Info Turism

Curiozităţi din America de Sud şi Centrala

Publicat: 13 ian. 2020
Curiozităţi din America de Sud
Curiozităţi din America de Sud

Curiozităţi din America de Sud. America de Sud este un continent din emisfera sudică. Continentul este situat între două oceane, respectiv Atlantic şi Pacific. Mai jos vă prezentăm o serie de superlative deţinute de acest continent.

Munţii Anzi, cel mai lung sistem muntos

Cel mai lung sistem muntos din lume este format din Munţii Anzi. Acesta se desfăşoară în vestul Americii de Sud, paralel cu coasta Pacificului, de la ţărmul Mării Caraibilor până la capul Horn, pe 7 600 km.

Cea mai largă strâmtoare maritimă este Drake. Aceasta are 1140 km. Strâmtoarea Drake separa insula chiliană Diego Ramirez (din apropierea Ţării de Foc) de insula Shetland de Sud. De asemenea uneşte Oceanul Pacific cu Oceanul Atlantic.

Lacul Titicaca are o suprafaţă de aproximativ 8287 km2. Se găseşte la înălţimea de 3812m, fiind lacul navigabil situat la cea mai mare altitudine din lume.

În apropierea oraşului Veracruz se afla un vulcan în al cărui crater s-a descoperit o adevărată minune a naturii: un lac de mercur.

Curiozităţi din America de Sud. Atacama, cel mai arid deşert

Deşertul Atacama este cel mai arid loc de pe Terra. cei care l-au văzut au constatat că are un aspect extraterestru. Există vaste regiuni aride, în care nu a plouat niciodată, cel puţin nu de când oamenii se ocupă cu înregistrarea precipitaţiilor. Nu există nici un fir de iarbă sau vreo tulpină de cactus, nici o şopârlă, nici un ţânţar, însă sunt rămăşiţele a tot ceea ce a trăit cândva. Fără umiditate nimic nu putrezeşte. Astăzi, în Atacama trăiesc peste 1 milion de oameni. Aceştia sunt concentraţi în oraşele de pe coastă, în aşezările miniere, în satele de pescari şi în orasele-oaza. Aici, într-un loc unde aerul e perfect curat şi uscat, în absenţa poluării industriale şi a luminilor oraşelor, un consorţiu de state europene a construit cel mai mare şi probabil cel mai avansat observator optic din lume – The Verz Large Telescope – într-un loc cu peste 300 de nopţi înstelate pe an, pe un vârf, la 2635 m altitudine.

Aconcagua estecel mai înalt vulcan stins (6 959 m). Este situat în Munţii Anzii de Sud, la graniţa dintre Argentina şi Chile. Vârful Aconcagua este totodată cel mai înalt de pe cele două continente americane.

Antofalla este cel mai înalt vulcan activ, 6 370 m. Este situat în Munţii Anzi, în partea de est a Platoului Pună de Atacama, pe teritoriul Argentinei.

Llullaillaco este cel mai înalt vulcan latent (6 723 m). Se găseşte în Anzi, la graniţa dintre Chile şi Argentina.

Cel mai înalt munte de pe Terra

Chimborazo este cel mai înalt munte de pe Terra, măsurat de la centrul planetei noastre. Chiar dacă altitudinea să maximă este de numai 6 237 m, cu aproape 2 600 m mai mică decât a celui mai înalt vârf de pe Terra (Chomolungma 8 850 m), vârful său se afla cu 2150 m mai departe faţă de centrul pământului decât cel al Chomolungmei. Explicaţia constă în faptul că planeta nu are o formă sferică ci este puţin turtită la poli (diferenţa dintre raza ecuatorială şi cea polară este de circa 22 km). Ca urmare, vârful Chimborazo, aflat în imediata apropiere a ecuatorului (la numai 158 km) şi având, totuşi, o înălţime suficient de mare (peste 6 000 m), depăşeşte vârful Chomolungma, care se afla situat la 27° lat. N – zona în care raza Pământului este cu aproape 4 km mai mică decât la ecuator.

Guanabara (Rio de Janeiro) este cel mai mare port natural. Situat în sud-estul Braziliei, portul natural Guanabara se suprapune golfului cu acelaşi nume (429 km2).

Câteva superlative mondialesunt deţinute de Amazon: fluviul cu cel mai mare debit, peste 200000 m3/s debit mediu la Obides, oraş aflat la 800 km de ocean. Fluviul deversează în ocean o cincime din apă dulce de pe suprafaţa planetei. De asemenea este fluviul cu cel mai lung curs navigabil.

Răul Casiquiare, aflat în sudul Venezuelei, formează cea mai importantă difluenta, legând cursurile a două mari fluvii: Amazon şi Orinoco.

Curiozităţi din America de Sud. Angel, cea mai înaltă cascada

Cea mai înaltă cascada din lume este Angel. Cu o înălţime de 979 m, este situată în sud-estul Venezuelei, în Podişul Guyanelor.

Guaira (sau Salto dos Sete Quedas) este cascada cu cel mai mare debit (13 300 m/sec.). Este situată pe fluviul Parana, la graniţa dintre Brazilia şi Paraguay. Chiar dacă măsoară 114 m înălţime, cascada este formată de fapt dintr-o succesiune de 18 căderi de apă.

Liniile uriaşe de la Nazca rămân un mister. Chiar dacă au fost descoperite în 1926, cercetătorii nu au găsit explicaţii. De la nivelul solului, acestea par o reţea de drumuri galbene întretăind pietrişul roşiatic închis al deşertului. Abia de la înălţime, desenul devine descifrabil: un păianjen de 50 m, un condor gigantic cu aripile întinse măsurând 120 m, o şopârlă cu lungime de 180 m şi o maimuţă de 100 m.

Selva este cea mai compactă zona forestieră din lume este Selva. Aceasta ocupa în întregime Amazonia (circa 5 milioane km2) şi este totodată cea mai veche formaţiune vegetală de pe Terra.

Adauga un comentariu