La data de 08 aprilie 2025 Curtea de Apel Iaşi a organizat seminarul cu tema „Măsuri asigurătorii în procesul penal din perspectiva Legii nr. 318/2015 privind înființarea, organizarea și finanțarea Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate. Aspecte practice”.
Seminarul se înscrie în cadrul programului de formare a judecătorilor de la Curtea de Apel Iași și a instanțelor din raza sa de activitate, invitatul acestei sesiuni de pregătire profesională fiind domnul judecător Eduard-Gabriel Levai – șeful Serviciului Juridic din cadrul Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate.
La seminar au participat un număr de aproximativ 30 de persoane, judecători și grefieri delegați la compartimentul de executări penale de la Curtea de Apel Iași și instanțele din circumscripție.
Prezentarea a avut drept temă necesitatea modificării cadrului legislativ penal și procesual penal în vederea transpunerii Directivei (UE) 2024/1260 din 24 aprilie 2024 privind recuperarea și confiscarea activelor.
La împlinirea celor 30 de luni de la momentul adoptării, noua Directivă reprezintă, alături de Regulamentul (UE) 2018/1805 privind recunoașterea ordinelor de indisponibilizare și confiscare, baza cooperării internaționale în materie penală la nivelul Uniunii Europene.
Astfel, subiectele din cadrul seminarului au avut în vedere actualizarea legislației penale prin reglementarea unei noi măsuri de siguranță, respectiv confiscarea averilor nejustificate în legătură cu desfășurarea unor activități infracționale, o formă specifică de confiscare în absența unei condamnări; obligația statelor membre de a desfășura investigații financiare în cazul infracțiunilor care sunt susceptibile de a genera beneficii economice substanțiale, precum și obligația de a reglementa înghețarea activelor prin intermediul unor măsuri imediate dispuse de către Birourile de Recuperare a Activelor (ARO -Asset recovery offices) și, nu în ultimul rând, obligația statelor membre de a reglementa modalități de valorificare anticipată a activelor indisponibilizate în cursul procesului penal, asigurându-se astfel uniformizarea acestor practici la nivel european.