National

Cum se vaccinează aceste categorii de bolnavi: „Au nevoie de altă seringă, alt ac şi analize înainte“

Publicat: 15 ian. 2021
Cadru medical care se vaccinează anti-COVID-19
Comisia Europeană se așteaptă ca până la vară, 70% din populația țărilor UE să fie vaccinată

Câteva categorii de bolnavi trebuie să se vaccineze diferit contra COVID-19. Astfel, bolnavii cronici care fac tratament cu anticoagulante au nevoie de o altă metodă de vaccinare contra COVID-19 faţă de restul persoanelor, a declarat medicul cardiolog Alice Munteanu.

Pacienţii care iau anticoagulante orale pot avea complicaţii locale. Din acest motiv, ei au nevoie de o seringă şi un ac diferite de cele cu care ne imunizăm toţi contra COVID-19. În plus, este necesară şi o analiză înainte de vaccin.

„Se pot vaccina împotriva COVID-19 şi cei care iau tratament cu anticoagulant oral, cu câteva mici amendamente. Au nevoie de o altă metodă de vaccinare, altă seringă, alt ac şi trebuie să facă nişte analize înainte. Aceşti pacienţi ştiu că iau nişte medicamente pentru care trebuie să-şi facă o analiză care se numeşte INR. Ei trebuie să facă analiza cu 24 de ore înaintea vaccinării şi ea trebuie să fie la limita minimă a normalului“, a declarat Alice Munteanu.

Cum se vaccinează aceste categorii de bolnavi

Medicul cardiolog a precizat că acest vaccin se face doar intramuscular doar și se folosesc ace subţiri.

„Practic, rezultatul acestei analize pentru anumiţi pacienţi cu probleme cardiovasculare trebuie să fie 2-3, însă cei care sunt purtători cronici de proteze mecanice trebuie să aibă valori ceva mai mari. Acest vaccin se face doar intramuscular doar, se folosesc ace subţiri şi trebuie să ţinem apăsat mai mult de 3-5 minute la locul injectării. Atenţie, nu masăm!”, a mai spus Alice Munteanu.

Ce categorii se vaccinează diferit contra COVID-19

Din categoria celor care trebuie să se vaccineze diferit fac parte persoanele cu tromboembolie pulmonară, unele accidente vasculare ischemice care au cauză o aritmie cardiacă, fibrilația atrială sau cei cu tromboză venoasă profundă, a menționat Alice Munteanu.

„De asemenea, în această categorie mai sunt pacienţii care au suferit diferite intervenții chirurgicale ortopedice sau cei care au patologie cardiacă, precum şi pacienţii care au diferite cancere ori cei care fac tratamente de chimioterapie. Toate ţin totuşi de patologie cardio-vasculară“, a opinat Alice Munteanu.

Listă preliminară pentru a face vaccinul

Medicul de familie Sandra Alexiu a spus că, la ea la cabinet, majoritatea pacienţilor s-au înscris deja pe o listă preliminară pentru a face vaccinul.

Sceptici sunt foarte puţini, spune medicul, iar exemplul ei a fost cel mai important pemtru bolnavii care îi deschid uşa la cabinet.

„Toţi pacienţii care au intrat la mine în cabinet s-au trecut pe această listă, sunt pacienţi cronici şi intră la grupele de risc. Primul lucru, mă întreabă dacă eu mă vaccinez şi îmi vaccinez familia. Probabil pentru ei asta este cea mai mare dovadă de încredere. Sigur că sunt şi pacienţi sceptici, din categoriile mai tinere care au acces pe internet la canalele care le sădesc nişte ezitări”, a declarat Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei medicilor de familie Bucureşti-Ilfov.

Coordonatorul Comitetului Naţional pentru Planificarea Vaccinării Covid-19 în România, Valeriu Gheorghiţă, a anunțat că programările pentru etapa a II-a a vaccinării vor putea fi făcute începând de pe 15 ianuarie, de la ora 3.00. În această etapă vor fi vaccinate persoanele în vârstă, cele cu boli cronice și membrii personalului esențial.

Valeriu Gheorghiță a explicat că persoanele care se vor înscrie pentru vaccinare nu vor putea merge de pe o zi pe alta la centrul de vaccinare, de aceea cei care se înscriu pe 15 ianuarie, cel mai probabil vor fi vaccinați începând cu 18 ianuarie.

 

Adauga un comentariu