Prima pagină » Culinar » Cum se pregătește kokorec. Tradiție, gust autentic și rețete din bucătăria turcească și românească

Cum se pregătește kokorec. Tradiție, gust autentic și rețete din bucătăria turcească și românească

18 feb. 2025, 10:53,
în Culinar

Kokorec este un preparat tradițional apreciat în special în bucătăria turcească și balcanică datorită aromei intense. De-a lungul timpului, acest deliciu a ajuns să fie savurat atât de localnici, cât și de turiști datorită modului unic în care se îmbină condimentele cu gustul intens al cărnii de miel sau de iepure. Pe lângă varianta turcească, cultura culinară românească aduce în prim-plan preparate similare, cum ar fi drobul, un fel de mâncare festiv, consumat în special de Paște, ce are la bază organele de miel.

Rețetă de kokorec turcesc

Pentru această rețetă de kokorec ai nevoie de 1 kilogram de intestin subțire de miel curățat și pregătit conform instrucțiunilor, 500 de grame de ficat de miel, 250 de grame de inimă de miel, 1 ceapă mare, tocată fin și 4 căței de usturoi zdrobiți. În plus, trebuie să mai pregătești 1 legătură de pătrunjel proaspăt tocat, 1 linguriță de boia dulce sau afumată, 1 linguriță de oregano uscat, ulei de măsline, sare și piper. Acest preparat este perfect pentru zilele în care rămâi fără idei.

Începe prin a curăța bine intestinul, repetând procesul de clătire în apă rece și cu puțină oțet pentru a elimina mirosul. Tăie ficatul și inima în bucăți mici și asigură-te că toate organele sunt bine spălate. Într-un bol mare, amestecă ceapa, usturoiul, pătrunjelul, boiaua, oregano, sarea, piperul și uleiul de măsline, după care adaugă bucățile de ficat și inimă, lăsându-le la marinat timp de aproximativ 1 oră, pentru a absorbi aromele. Umple intestinul curățat cu amestecul de organe și condimente, presând bine pentru a nu lăsa goluri de aer. Leagă capetele cu ață alimentară, astfel încât să obții o formă compactă de cârnați, apoi așază kokorecul pe un grătar sau într-o tavă de cuptor preîncălzită la 180 de grade Celsius. Coace-l timp de aproximativ 45-60 de minute, întorcându-l ocazional pentru a se rumeni uniform. Între timp, verifică dacă interiorul este bine gătit și dacă suprafața a căpătat o nuanță crocantă. La final, taie preparatul în felii subțiri și servește-l fierbinte, alături de pâine proaspătă și legume murate pentru un gust autentic turcesc.

Rețetă tradițională românească de drob

Pentru o rețetă tradițională românească de drob trebuie să pregătești 1 kilogram de organe de miel, printre care ficat, inimă și plămâni, 200 de grame de ceapă, 150 de grame de verdeață, cum ar fi pătrunjel, leuștean sau mărar, și 100 de grame de pâine înmuiată în lapte. De asemenea, mai ai nevoie de 3 ouă, 1 linguriță de cimbru uscat, 2 linguri de ulei, sare și piper după gust. O altă rețetă autentică ce se regăsește pe mesele de sărbători este salata boeuf.

Pentru început, fierbe organele de miel în apă cu sare, până devin moi, iar ulterior toacă-le mărunt. Într-o tigaie, călește ceapa până se înmoaie, apoi las-o să se răcească, iar într-un bol mare, combină organele tocate, ceapa călită, verdeața tocată și pâinea înmuiată bine stoarsă, apoi adaugă ouăle, cimbrul, sare și piper și amestecă bine până când obții o compoziție omogenă. Unge o tavă cu ulei și toarnă amestecul de drob, netezind suprafața, după care coace la cuptor preîncălzit la 180 de grade Celsius pentru aproximativ 45 de minute, până când drobul capătă o crustă aurie și se rumenește ușor. Lasă drobul să se răcească puțin înainte de a-l tăia felii. Se servește, de obicei, ca aperitiv sau fel principal alături de muștar și murături. Deși ambele preparate sunt realizate din organe, fiecare are specificul său, de la aromele condimentate și metoda de preparare a rețetei de kokorec, până la textura fină și gustul bogat al drobului.

Donație lunară
Donează lunar pentru susținerea jurnalismului de calitate

Donație singulară
Donează o singură dată pentru susținerea jurnalismului de calitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
05 decembrie 2025
05 decembrie 2025
Articole similare
Casa Muzeelor din Iași, gazda unei expoziții inspirate de lumea jucăriilor. Artistul Lucian Radu reinterpretează cele mai iubite personaje ale noilor generații
02:00
FOTO Casa Muzeelor din Iași, gazda unei expoziții inspirate de lumea jucăriilor. Artistul Lucian Radu reinterpretează cele mai iubite personaje ale noilor generații
ApaVital a plătit 457.000 de euro către o firmă din Iași pentru repararea găurilor din asfalt. Contractul prevede o suprafață de 6.300 de metri pătrați
02:00
ApaVital a plătit 457.000 de euro către o firmă din Iași pentru repararea găurilor din asfalt. Contractul prevede o suprafață de 6.300 de metri pătrați
Atenție, fermieri! Pierdeți sume importante de la APIA Iași, dacă nu depuneți documentele la timp. Termenul final este 22 decembrie 2025
02:00
Atenție, fermieri! Pierdeți sume importante de la APIA Iași, dacă nu depuneți documentele la timp. Termenul final este 22 decembrie 2025
Primăria Dumești va plăti peste 400.000 de lei pentru reactualizarea Planului Urbanistic General! Licitația a fost lansată
02:00
Primăria Dumești va plăti peste 400.000 de lei pentru reactualizarea Planului Urbanistic General! Licitația a fost lansată
Bicicliștii și conducătorii de trotinete au fost opriți, în trafic, de către polițiștii din Iași. Iată care au fost motivele
02:00
Bicicliștii și conducătorii de trotinete au fost opriți, în trafic, de către polițiștii din Iași. Iată care au fost motivele
Povestea e veche. Cică stătea prin boschete și pe după tomberoane
02:00
Povestea e veche. Cică stătea prin boschete și pe după tomberoane
Andrada Voicu, fosta polițistă din IPJ Iași, actual model de videochat, discuție fierbinte despre subiectul momentului: „Eu nu înțeleg cum este posibil să se mai strângă bani în plic”
02:00
FOTOVIDEO Andrada Voicu, fosta polițistă din IPJ Iași, actual model de videochat, discuție fierbinte despre subiectul momentului: „Eu nu înțeleg cum este posibil să se mai strângă bani în plic”
Un medic rezident de la Spitalul „Sf. Spiridon” Iași a cucerit toată țara cu glasul său! Denisa Cramba este concurentă la „Vocea României”: „Consider că muzica și medicina, deși par foarte diferite, au destul de multe lucruri în comun”
02:00
FOTO Un medic rezident de la Spitalul „Sf. Spiridon” Iași a cucerit toată țara cu glasul său! Denisa Cramba este concurentă la „Vocea României”: „Consider că muzica și medicina, deși par foarte diferite, au destul de multe lucruri în comun”
O firmă din București va furniza în Iași noile sirene de înștiințare și alarmare a populației! Contractul are o valoare de aproape un milion de lei
02:00
O firmă din București va furniza în Iași noile sirene de înștiințare și alarmare a populației! Contractul are o valoare de aproape un milion de lei
Modul în care a parcat un șofer din Botoșani pe o stradă din Iași! Proprietarul nici nu a mai venit să își recupereze mașina
02:00
FOTO Modul în care a parcat un șofer din Botoșani pe o stradă din Iași! Proprietarul nici nu a mai venit să își recupereze mașina