În mod normal, Curtea Constituțională a României, o instituție puternică și, desigur, total independentă, va da un verdict la provocarea privind legea prin care struțo-cămila PNL-PSD a decis modul în care vor fi organizate alegerile. Dacă nu care cumva decizia va fi ca de obicei amânată. Tot astăzi este ziua în care Gabriela Firea va reacționa. Fie se supune necondiționat deciziei coaliției și pleacă din istoria Capitalei și a PSD cu coada între picioare, fie va lupta la baionetă ca independent. Este ziua în care și Sebastian Burduja poate ieși din schemă. În fine, este ziua în care PSD-PNL, după ce au deschis cutia Pandorei, vor vedea care sunt adevăratele reacții ale bucureștenilor.
Curtea Constituțională a României va răspunde unei provocări formulate de o entitate care, juridic, a devenit inexistentă. Este vorba despre așa-numita Forță a Dreptei. Care, legal, ar fi trebuit să fie reprezentată, din perspectiva PMP, de către Cristian Diaconescu. Care în acte continuă să rămână președinte. Dar, printr-o grosolană eroare de calcul, a fost reprezentată de Eugen Tomac. Care, în ochii oamenilor legii, nu are drept de semnătură. E interesant de văzut în aceste condiții cui îi vor răspunde magistrații Curții Constituționale. Dar în primul rând e important răspunsul în sine. A procedat coaliția PSD-PNL în conformitate cu Legea Fundamentală atunci când a schimbat regulile practic în timpul jocului, adică chiar în anul electoral? Un verdict CCR poate deveni devastator, îngenunchind definitiv struțo-cămila. Tot astăzi, este de așteptat o reacție din partea bătăioasei Gabriela Firea, cel mai puternic lider al celei mai puternic filiale PSD din România. Ea poate accepta – desigur, nu senină – verdictul alianței de a o elimina din cursă și, teoretic cel puțin, poate lua decizia de a-și folosi întreaga autoritate politică pentru al promova în cursă pe doctorul Cătălin Cîrstoiu, scos de PSD-PNL din căciulă și proiectat ieri în cursa pentru Primăria Generală a Capitalei. Sau Gabriela Firea se poate pune pe picioarele de dindărăt. Și aici are două variante. Prima să zică „da” și să facă „ba”, sabotând din interior întreaga campanie pe București, fie, culmea, să candideze ca independentă. Adică să se pună fix în postura invocată atât de frecvent și atât de insistent de alianța PSD-PNL.
Din această ecuație, devenită atât de complexă, încât seamănă cu un calcul imposibil al probabilităților, nu poate lipsi în niciun caz Popescu Piedone, decis să candideze cu susținerea unei formațiuni politice aparent insignifiante, dar de fapt adoptând politica unui independent. Cele mai multe voturi pe care le va smulge vor fi tot din electoratul PSD, care ar putea fi sfâșiat în trei, dacă în competiție rămâne, așa cum sugerează, și Gabriela Firea. Și dacă doctorul Cătălin Cârstoiu va intra într-o operație chirurgicală extrem de complicată, pentru a-și câștiga într-un mod expres notorietatea, pe care nu o are atunci când iese din teritoriul unităților spitalicești.
Și pentru ca meniul să fie complet, mai avem și situația din Sectorul 1, un sector dominat în mod tradițional de liberali, într-o asemenea măsură încât până la urmă și Clotilde Armand a reușit să câștige, e drept, prin furt, alegerile, tot pe mâna PNL. Și mai puțin USR. Dar, la Sectorul 1, coaliția, care face un joc atât de sofisticat încât nici ea nu-l mai înțelege, a decis să aibă un candidat pe care să-l anunțe azi nu în persoana liberalului Sebastian Burduja, care a și condus politic acest sector, nu în persoana unui alt liberal, care conduce în prezent filiala, ci aruncându-l în competiție pe un pesedist, a cărui identitate ar urma să o aflăm azi.
În aceste condiții, Nicușor Dan nu are altceva de făcut pentru moment decât să-și râdă în barbă. Începând de azi, când se deschide până la capăt cutia Pandorei.