Prima pagină » Magazin » Curățarea corectă a urechilor, pas cu pas
Curățarea corectă a urechilor, pas cu pas

Curățarea corectă a urechilor, pas cu pas

15 iul. 2022, 10:21,
în Magazin

Dopuri de ceară, comedoane, afectarea auzului, infecții – iată doar câteva dintre neplăcerile care se pot asocia unei igiene deficitare a urechilor sau unei igiene efectuate incorect. În acest articol vom vorbi despre cum trebuie să cureți urechile corect, pentru a preveni diverse complicații și accidente.

Curăță pavilionul urechii

Folosește un prosop moale și curat, îmbibat în apă caldă, pentru a curăța pavilionul extern al urechii, zonele din fața și din spatele urechii. Nu folosi bețișoare pentru urechi decât pentru exterior și nu le introduce niciodată în canalul auditiv, deoarece nu fac decât să împingă ceara și mai adânc în interior și să o lipească de timpan. De altfel, utilizarea incorectă a bețișoarelor de urechi este una dintre cele mai frecvente cauze ale otitei [2]. 

Folosește picături speciale pentru curățarea urechilor

Dacă experimentezi unele dintre simptomele care ar putea indica o blocare a canalului auditiv cu o cantitate mare de cerumen este nevoie să mergi la farmacie și să cumperi unul dintre produsele utilizate special pentru fluidizarea și curățarea acestuia.

Câteva dintre cele mai bune variante sunt reprezentate de:

  • Uleiuri minerale simple;
  • Ulei pentru masaj pentru bebeluși;
  • Glicerină;
  • Apă oxigenată;
  • Ser fiziologic [1].

Utilizarea acestor produse este simplă: pur și simplu vei pune în fiecare ureche numărul de picături indicat în prospect, vei aștepta o anumită perioadă de timp, după care vei avea grijă să se scurgă la exterior conținutul urechii și să clătești.

Este foarte important să urmezi instrucțiunile din prospectul acestor produse. Dacă simptomele persistă, e indicat să consulți un medic care să vadă exact ce se întâmplă. 

Irigatia auriculară

Acesta este un alt procedeu simplu pentru curățarea canalului auditiv, care se recomandă a fi folosit numai dacă experimentezi simptome care ar putea sugera o acumulare excesivă de cerumen. 

Pentru aceasta se folosește  seringă pe care o vei umple cu apă caldă sau cu ser fiziologic, preferabil călduț, pentru a evita apariția senzației de amețeală. Apa se introduce lent, fără presiune, în ureche, până când dislocă și spală acumularea de ceară [1].

Irigația auriculară este un procedeu care funcționează foarte bine atunci când e aplicat la aproximativ 30 minute după folosirea unui produs special pentru înmuierea cerumenului. Dar este extrem de important să nu acționezi cu presiune, pentru a evita să deteriorezi timpanul [1]. 

De ce e atât de importantă curățarea urechilor?

Cerumenul este o metodă naturală de apărare a organismului, care îl folosește pentru a capta eventuale impurități care ar putea ajunge în interiorul canalului auditiv. În unele cazuri, el se poate acumula la interior, determinând simptome de tipul amețelilor sau o tulburărilor de auz [2].

Acumularea de cerumen la nivelul timpanului poate conduce la apariția de infecții locale. În plus, atunci când simți că ai urechile înfundate, e bine să te asiguri că e vorba doar despre o acumulare de ceară, nu despre o altă problemă mai gravă, care impune intervenție medicală [1]. 

Cât de des trebuie curățate urechile?

Pavilionul urechii și zona din fața și din spatele acestuia se curăță zilnic, așa cum faci duș în fiecare zi. Dar nu e deloc recomandat să procedezi la fel și când vine vorba despre interiorul canalului auditiv. Dimpotrivă, curățarea regulată nu face decât să irite urechea, să stimuleze producția de cerumen și să crească riscul formării dopurilor de ceară [2]. 

Ce să NU faci niciodată?

  • Nu curăța interiorul urechii decât dacă ai simptome care sugerează existența unei acumulări de cerumen;
  • Nu folosi bețișoare pentru urechi: nu fac decât să împingă ceara către timpan;
  • Nu introduce nici un obiect în ureche;
  • Nu apela la irigarea canalului auricular dacă suferi de diabet, dacă ai un sistem imunitar compromis sau dacă există riscul unei perforări timpanice;
  • Nu folosi conurile auriculare: sunt periculoase și implică numeroase riscuri [1]. 

Igiena este extrem de importantă pentru sănătatea noastră, dar aplicarea unor tehnici inadecvate poate face mai mult rău decât bine. Iar când vine vorba despre un organ atât de sensibil cum e urechea, sfatul medicului e cel mai potrivit. 

Bibliografie:

  1. https://www.healthline.com/health/how-to-clean-your-ears#seeking-medical-help afisat la 10.06.2022
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/323024#how-to-clean-your-ears afișat la 10.06.2022

Sursa foto: www.pixabay.com 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`