National

Curtea Constituţională a României a constatat că mai multe ordonanţe de urgenţă adoptate de Guvern sunt neconstituţionale

Publicat: 03 iun. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Curtea Constituţională a României a constatat că mai multe ordonanţe de urgenţă adoptate de Guvern sunt neconstituţionale

Curtea Constituţională a constatat marţi că ordonanţele de urgenţă ale Guvernului nr. 23 şi 25 din 2020 sunt neconstituţionale în ansamblul lor, pentru că nu au respectat prevederile referitoare la avizul Consiliului Legislativ. Deciziile au fost luate ca urmare a unor excepţii ridicate de Avocatul Poporului, iar adevărata „bombă” se regăseşte în argumentele invocate de Renate Weber şi acceptate de judecătorii constituţionali.

„Din analiza fişei actului nomativ înregistrat la Senat cu nr. B59/2020, constatăm că, în ceea ce priveşte avizele, a fost solicitat avizul Consiliului Legislativ şi Consiliului Economic şi Social, dar avizul Consiliului Legislativ a fost primit nu înainte de adoptarea actului normativ, ci după aprobarea lui, pe data de 5 februarie, ceea ce a determinat Consiliul Legislativ să precizeze că, la aceeaşi dată la care proiectul de ordonanţă de urgenţă a fost primit spre avizare, în şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului din 5 februarie 2020 a fost retrasă încrederea acordată Guvernului, prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, aspect ce determină imposibilitatea Executivului de a mai face astfel de solicitări.

Or, în paragraful nr. 80 al Deciziei nr. 140/2019 Curtea Constituţională a reţinut că legiuitorul constituant a reglementat în art. 79 din Legea fundamentală rolul Consiliului Legislativ, de ‘organ consultativ de specialitate al Parlamentului, care avizează proiectele de acte normative în vederea sistematizării, unificării şi coordonării întregii legislaţii. El ţine evidenţa oficială a legislaţiei Romănie’. Sub acest aspect, nesolicitarea avizului consultativ al Consiliului Legislativ duce la neconstituţionalitatea legii sau ordonanţei – simplă sau de urgentă”, se arată în excepţia formulată de Avocatul Poporului.

Ca urmare a analizării acestor argumente, CCR a stabilit că ordonanţele au fost adoptate „fără respectarea exigențelor legale și constituționale referitoare la solicitarea avizului Consiliului Legislativ”.

Potrivit art. 4 din Legea 73/1993 pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Consiliului Legislativ, „(1) Proiectele de ordonanţe şi de hotărâri cu caracter normativ se supun spre adoptare Guvernului numai cu avizul Consiliului Legislativ cu privire la legalitatea măsurilor preconizate şi la modul în care sunt realizate cerinţele prevăzute la art. 3 alin. (3), care se aplică în mod corespunzător. (2) Avizul este consultativ. (3) Avizul va fi dat înăuntrul termenului solicitat de Guvern, care nu poate fi mai mic de 10 zile în cazul proiectelor cu procedură obişnuită şi de 2 zile în cazul celor cu procedură de urgenţă. Pentru ordonanţele prevăzute de art. 115 alin. (4) din Constituţie, republicată, termenul este de 24 de ore.”

Avem aşadar următoarea situaţie: Guvernul a solicitat avizul Consiliului Legislativ, însă abia după adoptarea ordonanţelor. Mai mult, a doua zi după adoptare, când solicitarea a ajuns la Consiliul Legislativ, Guvernul Orban a fost demis prin moţiune de cenzură în Parlament.

Prima concluzie este toate ordonanţele adoptate în şedinţa din seara zilei de 12 februarie (nu doar cele două analizate), înainte de demiterea Guvernului, sunt neconstituţionale dacă au fost adoptate fără avizul Consiliului Legislativ. Însă, într-o interpretare sistematică a prevederilor legale şi a argumentelor Avocatului Poporului, în funcţie de considerentele CCR care urmează să fie publicate, toate ordonanţele de urgenţă care au fost adoptate înainte de primirea avizului Consiliului Legislativ riscă să fie declarate neconstituţionale. O adoptare anterioară primii avizului goleşte de conţinut acest aviz şi îl transformă într-o etapă inutilă, contrar consacrării acestuia la nivel constituţional, pentru că Guvernul nu mai poate ţine cont post factum de observaţiile Consiliului Legislativ.

Adauga un comentariu