Local

Cum va fi realizat noul Institut Regional de Boli Cardiovasculare din Miroslava? Etapele celui mai important proiect din sănătate de la marginea Iașului

Publicat: 27 ian. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cum va fi realizat noul Institut Regional de Boli Cardiovasculare din Miroslava Etapele celui mai important proiect din sănătate de la marginea Iașului
Noul Institut de Boli Cardiovasculare din comuna Miroslava va fi făcut pe etape de către Consiliul Județean Iași

Consiliul Județean Iași a pus la punct proiectul legat de noul Institut Regional de Boli Cardiovasculare din comuna Miroslava. Proiectul noului spital regional de acet tip va beneficia de finanțare europeană, CJ urmând a analiza documentațiile obiectivului

Plenul Consiliului Județean Iași va dezbate un nou proiect legat de viitorul Institut Regional de Boli Cardiovasculare (IRBC), care va fi ridicat în comuna Miroslava. Proiectul a primit girul CJ Iași, valoarea totală a investiției fiind de 350 de milioane de euro. Fondurile ar urma să fie alocate prin programele Comisiei Europene, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) sau fonduri locale. Într-o primă etapă, forul județean va aloca circa 3,6 milioane de euro pentru întocmirea studiilor necesare la acest obiectiv. Proiectul va suferi o serie de modificări ce vor fi adoptate de plenul CJ Iași în cursul zilei de astăzi, 27 ianuarie 2021, la ședința ordinară de la Casa Pătrată.

Investiție la marginea municipiului Iași. Cum se împart banii de la CJ pentru Institut?

CJ va aloca cele 3.6 milioane de euro (17,5 milioane lei) în mai multe etape. Conform proiectului de hotărâre, în prima etapă se vor aloca 33.468 euro (160.650 lei) pentru studii de teren (studiu topo, geo, hidro), pentru raportul privind impactul asupra mediului și pentru alte studii specifice (studiu de trafic etc). În cea de a doua etapă și cea de a treia a proiectului se vor aloca 816.885 euro (3.921.050 lei) pentru studiul de fezabilitate și devizul general.
În a patra etapă a proiectului se vor aloca 3.401.416 euro (16.326.800 lei) pentru autorizarea executării lucrărilor, pentru proiectul tehnic de execuție. Acești bani cuprind și detaliile de execuție, documetația de organizare și execuție. De asemenea, în acești bani intră și asistența tehnică din partea proiectantului pe toată perioada de execuție a lucrărilor. De altfel, CJ a arătat și cum va fi derulat proiectul.

Studiu de fezabilitate gata în 3 luni pentru noul spital de lângă Iași

Conducerea Institutului de Boli Cadiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu” Iași a arătat și cum vor fi parcurse etapele acestui proiect.

„A fost făcut un studiu de piață și au fost discuții cu diferiți proiectanți în domeniul construcției spitalelor, concluzia fiind că studiul de prefezabilitate se poate face în valoare de 135.000 de lei + TVA. Dacă achiziția se face la nivelul lunii ianuarie 2021, realizarea achiziției directe este fezabilă, ar dura cel mult 3 săptămâni + cele două luni necesare elaborării proiectului pentru studiul de fezabilitate, înseamnă că în cel mult 3 luni avem studiul. Astfel, se pot începe demersurile pentru aprobarea HG-ului și includerea investiției în finanțarea Ministerului Fondurilor Europene”, se arată în adresa semnată de prof. dr. Grigore Tinică, managerul Institutului din Copou. Acesta a explicat în amănunt în ce constă proiectul ridicat la marginea orașului.

Primii bani pe 2021 pentru Institutul Regional de Boli Cardiovasculare

Pentru anul 2021, Consiliul Județean Iași va aloca 850.354 de euro (4.081.700 lei) pentru demararea procedurilor legate de noua unitate medicală. Fondurile sunt destinate pentru achiziția și realizarea documentației tehnico-economice. Banii sunt destinați pentru studiul de prefezabilitate, studiul de fezabilitate, precum și studii de teren, raport privind impactul asupra mediului, alte studii specifice din primele 3 etape.

„U.A.T. Miroslava, prin Consiliul Local, a identificat o suprafață de teren pentru realizarea acestui proiect. S-a propus realizarea unei investiții noi (spital nou) pe teritoriul comunei Miroslava, județul lași, pe o suprafață de teren de 12 hectare. Terenul propus de către UAT comuna Miroslava, județul lași are acces direct la șoseaua de centură a municipiul Iași”, se arată în proiectul de hotărâre ce va fi discutat de CJ Iași.

Adauga un comentariu