroportul Internațional din Iași! Conducerea va cheltui peste 2 milioane de lei pentru porțile de control automat al pasagerilor
02:00
O singură ofertă a fost depusă la licitația de la Aeroportul Internațional din Iași! Conducerea va cheltui peste 2 milioane de lei pentru porțile de control automat al pasagerilor
Așa mulți să-l sape pe Mișu, premarul?
02:00
Așa mulți să-l sape pe Mișu, premarul?
„Bruneta de aur” din lumea infractorilor, Flavia, a „produs” 100.000 de lei în doar câteva zile, la Iași. Iată cum a reușit tânăra de 19 ani să facă sacoșe de bani
02:00
FOTOEXCLUSIV „Bruneta de aur” din lumea infractorilor, Flavia, a „produs” 100.000 de lei în doar câteva zile, la Iași. Iată cum a reușit tânăra de 19 ani să facă sacoșe de bani
Direcția Silvică Iași derulează campania de împăduriri de toamnă. Vor planta 547.750 de puieți pe o suprafață de 109,55 hectare
02:00
Direcția Silvică Iași derulează campania de împăduriri de toamnă. Vor planta 547.750 de puieți pe o suprafață de 109,55 hectare
Meci de totul sau nimic! Politehnica Iași trebuie să câștige în deplasarea de la Șelimbăr pentru a menține speranțele promovării
02:00
SPORT Meci de totul sau nimic! Politehnica Iași trebuie să câștige în deplasarea de la Șelimbăr pentru a menține speranțele promovării