Actualitate

Cunoscut politician catalan, împuşcat în cap la Madrid. Atacatorul a reușit să fugă

Publicat: 09 nov. 2023
_____ Vizualizări 2 Comentarii
Cunoscut politician catalan împuşcat în cap la Madrid. Atacatorul a reușit să fugă
Alejo Vidal Quadras

Fostul lider al Partidului Popular spaniol din regiunea Catalonia a fost împuşcat în cap, joi, 9 noiembrie, la Madrid, a anunţat poliţia, conform Reuters. Incidentul a avut loc în zona Salamanca din centrul Madridului, în jurul orei 13.30, când Alejo Vidal-Quadras, un cunoscut politician catalan, fost șef al Partidului Popular din Spania (centru-dreapta) și co-fondator al partidului de extremă dreaptă VOX, a fost împușcat de un bărbat aflat pe o motocicletă.

Alejo Vidal-Quadras, în vârstă de 78 de ani, a fost împușcat în față, fiind dus în stare gravă la spital.

Atacatorul a reușit să fugă, fiind căutat de Poliție.

Alejo Vidal-Quadras a fost și vicepreședinte al Parlamentului European în perioada 2009 – 2014.

Un important lider politic din Catalonia a fost împuşcat

Incidentul vine în contextul în care mii de oameni au demonstrat marţi seara în faţa sediului Partidului Socialist Muncitoresc spaniol (PSOE) de la Madrid împotriva propunerii de amnistiere a separatiştilor catalani, relatează miercuri dpa, informează Agerpres.

Unii dintre manifestanţi au aruncat în poliţişti cu pietre şi ale obiecte, în timp ce alţii au făcut salutul nazist şi au arborat drapele ale regimului dictatorial al lui Franco, potrivit imaginilor transmise de televiziuni.

Poliţia a folosit bastoane şi gaz lacrimogen împotriva unora dintre extremiştii participanţi la miting. Conform media, cel puţin şase manifestanţi şi un poliţist au fost uşor răniţi şi trei persoane au fost reţinute.

Prin propunerea de amnistie şi alte concesii, guvernul interimar al premierului Pedro Sanchez (PSOE) vrea să obţină sprijinul celor două partide separatiste care reprezintă Catalonia în camera inferioară a legislativului pentru un nou mandat de patru ani. Principalul partid de opoziţie, Partidul Popular (PP, conservator), precum şi formaţiunea populistă de dreapta Vox se opun acestor concesii.

Mii de persoane au manifestat şi luni în faţa sediului PSOE.

Premierul Pedro Sanchez, aflat la putere din 2018, are termen până pe 27 noiembrie pentru învestirea unui nou guvern după alegerile anticipate cu rezultat neconcludent din iulie, altfel o nouă rundă de alegeri anticipate va fi convocată în mod automat pentru jumătatea lunii ianuarie.

Amnistia de care ar urma să beneficieze separatiştii care au luat parte la tentativa eşuată de secesiune din 2017 s-ar aplica şi aşa-zişilor catalanişti, care s-au aflat în conflict cu justiţia spaniolă înainte sau după acel moment.

PSOE a ajuns deja la un acord cu formaţiunea separatistă catalană ERC (Stânga republicană) şi alte câteva formaţiuni. Încă au loc discuţii cu partidul basc BNV, şi nici formaţiunea liberală Junts, condusă de liderul separatist catalan Carles Puigdemont, aflat în exil în Belgia, nu a aprobat deocamdată proiectul de amnistie, iar negocierile continuă, sub ochii Bruxellesului.

Comentarii
  • Ce rau a facut oamenilor de i – a adus la disperare ca sa- l impuste? Nu degeaba a fost impuscat, oamenii aduna tensiuni nervoase si isi omoara criminalii politici, aceste cazuri se vot repeta frecvent. Celelalte natii din alte tari au sange in vena,de ce unul sa distruga atata lume , mai bine sa fie ucis si gata.

  • Draga domnule, dar si la noi a fost un caz de afacerist bucatar vanator scriitor campeon gurmand pescar ofrodist absolutist absolutrist familist masonist audist care a fost tot asa cu o intamplare din aceasta cum ca ce i-a trecut prin cap. Un glont bine tintit. Intrebarea e daca politicianul catalan platise gunoiul sau se judeca pentru neplata. A, nu cumva bause niste uischeane inainte ?

Adauga un comentariu