Actualitate

Cutremur cu magnitudinea de 4,4 grade pe scara Richter, în Vrancea

Publicat: 06 iul. 2021
cutremur înregistrat pe scara Richter
Potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, vineri la ora 15.37 s-a produs în zona seismică Vrancea

Marţi, 6 iulie 2021, în urmă cu doar câteva minute s-a produs un cutremur în România. Seismul din zona Vrancei a înregistrat o magnitudine de 4,4 grade pe scara Richter.

Acesta s-a produs la o adâncime de 80 de kilometri, potrivit Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

„În ziua de 06 Iulie 2021, la ora 14:20:24 (ora locală a României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, VRANCEA un cutremur mediu cu magnitudinea ml 4.4, la adâncimea de 80km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 83km E de Brasov, 93km NE de Ploiesti, 103km S de Bacau, 110km V de Galati, 111km NV de Braila, 142km N de Bucuresti, 167km NE de Pitesti, 182km SV de Iasi, 196km E de Sibiu, 207km N de Ruse”, au transmis reprezentanții INCDFP.

De la începutul lunii iulie, în România, au avut loc patru cutremure de intensitate mică și medie.

Cutremur în zona seismică Vrancea

În cursul zilei de ieri a avut loc un alt cutremur în România.

”În ziua de 05.07.2021, la ora 21:27:46 (ora României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, BUZAU un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.2, la adâncimea de 148km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 67km E de Brasov, 87km NE de Ploiesti, 105km S de Bacau, 126km V de Galati, 127km V de Braila, 141km N de Bucuresti, 155km NE de Pitesti, 180km E de Sibiu, 187km SV de Iasi, 205km N de Ruse”, conform INFP.

Regulile ISU de respectat în timpul unui cutremur

– „păstrați-vă calmul, NU INTRAȚI ÎN PANICĂ, liniștiți-i și pe ceilalți, protejați copiii, bătrânii și femeile. Nu vă speriați de zgomotele din jur.

– preveniți tendințele de a părăsi camera sau locuința, deoarece faza seismică inițială are o durată redusă, astfel încât, tocmai faza puternică a mișcării seismice vă poate surprinde pe scări, holuri, paliere, în aglomerație și panică, conducând la accidente grave, nedorite.

– Atenție! Scările sunt elemente de construcții foarte sensibile la deplasările diferențiate ale etajelor și, chiar dacă ar rezista, deplasarea persoanelor pe scări, sub efectul oscilației seismice, este extrem de periculoasă. Chiar dacă ieșirea de la etajele inferioare sau dintr-o locuință parter ar fi în principiu posibilă și fezabilă în scurt timp, în special pentru persoane tinere, afară sunt multe alte riscuri: calcane și coșuri de fum, parapete, ornamente, vitraje etc.

– rămâneți în încăpere sau locuință, departe de ferestre care se pot sparge și vă pot accidenta, protejați-vă sub o grindă, toc de ușa solid, sub un birou sau masă care sunt suficient de rezistente spre a vă feri de căderea unor obiecte mobile suprapuse, lămpi, tencuieli ornamentale etc. În lipsa unor astfel de posibilități vă puteți proteja stând la podea lângă un perete solid, pe genunchi și coate, cu fața în jos, iar cu palmele împreunate vă veți proteja capul, ceafa, iar cu antebrațele pe lateral, capul. Această recomandare implică o cunoaștere prealabilă a acelor elemente de construcție rezistente, prin consultarea unui specialist atestat.

– dacă este posibil, închideți sursele de foc cât puteți mai repede, iar dacă a luat foc ceva interveniți imediat după ce a trecut șocul puternic.

– nu fugiți pe ușă, nu săriți pe fereastră, nu alergați pe scări, nu utilizați liftul, evitați aglomerația, îmbulzeala, iar dacă este posibil deschideți ușa locuinței spre exterior, pentru a preveni blocarea acesteia în vederea evacuării după terminarea mișcării seismice.

– nu alergați în stradă.

– dacă vă aflați în afara unei clădiri, deplasați-vă cât mai departe de clădire, feriți-vă de tencuieli, căramizi, coșuri, parapete, cornișe, geamuri, ornamente care de obicei se pot prăbuși în stradă. Nu fugiți pe stradă, deplasați-vă calm spre un loc deschis și sigur.

– acordați primul ajutor persoanelor rănite.

– în cazul în care sunteți surprinși de căderea unor tencuieli sau obiecte de mobilier răsturnate, cautați să vă protejați capul și membrele sau să vă asigurați supraviețuirea; ulterior veți caută să alarmați, prin diferite metode, vecinii cât și echipele de salvare-intervenție de prezența dumneavoastră”, potrivit reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență.

Adauga un comentariu