Stiri si curiozitati

Curs valutar 11 mai 2021. Iată cât valorează astăzi moneda euro

Publicat: 11 mai 2021
persoana cate tine in mana bancnote euro
Banca Naţională a României (BNR) va trasnsmite noile cotaţii ale principalelor monede de pe piaţa interbancară la ora 13:00

Curs valutar 11 mai 2021. Banca Naţională a României (BNR) va trasnsmite noile cotaţii ale principalelor monede de pe piaţa interbancară la ora 13:00. Până atunci, cursul valabil rămâne cel de ieri, 10 mai.

Ieri au fost suprize pe piața interbancara, în sensul că moneda europeană și cea americană au scăzut în valoare. În schimb, francul elvețian și lira sterlină au înregistrat creșteri.

Curs valutar 11 mai 2021

Euro a scăzut în ultima ședință a BNR, cea de luni. Datele oficiale arată că moneda oficială a Uniunii Europene a ajuns la valoarea de 4.9259 de lei, după ce a scăzut cu 0.0003 de lei.

Și dolarul american a păstrat același trend, în sensul că a scăzut. Astfel, valoarea acestuia este mai mică decât cea stabilită precedent. Un dolar american a fost cotat de BNR la suma de 4.0492 de lei.

Anterior, dolarul a fost raportat la 4.0800 de lei, după ce a scăzut iarăși cu 0.0081. Ultimele zile nu au fost deloc bune pentru moneda americană.

Supriza mare vina însă de la moneda elvețiană. Francul elvețian a crescut considerabil în ziua aceasta, conform datelor de luni de la BNR. Aceasta monedă costă 4.4955 de lei în ziua de luni. creșterea care a fost stabilită de BNR este de 0.0014 de lei.

Lira sterlină a crescut și ea, potrivit informațiilor de la cursul valutar. O liră a fost evaluată la 5.7056 de lei. Majorarea pe care a înregistrat-o această monedă este de 0.0286 de lei.

Gramul de aur nu a înregistrat o creștere considerabilă în ziua aceasta. Astfel, cursul valutar de luni al BNR arată că noua valoare pentru un gram de aur este de 239.1391 de lei. A fost stabilită o creștere de 0.3671 de lei. Pe 7 august 2020, aurul a atins un nou record în faţa leului, 271,0003 lei pentru un gram. Nu există date pe site-ul băncii centrale pentru valorile metalului preţios înainte de 2005.

Cursul valutar pentru astăzi vă fi comunicat de oficialii Băncii Naţionale a României (BNR) în jurul orei 13:00. Valorile principalelor valute internaționale vor fi actualizate și afișate atât pe site-ul oficial al băncii, cât și mai jos, pe BZI.ro.

1 euro = 4.9265

1 dolar = 4.0491

1 franc elveţian = 4.4882

o liră sterlină = 5.7238

ROBOR la trei luni a rămas la 1,59%.

ROBOR  la şase luni a rămas la 1,68%.

Noua valoare a IRCC, valabilă în perioada ianuarie-martie 2021, este de 1,88%, în scădere de la 2,17% în trimestrul IV din 2020. Scăderea de 0,29 puncte procentuale se aplică pentru creditele acordate populației după mai 2019, dată la care a înlocuit referința ROBOR în contracte. După o periodă de circa 6 luni în care IRCC a fost mai mare decât ROBOR, indicele pentru creditele noi trece din nou pe scădere.

Valoarea IRCC este calculată pe baza dobânzii medii la care băncile se împrumută între ele și aplicată cu o întârziere de un trimestru față de perioada de referință, Valoarea aplicabilă din ianuarie este calculată pe datele din iulie-septembrie.

Cum calculează BNR cursul valutar

De-a lungul inregii zile lucrătoare, există un curs cotat permanent, pe aşa-numita piaţa valutară interbancară. Acolo participă toate băncile autorizate, pentru a îşi regla excesul sau nevoile de valută. Există un curs BID – al ofertei, respectiv unul ASK – al cererii, care se află de obicei la o distanţă de mai puţin de un ban unul de celălalt.

La ora 13, BNR observă cursul ASK pentru perechea euro/leu. Dacă punctul exact în care se află leul i se pare că este mai degrabă o extremă şi nu reflectă evoluţia de peste zi, va alege oricare moment din oră premergătoare. În zile cu volatilitate mare, libertatea asta ajută destul de mult la „stabilizare “.

Odată cu anunţarea reperului faţă de euro, Banca Naţională ia direct de pe piaţa internaţională cotaţiile celorlalte valute faţă de euro şi face aşa-numitul cross – raportarea faţă de leu. Chiar dacă se fac tranzacţii şi în alte valute pe piaţa locală, preţul este atât de sincronizat încât nu este nevoie de cotaţii separate.

Adauga un comentariu