Economic Local

Cunoscut crescător de porci din Iași: „Nu mai mănânc carne de porc de Crăciun. M-am îmbolnăvit din cauza problemelor cu fermele”

Publicat: 04 ian. 2020

Unul dintre cei mai mari fermieri din județul Iași va rămâne fără afacere. Cele două ferme pe care le avea în Iași au fost scoase la vânzare cu 1,5 milioane de euro. Banii sunt necesari pentru acoperirea datoriilor pe care le are către partenerii de afaceri. Fermierul susține că a trecut printr-o perioadă grea și speră ca totul să se rezolve cât mai repede. „Eu sper că după ce vor trece toate acestea voi începe o nouă afacere, mai bună de data asta. M-am gândit la ceva și sper să reușesc”, susține Mihai Țibucanu.

Două dintre cele mai mari ferme de porci din Iași sunt vândute. Casa de Insolvență Transilvania (CITR) a scos la vânzare activele celor două ferme, ambele aparținând ieșeanului Mihai Țibucanu. Una dintre acestea este Ferma Robert, intrată în insolvență în anul 2017, care se vinde în prezent cu 450.000 de euro. Se vând clădirile fermei, hale, o linie tehnologică de hrănire și terenuri de 11 hectare. Cea de-a două fermă, cea mai mare, a lui Mihai Țibucanu, Pig Farm, care a intrat în insolvență tot în anul 2017, se vinde cu peste un milion de euro. Ambele proprietăți sunt vândute pentru a acoperi datoriile pe care le are fermierul către mai mulți oameni de afaceri. „Falimentul și vânzarea fermelor nu au legătură cu pesta porcină, ci cu faptul că am vândut la un preț foarte mic acum 3 ani și nu acopeream cheltuielile. Iar asta a dus la datorii”, susține fermierul Mihai Țibucanu.

„Nu mai mănânc carne de porc”

Problemele au început în anul 2017, când unul dintre partenerii de afaceri ai ieșeanului a cerut insolvența societății Pig Farm, din Coarnele Caprei, și a Fermei Robert. Deși crescătorul de porci a încercat să salveze afacerea prin depunerea unui plan de redresare, în cele din urmă s-a ajuns la faliment, iar cele două ferme au fost scoase la vânzare. „Am încercat cu planul de redresare, dar nu am avut succes. La mine totul a pornit de la prețul foarte mic oferit pentru kilogramul de carne. Produceam cu 6,4 lei și vindeam cu 3,4 lei. Nici subvențiile nu acopereau cheltuielile. Atunci a fost o perioadă foarte grea, când prețul de vânzare s-a înjumătățit. Acum au fost scoase la vânzare fermele și sperăm să se vândă. Momentan, spațiile de acolo sunt închiriate. Nu a fost să fie. Vă dați seama, de 10 ani încoace am încercat să mențin afacerea, dar nu a mai mers. Acum nici nu mai mănânc carne de porc de Crăciun. M-am îmbolnăvit din cauza problemelor cu fermele. Eu sper că după ce vor trece toate acestea voi începe o nouă afacere, mai bună de data asta. M-am gândit la ceva și sper să reușesc”, susține fermierul.

Fonduri europene, investite în fermă

Una dintre fermele ieșeanului a fost construită cu ajutorul fondurilor europene. Este vorba despre societatea Pig Farm, care a obținut fonduri europene de 3,8 milioane de lei prin intermediul SAPARD și FEADR. Fiind complet automatizată, singurii angajați erau un electrician, un medic veterinar și un om care se ocupa de curățenie. Ferma are o suprafață de mai bine de 4 hectare, are o capacitate de creștere a 15.000 de purcei anual, iar dotările constau în hale de producție, rețea de alimentare cu apă, microstație de epurare, bazin de colectare a apelor uzate, precum și rețea de colectare a apelor menajere. Ferma Robert a fost înființată după doi ani de la deschiderea Pig Farm.

Noi focare de pestă porcină

Producătorii de carne de porc din Iași, dar și din țară trec printr-o perioadă grea începând din anul 2017, când au apărut primele focare de pestă porcină. La Iași au fost descoperite două noi focare de pestă porcină în comuna Prisăcani și în satul Tungujei, din comuna Țibănești. Anul trecut, alte două focare au fost eliminate de medicii sanitar veterinari. Din cauza pestei porcine, marii fermieri au luat măsuri pentru ca virusul să nu ajungă în ferme. De asemenea, potrivit Asociației Crescătorilor de Carne, producția de carne de porc din România a scăzut de la 3 miliarde de euro la un miliard de euro.

Adauga un comentariu