Eveniment-Social

Curs de acomodare pentru elevii care nu au fost înscriși la școală în ultimii doi ani! Părinții vor depune o cerere la inspectoratul școlar

Publicat: 20 apr. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Curs de acomodare pentru elevii care nu au fost înscriși la școală în ultimii doi ani Părinții vor depune o cerere la inspectoratul școlar
Numărul elevilor care formează o grupă

Părinții sau reprezentanții legali ai copiilor care nu au parcurs ultimii doi ani școlari în România vor depune o cerere la inspectoratul școlar, pentru participarea elevilor la grupe de acomodare în cadrul cărora sunt predate noțiuni de limbă, cultură și civilizație românească, potrivit unui ordin publicat în Monitorul Oficial

Este vorba despre ordinul nr. 3.899 din 28 martie 2023, ce aprobă metodologia pentru organizarea acestor cursuri. În metodologie se arată că inspectoratele școlare vor pune la dispoziția părinților un model de cerere care să cuprindă informații în vederea alegerii grupei și unității de învățământ la care să se desfășoare cursurile, cum ar fi adresa de domiciliu a elevului, unitatea de învățământ frecventată de elev, intervalele de timp în care poate participa la cursurile de acomodare.

Tot inspectoratele vor desemna școlile la care se face repartizarea elevilor pentru care s-a solicitat înscrierea în grupe de acomodare și stabilirea formei de organizare și desfășurare a cursurilor. Grupele de acomodare se constituie, de regulă, la începutul anului școlar. În cazul în care se constată creșterea numărului de elevi veniți pe parcursul unui an școlar, astfel încât ar deveni imposibilă înscrierea acestora în grupele existente, în condițiile actualei metodologii, inspectoratele școlare pot decide constituirea de grupe de acomodare noi pe parcursul anului școlar.

Numărul elevilor care formează o grupă

Conform metodologiei, grupele sunt formate, în medie, din 11 elevi, dar nu mai puțin de 8 și nu mai mult de 14. În cazuri justificate, cu avizul și la propunerea ISJ, Ministerul Educației poate aproba organizarea de grupe al căror efectiv depășește numărul maxim sau este sub numărul minim de participanți prevăzut mai sus, astfel încât să fie asigurat dreptul de participare la grupele de acomodare pentru solicitanți.

Elevii pot fi organizați în cadrul a 3 grupe/categorii de vârstă/niveluri de studiu, ținându-se cont de nivelul inițial de cunoaștere a limbii, culturii și civilizației românești, după cum urmează: grupa/categoria de vârstă 6-10 ani/nivelul învățământului primar; grupa/categoria de vârstă 11-14 ani/nivelul învățământului gimnazial; grupa/categoria de vârstă 15-18 ani/nivelul învățământului liceal.

Ce profesori susțin aceste cursuri de acomodare

Cursurile sunt susținute, de regulă, de către cadre didactice care dețin diplomă de studii superioare absolvite în specializarea Limba și literatura română. În metodologie este menționat că profesorii sunt plătiți cu ora/cumul, în condițiile legii. Plata profesorilor care predau la grupele de acomodare se face din bugetele unităților de învățământ care organizează cursul. Forma de organizare și desfășurare a cursurilor poate fi cu prezență fizică, online sau în format hibrid. Aceasta se stabilește de către inspectoratul școlar, în baza unei analize și a consultării unităților de învățământ preuniversitar care organizează cursul, ținând cont de situația elevilor care sunt înscriși în cadrul grupelor și de resursele unităților de învățământ preuniversitar, astfel încât să permită participarea tuturor elevilor înscriși la cursuri.

Propunerea pentru orarul cursului fiecărei grupe de la cursul de acomodare este elaborată la nivelul școlilor desemnate să organizeze cursurile și este transmisă spre avizare către inspectoratul școlar.

Adauga un comentariu